Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

INTERVIU EXCLUSIV! FERMIERII din ROMÂNIA, AJUTAȚI DE UNGARIA:15.000 DE EURO/FERMĂ! 10.000 DE FERMIERI, ÎNSCRIȘI!

Publicat: 30 mai 2019 - 19:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PESTE 70 DE MILIOANE DE EURO AJUTOR PENTRU FERMIERII DIN ROMÂNIA! 10.000 de fermieri s-au înscris în aproximativ 10 zile pentru un ajutor de minimis de 15.000 de euro/fermier, acordat printr-un program derulat de Fundația Pro Economica. Banii provin din fonduri europene, dar prin Guvernul Ungariei. Îmi pare rău că porțile nu au fost deschise și la București, ne spune Monika Kozma, director executiv fundație.

Un ajutor de minimis de maxim 15.000 de euro/fermă (70.000 de lei) pentru dotarea fermelor cu utilaje/echipamente agricole, cumpărarea de animale de rasă pentru reproducție, familii de albine, etc. 30 de milioane de euro sunt puse la dispoziția agricultorilor din trei județe printr-un Program de ajutor de minimis derulat de Fundația Pro Economica.

Din 21 mai 2019, de când s-a lansat ajutorul de minimis, și până la 29 mai 2019, în mai puțin de 10 zile, circa 10.000 de fermieri din județele Harghita, Covasna, Mureș, unde se derulează acest program, s-au înscris pentru ajutorul de 15.000 de euro. 90% din cei înscriși sunt fermieri mici, cu exploatații de  3 hectare, 5 hectare, până-n 10 hectare.

De la lansarea, anul trecut, a primei etape a Programului pentru agricultură al Fundației Pro Economica, media a scris că banii provin de la Guvernul Ungariei și că ar fi destinați doar fermierilor de etnie maghiară care trăiesc în România. AGROINFO a discutat, în exclusivitate, cu directorul executiv al fundației, Monika Kozma, coordonatoarea acestui program. Fermierii noștri trebuie să știe ce este cu acest ajutor de minimis, cum pot să beneficieze de bani, de unde vine finanțarea, pentru ce este acordat ajutorul de minimis, care este scopul Programului, de ce Guvernul Ungariei ajută fermierii din România.

