Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Jumătate din culturile de porumb din jud. Vâlcea sunt compromise de secetă

Publicat: 07 august 2012 - 16:28
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Aproape 80% din suprafaţa cultivată cu porumb în jumătatea de sud a judeţului Vâlcea este compromisă de secetă, fapt care se vede în preţul porumbului, care a crescut deja de peste trei ori.

„În judeţul Vâlcea sunt peste 43.000 de hectare cultivate cu porumb. Dintre acestea, mai bine de o jumătate este chiar în sudul judeţului şi în lunca Oltului. Seceta prelungită a distrus, din păcate, mai bine de 80% din aceste culturi, efectiv, fermierii au trecut la tăierea acestuia şi transformarea în furaj”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, citat de Agerpres.

„În orice caz, consecinţele se reflectă în preţ. Porumbul a sărit de la 40 de bani kilogramul, la 1,4 lei”, a precizat preşedintele CJ Argeş.

seceta-porumb_b

Afectate de secetă au fost şi rapiţa, dar şi culturile de legume ale agricultorilor „care nu au avut în curte un sistem rudimentar de alimentare cu apă - fântâna proprie”. „La porumb se adaugă şi cultura de rapiţă, compromisă şi ea de la seceta de anul trecut. Aşadar, agricultura în acest an nu va repeta rezultatele de anul trecut. În consecinţă, ar fi bine dacă Ministerul Agriculturii ar găsi un mod de a despăgubi pe acei fermeiri care într-un fel şi-au asigurat recolta”, a adăugat Ion Cîlea.

În judeţul Vâlcea nu este irigat nici un hectar de culturi agricole

Eu am stat de vorbă deja cu cinci din cele 11 organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii în a căuta soluţii pentru revitalizarea începând cu anul 2013 a acestor sisteme. Există însă şi aici un impediment, în sensul că Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare a predat echipamentele defecte”, a adăugat Ion Cîlea.

Potrivit datelor citate de Agerpres, până în 1989, în judeţul Vâlcea erau irigate automatizat 10.911 hectare de culturi agricole în localităţile din lunca Oltului - Budeşti, Galicea, Voiceşti, Orleşti, Ioneşti, Prundeni, Mihăeşti, Lungeşti şi Ştefăneşti. În prezent, în judeţ nu se mai irigă nici un hectar.

Vizualizat: 965 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Principala problemă din acest an în cultura pepenilor verzi a fost antracnoza, o boală care atacă toate părțile aeriene ale plantei: frunze, fructe şi tulpini. Soluțiile Syngenta pentru controlul atracnozei sunt produse precum Cidely Top și Ortiva Top aplicate în alternanță.

În cultura pepenilor galbeni principala problema a fost mana. Fungicidul Revus are o acţiunea puternică şi persistentă şi asigură un bun nivel de combatere al manei.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Prietenie

Prietenie
Doi scoţieni se întâlnesc pe stradă. Detalii