Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

JURNAL DE FERMĂ: Întreţinerea culturilor, în desfăşurare

Publicat: 01 mai 2018 - 22:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În ultima lună a primăverii, producătorii agricoli sunt prezenţi în câmp şi coordonează lucrările de întreţinere a culturilor. Nu este timp de amânat, fiecare zi trebuie folosită la maximum.

În ferma lui Constantin Manta din comuna Tichileşti, judeţul Brăila, 1 mai, Ziua Internaţională a Muncii a fost sărbătorită... prin muncă. “Aplicăm cel de-al doilea tratament cu un fungicid combinat cu un îngrăşământ foliar la cerealele păioase. Avem semănate 60 de hectare cu orz şi 140 cu grâu de toamnă. Lucrarea am început-o de ieri şi după cum se mişcă în lan mecanizatorul Radu Condruţ, până la căderea serii vom termina. De mâine avem programat să ne mutăm la erbicidarea florii-soarelui, ce ocupă 170 hectare. Sunt mulţumit de cum arată cultura, este uniform răsărită corespunzător fenofazei; am început semănatul pe 12 aprilie şi l-am terminat pe 22”, a precizat inginerul Constantin Manta.      

În zonă s-a instalat seceta
Agricultorul lucrează o suprafaţă de 800 de hectare, din care jumătate este amenajată la irigat. “La noi în zonă este o secetă cumplită, stratul superficial al solului în profil de până la 15 cm nu are apă, de aceea trebuie neaparat ploaie. Pe terenurile cu posibilităţi de udare am ales să pun floarea-soarelui şi porumb. Culturile nu se pot iriga acum, fac mai mult rău decât bine plantelor, dacă pun în funcţiune echipamentele de irigare”, a susţinut fermierul.
Constantin Manta stă mai mult cu ochii pe prognozele meteo şi dacă se anunţă ploaie va trece la fertilizarea a doua la grâu. “Am pregătit utilajele, am stoc suficient de azotat de amoniu, dar aştept precipitaţiile, nu vreau să cheltuiesc banii de pomană”, a explicat fermierul brăilean.

Constantin Manta fermier Braila_b

Mazărea - cultura seminceră care i-a adus profit inginerului Constantin Manta


Prima coasă la lucernă e în toi
În ferma de la Tichileşti se desfăşoară din plin prima coasă mecanică pe lucerniera de 80 hectare. Majoritatea suprafeţei este lot semincer. Pe utilaj s-a urcat Ghiţă Condruţ. Coasa a doua va fi făcută sămânţă.
Producătorul agricol brăilean are o cultură la care ţine mult şi care i-a oferit în ultimii ani destule satisfacţii. Este mazărea. Cu un an în urmă a obţinut o medie de 5.100 kg boabe la hectar. Şi în acest sezon de producţie a semănat 50 de hectare lot semincer. Cultura este bine răsărită şi când va ajunge la stadiul de dezvoltare vegetativă corespunzător, va fi erbicidată. Îngrijorător este că încă de pe acum plantele au început să sufere din lipsa apei. Dacă se va menţine situaţia existentă, fermierul nu ştie dacă o să producă 3 tone de mazăre la hectar.

Un an agricol dificil
„Anul agricol e foarte greu, cel puţin până acuma, în sensul că nu am putut să intrăm în lucru la semănăturile din prima urgenţă. Am înfiinţat culturile foarte târziu, după care s-a instalat seceta. Acum sunt aproape 30 de grade C în aerul atmosferic, iar în sol, vă daţi seama, bate spre 50...  Fermierul care a avut grijă să pregătească cât mai bine patul germinativ prin două treceri cu utilajele, în ideea că o să vină precipitaţiile, a făcut să se piardă apa din sol, ceea ce va afecta dezvoltarea vegetativă a plantelor”, a explicat Constantin Manta.     

„Singura noastră treabă: menţinerea apei în sol!
„Prognoza meteo arată că în următoarele două săptămâni în zona noastră nu va ploua. Deci, nu avem nicio speranţă că vor veni precipitaţiile. Singura noastră treabă este să ţinem apa în sol cât vom putea. Cum? Să avem grijă să menţinem cultura curată, ca buruiana să nu consume din rezervele de apă şi de hrană; aplicând îngrăşăminte foliare ca plantele să preia prin aparatul foliar nutrienţii şi apa şi prin realizarea unei praşile mecanice superficiale la culturile prăşitoare”, ne-a declarat inginerul Constantin Manta.

Vizualizat: 1039 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cons DDA - semănătorile Monosem şi combina pentru lavanda

Cons DDA - semănătorile Monosem şi combina pentru lavanda

Semănătorile Monosem şi combina Bonino pentru recoltat lavandă au fost principalele noutăţi prezentate de Cons DDA la Agriplanta 2018. Alături de acestea, în standul Cons DDA au mai fost expuse discuri Gregoire Besson şi utilaje agricole Galucho.

Semănătorile Monosem cu secţie MonoShox, datorită formei paralelogramul şi a noilor modalităţi de control al presiunii pe punctul de semănat permit menţinerea unei adâncimi constante de semănare.

 

Interviu cu Dan Goldiş, administrator Cons DDA SRL

Amazone - soluţii pentru prelucrarea solului şi semănat Noile tractoare Zetor Utilix şi Hortus Saaten Union, invitatie în lanul performantei

Bancul zilei

Ca între nebuni...

Ca între nebuni...
Un nebun îşi atenţiona un frate de-al său în curtea unui azil: Detalii