VREM SĂ DĂM O MÂNĂ DE AJUTOR FERMIERILOR MICI

AGROINFO:  Derulați un Program de ajutor de minimis exclusiv pentru fermierii din județele Mureș, Harghita și Covasna. Am văzut că este cea de-a treia etapă a acestui program.
Monika Kozma, director executiv Fundația Pro Economica (în foto): Exact. Sunt deja două sesiuni din Program închise. Prima parte a fost doar pentru localitățile din județul Mureș, zona de câmpie. După aceea, ne-am mutat în județele Bistrița-Năsăud și Cluj, la fel pe zona de câmpie, unde este tradiție în activitatea agricolă. Deci, suntem la a treia sesiune. monika-kozma_b
AGROINFO: Toate cele trei etape ale Programului sunt concentrate pe agricultură? Sunt ajutoare doar pentru fermieri?
Monika Kozma, director executiv Fundația Pro Economica: Nu toate etapele sunt pentru fermieri. Am avut un apel, proiectele sunt încă în evaluare, pentru întreprinderi mici și mijlocii, prelucrare și procesare produse agricole. Deci, tot așa agricultură, dar nu doar fermierii sunt publicul țintă.
AGROINFO:  Să ne referim la cea de-a treia etapă care este pentru fermierii din cele trei județe. Am înțeles că este vorba despre un ajutor de minimis de maxim 15.000 de euro pentru un fermier. Se adresează fermierilor mici, medii?
Monika Kozma, director executiv Fundația Pro Economica: Noi așa am formulat apelul că și persoanele fizice și persoanele juridice pot să depună un proiect, dar în majoritate, 90% sunt persoane fizice care apelează la acest ajutor. Chiar nișa asta vrem să o ajutăm noi ca fundație. Deci, să dăm o mână de ajutor pentru fermierii care nu au personalitate juridică. Sunt persoane fizice, dar, totuși, au suprafețe mari, de 3 hectare, 5 hectare, pe care merită să facă agricultură. În cazul în care vorbim despre persoane juridice, sunt întreprinderi individuale, persoane fizice autorizate, etc. 
AGROINFO: Am văzut că fermierii pot să-și cumpere utilaje agricole, animale de rasă pentru reproducție sau familii de albine.
Monika Kozma, director executiv Fundația Pro Economica: Exact. Ce spunem noi este, de fapt, că dorim să ajutăm activitatea primară din agricultură. De aceea, fermierii pot să cumpere utilaje, echipamente agricole, animale de rasă, albine, etc.
AGROINFO:  Presupunem că eu sunt un mic fermier, cum trebuie să procedez ca să obțin acest ajutor? Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinesc?
Monika Kozma, director executiv Fundația Pro Economica: După ce ați citit apelul publicat pe site-ul fundației noastre, trebuie să vă înscrieți, este înscriere online. Chiar ieri (29 mai n.r.) însă am închis posibilitatea de înscriere având în vedere că sunt de trei ori mai mulți fermieri înscriși.
AGROINFO:  Câți fermieri s-au înscris?
Monika Kozma, director executiv Fundația Pro Economica: Am dori să anunțăm într-o conferință de presă cifrele finale, dar ca fonduri, dacă vorbim în euro, avem 30 de milioane de euro alocate pentru această etapă de ajutor de minimis, iar cererea este de trei ori mai mare decât bugetul alocat. De asta am oprit chiar ieri înscrierile pentru că fermierii înscriși sunt deja cu miile, cam 10.000. De obicei, noi așa calculăm, fiecare fermier cere ajutorul maxim (15.000 de euro n.r.). Deci, asta înseamnă că undeva cam 2000-3000 de proiecte eligibile intră în suma alocată. Și din cauza asta, după 10 zile, am închis posibilitatea de a se înscrie în program. Cei care s-au înscris au dreptul de a finaliza proiectul, așa cum a fost anunțat, inițial, până-n 21 iunie. Deci, mai au încă timp să-și adune actele și să depună proiectele. De astăzi, însă, nu mai primim alte înscrieri. Cei care nu s-au înscris până astăzi nu mai au posibilitatea să depună un proiect.
AGROINFO: Fermierii au nevoie de multe acte pentru obținerea ajutorului?
Monika Kozma, director executiv Fundația Pro Economica: Pe site-ul nostru sunt postate apelurile, și în limba română, și în limba maghiară. Puteți să verificați. Sunt câteva documente care, pe baza legii europene și a celei românești, sunt strict necesare ca să putem să acordăm astfel de finanțări. Chiar am încercat să simplificăm procesul de accesare. Există un formular online de completat, proiectul se depune online, și niște documente: adeverința de la primăria respectivă unde are fermierul terenul, că este înscris cu o anumită suprafață în registrul agricol, adeverință de la ANAF și primărie că nu are datorii către stat. Deci, sunt doar documentele strict necesare pe care credem noi că trebuie să le verificăm. Bineînțeles, ofertele de preț și o descriere a activității și ce fel de investiție, dezvoltare vrea fermierul să facă.

