Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Laurențiu Baciu: Noi, românii, suntem obișnuiți să participăm la priveghi în loc să mergem la botez

Publicat: 26 august 2015 - 10:10
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Căutarea soluțiilor pentru irigații este tardivă. Seceta a provocat deja dezastrul din agricultură, crede liderul LAPAR. Fermierilor le mai rămâne să-și plângă recoltele distruse.

Laurențiu Baciu a comparat, în discursul lui, întâlnirea parlamentarilor cu ministrul Agriculturii și liderii fermierilor cu un priveghi. Răul s-a produs deja și au rămas doar lamentările. În același timp, fermierul șef le-a propus politicienilor ca irigațiile să fie considerate o problemă de siguranță națională.

E bine că ne-am întâlnit azi, deși cam târziu. Noi, românii, suntem obișnuiți  să participăm, de cele mai multe ori, la priveghi, în loc să mergem la botez.  Constatăm că timp de 25 de ani mai mult am dărâmat. În fiecare an tragem concluzii, gândim proiecte, dar niciodată nu s-a luat în serios o strategie a irigațiilor. Cei cu părul alb din sală își aduc aminte că pe timpul lui Ceaușescu irigațiile erau o problemă de CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Țării, n.r.). Era vorba de siguranța alimentară. Ori, noi în 25 de ani ne-am rugat la mila Domnului.

baciu-si-parlamentarii_b

Liderul LAPAR i-a cerut ministrului Agriculturii să se inventarieze sistemele de irigații, ce a mai rămas din infrastructura principală și să înceapă reabilitarea cu ce e prioritar și mai puțin costisitor. Când vorbim despre irigații trebuie să știm că doar o anumită suprafață a României se pretează la irigații. Dar ce facem cu celelalte hectare? Cu fermierii ăia ce ne facem? Că trebuie să trăiască și ei. Doar nu vreți să salvați un anumit agent economic. O altă problemă sunt fermierii mici. Ei nu vor putea accesa niciodată fondurile europene. Ar trebui să existe niște fonduri la care să aibă și ei acces și cu care să-și procure niște instalații de irigat? Motopompe, aspersoare că surse de apă mai găsesc ei.

Un alt punct nevralgic este prețul pentru apa folosită în irigații. Liderului fermierilor din producția vegetală i se pare firesc să fie gratuită.

Să știți că în apa pe care o plătiți pentru irigații cel mai mare cost, cred că 80%, e legat de energie. De aceea, am intervenit în 2011 cu acea ordonanță de urgență să reducem prețul la energie și de aceea vrem să schimbăm pompele, motoarele pentru un consum de energie cât mai mic, i-a răspuns Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a mai explicat și de ce nu irigăm o suprafață mai mare. Principala problemă este legată de costuri pentru că pompăm în amonte apa. Studiem posibilitatea să folosim barajele de acumulare, care au fost construite cu o rezervă, și pentru zona de irigații. Analizăm, în momentul de față, 14 astfel de locații.

Vizualizat: 1168 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

APAN Horticultură - Indagra 2019

APAN Horticultură - Indagra 2019

APAN Agriculture Equipments prin departamentul APAN Horticultură oferă fermierilor maşini şi echipamente specializate pentru vie şi livezi de la producători de top: Clemens, Manez Lozano, TCM Cancela, Alma, INFACO, Lipco şi alţii, alături de tractoare McCormick (48 - 112CP), atât modele consacrate cât şi modele noi din gama X, modele F100 TOP, X2.30, F70 şi F80. În fiecare zi a târgului Indagra, vizitatorii au avut posibilitatea să deguste vinuri din gama "Caii de la Letea" produse în podgoria Sarica Niculiţei, care recomandă utilajele Clemens şi tractoarele McCormick.

Interviu cu Lucian Milea, specialist pomicultură şi viticultură APAN Horticultură.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Bancul zilei

Reprezentanţa auto

Reprezentanţa auto
Am intrat într-o reprezentanţă auto şi i-am spus managerului: Detalii