FERMIERII MICI AVANTAJAȚI! Comisarul Hogan a spus că dorește, și sunt dezbateri puternice, să se ia bani de la marii fermieri pentru a da la micii fermieri, pentru că marii fermieri au producție rentabilă, sustenabilă, a declarat Achim Irimescu, fostul ministru al agriculturii, pentru Viața Satului TVR 1.
Și în reforma Cioloș s-a discutat despre plafonarea fondurilor care să fie transferate către fermieri. Se revine acum cu un plafon de 150.000 de euro/fermier/an. Să nu uităm că în România sunt fermieri care primesc și aproape 10 milioane de euro. Deci, ar fi o provocare mare pentru acești fermieri.
Este adevărat că România a aplicat 7% la plata redistributivă, deci s-a tăiat la fermele mari și s-a dat la fermele mici. Dar să vedem cum se vor încheia dezbaterile și negocierile pe viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC) și aici României îi revine un rol extrem de important și, din păcate, cred că mulți nu au cuplat în țară la această provocare. Este vorba despre faptul că în 2019, în primul semestru, România va deține președinția Consiliului Uniunii Europene. Ministrul agriculturii va fi președintele Consiliului de miniștri ai agriculturii și va prezida fiecare reuniune și va participa la toate negocierile în dialogul cu Comisia, pe fiecare regulament în parte. Iar, pe de altă parte, având în vedere calendarul propus de Comisia Europeană, adoptarea noii PAC, post 2020, înseamnă că, practic, la sfârșitul anului 2019 se adoptă regulamentele de bază și la jumătatea anului 2020, regulamentele de implementare astfel încât din 2021 să se poată aplica Politica Agricolă Comună (PAC).
Asta înseamnă că exact pe perioada președinției României să fie cele mai aprinse și cele mai mari dezbateri pe viitoarea PAC. Vă imaginați ce responsabilitate enormă ne revine și, sigur, am discutat și cu domnul ministru și cu secretarul de stat pentru afaceri europene, pentru că noi trebuie să ne organizăm urgent, având în vedere că la Consiliul de la Bruxelles sunt 28 de grupuri de lucru care trebuie prezidate de experți români care trebuie să cunoască o limbă din cele trei care sunt la instituțiile europene: franceză, engleză sau germană. Să aibă experiență ca negociator și să aibă cunoștințe foarte bune. De exemplu, eu am fost la reuniuni strategice la care se discută limitele de reziduuri din produsele agricole, 0,00 nu știu cât. Acolo dacă nu ești expert, nu ai cum să conduci un astfel de grup, spune Irimescu, șeful Departamentului pentru Agricultură și Siguranță Alimentară din cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE.
Sursa: TVR 1