ÎMI PARE RĂU CĂ PORȚILE NU AU FOST DESCHISE ȘI LA BUCUREȘTI

AGROINFO: Banii provin de la Guvernul Ungariei?
Monika Kozma, director executiv Fundația Pro Economica: Fondurile provin de la Guvernul Ungariei. Cum să zic? Sunt fonduri date prin Guvernul Ungariei, dar e un ajutor de stat european. De asta trebuie să respectăm toate regulile și condițiile care privesc agricultura. Deci, programele astea întotdeauna sunt condiționate de directivele europene și legislația română. Și de ce provin banii din Ungaria? E un răspuns foarte ușor de dat. Pentru că noi, niște oameni din județul Mureș, și nu numai, ne-am propus să facem o strategie și să căutăm bani, am încercat să atragem niște fonduri și până la urmă Guvernul din Ungaria ne-a zis: ok, hai să facem chestia asta. Nu vă spun o mare minune. În momentul actual, chiar de câțiva ani, Ungaria are o dezvoltare economică destul de bună și are și forța de a ajuta țările partenere. Și dacă vorbim despre economie, ei tot asta zic că zona centrală a Europei ar trebui să fie într-o colaborare mai strânsă în ceea ce privește economia, cu Slovacia, Polonia, la fel și cu Serbia, care nu e încă în UE. Deci, unde au ei (Ungaria n.r.) parteneriate, sunt deschiși pentru astfel de programe. Noi am avut o strategie depusă. Nimeni (din România n.r.) nu a băgat-o în seamă. De acolo (din Ungaria n.r.) am primit bani și se vede.
AGROINFO:  Să înțeleg că sunt fonduri europene obținute prin Guvernul Ungariei?
Monika Kozma, director executiv Fundația Pro Economica: Da, prin Guvernul Ungariei.
AGROINFO:  Apare mereu întrebarea: De ce ar investi Guvernul Ungariei în regiuni din România? În Transilvania?
Monika Kozma, director executiv Fundația Pro Economica: Fiindcă am găsit noi, cei care am făcut această strategie, o metodă absolut legală de a finanța fermierii noștri din țară. Îmi pare rău că porțile nu au fost deschise și la București. Dar întotdeauna spun că dacă cineva m-ar invita la București să stăm de vorbă și să găsim o soluție să mai atragem niște fonduri pentru fermierii români, cu mare deschidere și drag aș merge.

AGROINFO: Documentele, proiectul trebuie să fie în limba maghiară?
Monika Kozma, director executiv Fundația Pro Economica: Doar formularul în care se descrie activitatea din fermă se completează în limba maghiară, descrierea activității curente. Textul trebuie să fie înțeles de evaluatorul din Ungaria. Ofertele de preț, documentația, actele sunt în limba română. Pentru ușurință și rapiditate în evaluare, am optat ca formularul cu descrierea activității să fie în limba maghiară. Altfel, trebuia să cer traducere oficială, să o plătim și nu e ieftină. Suntem verificați de Curtea de Conturi a Ungariei pentru că banii sunt dați de Guvernul Ungariei și apoi, la decontarea banilor, de Curtea de Conturi Europeană. Acest ajutor de stat european este decontat de Uniunea Europeană. Noi facem managementul fondurilor europene. Dacă vreți, acționăm ca un fel de AFIR pentru că prin noi se derulează proiectele, noi ținem legătura cu beneficiarii.

AGROINFO: Au acces toți fermierii? Sau doar cei de etnie maghiară?
Monika Kozma, director executiv Fundația Pro Economica: Nu există astfel de diferențe (între fermieri n.r.). Motivul pentru care am înființat fundația exact acesta a fost: noi știm că în România, sunt fermieri cu sute și mii de hectare în exploatare, dar există o comunitate destul de mare a fermierilor, cei care au de la 3 hectare la 10 hectare și au chiar și un loc de muncă pe lângă care activează și în domeniul agricol. Noi ne-am propus să-i ajutăm pe acești fermieri, indiferent de etnie. Și în programele derulate se vede clar. Dacă-i întrebați pe fermierii care au câștigat, o să vă confirme că nu am făcut nicio diferență. Am și plătit, au și cumpărat deja utilajele, și români, și maghiari. De fapt, noi ne propunem o dezvoltare economică a regiunii și asta nu depinde de etnie, ci de forța de muncă. Dacă cineva dorește, mergem să ajutăm.

