GREVIȘTII FOAMEI AU PUS PUNCT. Fermierii care au făcut greva foamei în fața Guvernului au încheiat protestul brusc, în urmă cu puțin timp! În cele șapte zile de grevă s-au întâmplat multe!
Fermierii greviști s-au instalat pe trotuarul din fața Guvernului în dimineața zilei de joi, 18 august 2016. Motivul protestului extrem: neplata subvențiilor agricole aferente campaniei 2015. A fost a doua oară când fermierul Costel Caraș, crescător de vaci de lapte din Brănești, Ilfov, s-a decis să facă greva foamei. Prima grevă a făcut-o în fața Ministerului Agriculturii pe 1 august. A renunțat când i s-a pus în față un termen de plată, 15 august, angajat de conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Între timp, fermierul și-a încasat subvențiile pe cele 100 de văcuțe și pe terenul agricol. Asta nu a contat! Caraș a declarat din prima zi de grevă că protestează pentru cauza agricultorilor năpăstuiți din țara asta care nu și-au luat banii. Veteranului foamei i s-au alăturat alți fermieri, Robert Marton, Tudor Naum, Constantin Colac și Paul Cristescu. Cu toții și-au încasat măcar o parte din subvențiile agricole. Dar cu toții au protestat pentru o cauză: a fermierilor duși cu minciunica de APIA!
Primul care i-a chemat să-i împace și să le promită noi termene de plată a subvențiilor, care să-i convingă să părăsească trotuarul din fața Guvernului, a fost ministrul agriculturii, Achim Irimescu. Costel Caraș, antrenat de la prima grevă, a refuzat categoric orice negociere. A urmat sfârșitul de săptămână și greviștii nu au mai fost căutați decât de jandarmii care păzesc clădirea Guvernului. Paznicii i-au căinat și le-au interzis să se întindă pe iarba grasă, presărată cu răhăței de căței. Așa că, greviștii foamei din agricultură au continuat să ocupe asfaltul cu scaunele pliante, umbrele, saci de dormit și saci din nailon.
La începutul acestei săptămâni, luni, șeful APIA forțat, probabil, de ministrul agriculturii, de Guvern, de greviștii care ocupau trotuarul, a organizat o conferință de presă în care și-a pus cenușă în cap, a recunoscut că nu și-a respectat promisiunile, a regretat și a expus cifre, procente amețitoare, plăți făcute, efort și așa mai departe. În timp ce șeful APIA recunoștea spășit că nu s-a ținut de promisiuni, ce se petrecea la Guvern? Greviștii foamei au stârnit mila șefului Cancelariei primului ministru Dacian Cioloș, a funcționarei de la relația cu publicul, a secretarei, a portarului și cine mai era prezent prin clădire. Așa că, greviștii încolonați au fost poftiți în vastele birouri, tratați cu apă, invitați să folosească o toaletă civilizată.
Când au început fermierii greviști să-și spună necazurile și le spuneau printre lacrimi de foame și de deznădejde, au început să le curgă lacrimile și funcționarilor guvernamentali de nu se mai oprea nimeni din plâns. Nu e pamflet! Scena ne-a fost povestită de greviști.
Plângeam toți la propriu și oamenii ăștia de la Guvern au rămas șocați de ce le-am povestit. Că nu primim subvențiile și ni se taie din bani pentru orice mică greșeală, că suntem sancționați și bătaie de joc.
După ce și-au șters lacrimile, nu greviștii, funcționarii de la Guvern le-au promis agricultorilor flămânzi că la ora 16 a zilei de luni o să li se comunice, tot pe trotuarul din fața Guvernului, dacă li s-a rezolvat cauza. Nu putem spune problema pentru că acești fermieri și-au primit deja subvențiile, dar aveau o cauză comună nerezolvată.
Ce credeți că s-a întâmplat după așa o criză de plâns? Funcționarii de la Guvern, răpuși de atâtea sentimente, au uitat să-i mai caute pe greviști. Ora 16 a trecut. A trecut și ziua de luni, a venit marți, a renunțat un grevist la foame, a trecut și marți, a mai renunțat unul că l-a chemat acasă nevasta, și s-a făcut miercuri, a șaptea zi de grevă și ce să vezi?! Funcționarii nu și-au amintit, nici ei, nici primul ministru Dacian Cioloș.
Singurul care ar fi trecut în fuga mașinii pe acolo cică ar fi fost ministrul agriculturii. Greviștii i-ar fi surprins privirea plină de compătimire.
Cum se încheie povestea cu greva și cauza comună a agricultorilor din România? Brusc! Noi le-am spus grevișitlor că șeful APIA promite un nou termen, 31 august 2016, pentru plata integrală a subvențiilor din zootehnie. Când a venit vestea, greviștii, mai puțini, ce-i drept, erau tot acolo pe trotuarul din fața Guvernului. Nu i-a căutat nimeni!
Ideea le-a venit singură, de atâta istovire și foame. Păi, dacă șeful APIA zice că dă banii la 31 august, zic să renunțăm. Nu se știe dacă a propus veteranul grevei, Costel Caraș, sau alții care i-au mai rămas alături. Și uite așa se încheie cea de-a doua grevă a foamei. Brusc și fără lacrimi!