DIRECT STRASBOURG! DISCURSUL PREȘEDINTELUI COMISIEI EUROPENE! Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, susține astăzi, 13 septembrie, un discurs despre starea Uniuniii Europene, în fața Parlamentului European. Juncker a spus că nu există consumatori de mâna a doua și că nu poate accepta ca cetățenii din centrul și estul Europei să cumpere produse mai proaste decât cei din restul UE.
Europa trebuie să fie o Uniune a egalității de șanse. De la Varna la Vigo nu trebuie să existe situaîii diferite. Copiii in Romania și cei din Italia ar trebui să aibă același acces la vaccinuri ca în restul UE. Nu pot exista consumatori de mâna a doua. Nu pot accepta ca cetațenii din centrul și estul UE să cumpere produse mai proaste decât în restul UE. Un slovac trebuie să aibă la fel de mult pește în fish fingers ca orice alt cetățean european, a spus Jean Claude Juncker, în urmă cu puțin timp, referindu-se la scandalul dublului standard la alimente.
Președintele CE a mai spus că România și Bulgaria trebuie să fie în Schengen și că statul de drept nu este opțional în UE.
În Europa, legea este păstrată de o justiție independentă. Fiind parte a UE înseamnă respectarea judecătorilor și deciziilor judecătorești. Statele membre au dat Curții Europene de Justitțe puterea de a lua deciziile finale. Nerespectarea deciziilor sale înseamnă să furi cetățenilor șansa la respectarea unui principiu fundamental. Statul de drept nu e opțional in UE.
Democrația e bazată pe compromis, nu pe învinși și învingători. Compromisul e o artă de a construi poduri între noi. Dacă vrem o UE mai puternică, trebuie să fie una mai incluzivă. Una care să întărească apărarea granițelor.
E timpul sa aducem România și Bulgaria in Schengen. Si Croatia trebuie adusa in Schengen, dupa ce îndeplinește condiționalitățile tehnice. Euro trebuie să fie moneda comună a Europei. Pentru asta, statele membre au nevoie de susținerea unui instrument care să ajute la intrarea în zona Euro. E un instrument pe care îl propun azi.
Dacă vrem să vedem sfârșitul dumpingului social iî UE, statele trebuie să cadă de acord asupra pilonului social. Trebuie să dăm un proiect credibil de aderare statelor din Balcanii de Vest. Nu va exista o nouă lărgire a UE în mandatul Comisiei mele, a adăugat Juncker.
Șeful Comisiei Europene a propus ca la o zi după ieșirea Marii Britanii din UE să se țină un summit european la Sibiu, informează Reuters. Acest summit ce ar urma să aibă loc pe 30 martie 2019 va fi dedicat stabilirii direcției viitoare a Uniunii Europene.