AGROINFO: Și fermierii care locuiesc într-unul din cele trei județe, dar nu știu limba maghiară?
Monika Kozma, director executiv Fundația Pro Economica: Fermierii se ajută între ei. Fiecare a fost ajutat.

ghid-proeconomica_bghid-2-proec_b

PRIN GUVERNUL UNGARIEI, PESTE 70 DE MILIOANE DE EURO PENTRU FERMIERII DIN ROMÂNIA

AGROINFO:  De când a început acest program?
Monika Kozma, director executiv Fundația Pro Economica: Fundația a fost înființată în 2017. În octombrie 2017 am început prima etapă a  programului pe agricultură care viza zona de câmpie a județului Mureș și pe care l-am încheiat. L-am decontat în întregime în iunie 2018. A fost tot un ajutor de minimis pentru fermieri de maxim 15.000 de euro/fermă. În octombrie 2018, am lansat a doua etapă a programului, în județele Cluj și Bistrița-Năsăud. Pentru această etapă, acum două săptămâni am încheiat contractele de finanțare cu aproape 15 fermieri din județele respective. În decembrie 2018, am mai lansat încă un apel pentru un sprijin financiar pentru IMM-uri (întreprinderi mici și mijlocii) pentru prelucrare/procesare producție agricolă. Vorbim despre un abator, o fabrică de lapte, etc. Ajutorul acordat prin fundație pentru IMM-uri este de 50% din investiția totală, dar nu mai mult de 7,5 milioane de euro. Exact așa cum spune directiva europeană. A treia etapă, cea despre care discutăm, a fost lansată pe 21 mai 2019 și sunt trei județe eligibile, Mureș, Harghita și Covasna.
AGROINFO: Care este alocarea totală a Programului, pentru toate cele trei etape?
Monika Kozma, director executiv Fundația Pro Economica: Puțin mai mult de 70 de milioane de euro, depinde cum arată cursul forint-euro. Alocarea pentru anul 2019.
AGROINFO:  Sunteți din județul Mureș?
Monika Kozma, director executiv Fundația Pro Economica: Am o poveste mai lungă. M-am născut la Sfântu Gheorghe, Covasna, iar după Revoluție, când aveam 11 ani, ne-am mutat la Budapesta. Toate școlile, universitățile, am două diplome, le am de acolo. Apoi, m-am răzgândit și am zis că mai bine vin acasă și fac aici ceva. În 2009 m-am întors în România și am activat în domeniul privat. În domeniul energiei regenerabile am avut proiecte alături de câțiva investitori. Văzînd ce se întâmplă însă și că nu se mișcă lucrurile și că oamenii spun: păi, nu merge nimic aici, nu avem ce să facem, chiar mi-am propus să facem ceva. Și asta a fost o cale absolut legală ca să facem ceva.

Vizualizat: 4756 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

11 aprilie 2021 - 20:47

AJUTOARE EUROPENE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că în maxim 10 zile vor fi lansate în consultare publică o parte dintre ghidurile pentru accesarea ajutoarelor europene din agricultură.

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

11 aprilie 2021 - 08:05

ANUNȚ! Peste 90.000 de răsaduri de legume produse la Stațiunea de Cercetare Horticolă, puse în vânzare de USAMV Cluj-Napoca! De luni, 12 aprilie 2021, puteți cumpăra răsaduri de la USAMV Cluj, anunță USAMV Cluj într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

08 aprilie 2021 - 08:52

OFICIAL! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021, au fost înregistrate un număr de 395.027 cereri, pentru o suprafață de 2.232.129 ha.

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

08 aprilie 2021 - 08:40

PROTEST! Fermierii care au scos miercuri, 7 aprilie 2021, tractoarele în stradă la Iași și Botoșani anunță că vor merge cu utilajele agricole la București dacă nu le sunt rezolvate cererile. Asociația Producătorilor de Porumb din România a transmis un comunicat către AGROINFO.

