Pe dealurile frământate ale Covurluiului, un tânăr fermier gălăţean face an de an producţii la nivelul celor din Câmpia Română. Citeşte povestea inginerului agronom de 29 de ani, care munceşte în agricultură încă de la vârsta majoratului.
În satul Crăieşti, din comuna gălăţeană Vârlezi, cultivă aproape o mie de hectare de teren agricol. Aventura lui a început în urmă cu un deceniu şi este strâns legată de tractorul Universal 650. „În anul 2003, după absolvirea Liceului de Telecomunicaţii din Bacău, m-am retras la vatra părintească pentru a face agricultură. Aveam un tractor U 650 şi mă săturasem să tot repar la el, aşa că l-am vândut şi mi-am cumpărat un John Deere de 100 CP şi un plug cu patru cormane. Utilajele m-au costat câteva mii de euro. La început aveam luată în arendă o suprafaţă de 150 de hectare. Am făcut şi prestări servicii, în zonă nu era nimeni cu aşa ceva”, îşi aminteşte cultivatorul.
Proiecte comunitare pentru mecanizare
În anul 2011, Ioan Lucian Albineţ a depus primul proiect european, în valoare de 250 de mii de euro, prin care şi-a modernizat exploataţia cu tehnica agricolă de care avea neaparată nevoie. Fermierul gălăţean este şi a fost dintotdeauna atras de mecanizare; el ştie la fel de bine ca orice cultivator că dacă face lucrări de calitate şi la timp, obţine şi producţie!
În incinta exploataţiei sale din satul Crăieşti se află un nucleu de tractoare de diferite puteri, utilaje pentru pregătirea solului şi o combină Claas 208. Anul acesta a investit în tehnica de mecanizare aproape 100 de mii de euro, achiziţionând de la compania germană Lemken un compactor. Din Olanda a cumpărat un plug Kuhn cu şase brazde. Când are nevoie de ceva, deschide internetul, caută şi găseşte în mediul virtual tot ceea ce îi este de trebuinţă.
Detalii privind recoltele obţinute de Ioan Albineţ în acest an găsiţi în revista Recolte Bogate – noiembrie 2014!