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

08 aprilie 2021 - 08:07

SUBVENȚII AGRICOLE. A fost introdus conceptul privind noul fermier care va avea acces mult mai ușor la fonduri europene, la fel ca tânărul fermier. “Noul fermier” este definit astfel încât să includă următoarele elemente: condițiile pentru a fi „șeful exploatației”; formarea profesională și/sau competențele corespunzătoare; o limită de vârstă de peste 40 de ani, anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Com AGRI, Parlamentul European.

ASOCIAȚIE DIN ZOOTEHNIE, PEDEPSITĂ PENTRU SUBVENȚII APIA ÎNCASATE PE ACTE ȘI DECLARAȚII FALSE!

ASOCIAȚIE DIN ZOOTEHNIE, PEDEPSITĂ PENTRU SUBVENȚII APIA ÎNCASATE PE ACTE ȘI DECLARAȚII FALSE!

08 aprilie 2021 - 07:47

COMUNICAT DNA. Asociația Agro-zootehnica Nemira din Bacău și alte două persoane au recunoscut în fața procurorilor DNA că au încasat ilegal de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenții pe suprafață și plăți compensatorii pentru zona montană în valoare de 800.000 de lei, circa 170.000 de euro.

APROBAT ASTĂZI DE GUVERN! AJUTOR DE STAT PENTRU FERMIERI!

APROBAT ASTĂZI DE GUVERN! AJUTOR DE STAT PENTRU FERMIERI!

07 aprilie 2021 - 18:16

COMUNICAT MADR. În ședința Guvernului din data de 07 aprilie 2021 a fost aprobată o Hotărâre care completează Hotărârea Guvernului nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, anunță Ministerul Agriculturii într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ACUM! VESTE BUNĂ PENTRU TINERII FERMIERI!

ACUM! VESTE BUNĂ PENTRU TINERII FERMIERI!

07 aprilie 2021 - 17:05

AJUTOARE EUROPENE. Un lucru foarte bun pentru tinerii fermieri care au depășit termenul de 24 luni de la instalarea ca tânăr fermier, dar fără a depăși 5 ani, este acela că există o linie distinctă în cadrul sub-măsurii 4.1, dar atenție, nu veți putea depăși 70% cota de finanțare, anunță consultantul fonduri europene Marian Vișu Iliescu. Așadar, tinerii fermieri care nu îndeplinesc condiția celor 24 de luni pot să solicite 70% din sprijin instalare tineri fermieri.

MARȘUL TRACTOARELOR! DEMISIA DOMNULE MINISTRU!

MARȘUL TRACTOARELOR! DEMISIA DOMNULE MINISTRU!

07 aprilie 2021 - 15:40

PROTESTUL FERMIERILOR! Fermierii din Iași, Botoșani și alte județe au scos astăzi în stradă peste 200 de tractoare și utilaje agricole. Marșul tractoarelor este organizat de Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice ”GRÂNARII”-”DĂ-TE PE BRAZDĂ” Iași. Cu fermierii ieșeni s-au solidarizat și agricultorii dobrogeni.

Producţie agricolă bună, STOCURI în SCĂDERE

Producţie agricolă bună, STOCURI în SCĂDERE

07 aprilie 2021 - 13:08

În ultimul raport, Consiliul Internațional pentru Cereale (IGC) a îmbunătăţit prognoza pentru producția mondială de cereale, în sezonul 2020/2021, până la 2.224 milioane tone. Această prognoză este cu 9 milioane tone mai mare faţă de raportul din luna februarie şi cu 2% în plus faţă de producţia realizată sezonul trecut. Chiar dacă Indicele preţului la cereale şi oleaginoase (GOI) a scăzut cu 3% în luna martie, prețurile medii ale produselor agricole au crescut brusc raportat la situaţia de anul trecut. Această scădere a GOI se datorează în principal preţurilor reduse din Argentina şi Brazilia.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Bancul zilei

Reprezentanţa auto

Reprezentanţa auto
Am intrat într-o reprezentanţă auto şi i-am spus managerului: Detalii