EXCEDENT FINANCIAR DE PESTE 100 DE MII DE EURO. Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Industrializarea şi Marketingul Produselor Horticole "HORTING” din Bucureşti, instituţie aflată sub directa coordonare a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" (ASAS.) a încheiat anul 2016 cu bune rezultate în activitatea de cercetare-dezvoltare.
Potrivit acad. dr. ing. Marian Bogoescu, directorul HORTING, se află în derulare un modul de opt proiecte, având o tematică variată, pornind de la optimizarea altoirii speciilor de legume; adaptarea tehnologiilor inovative privind depozitarea produselor horticole, de congelare a legumelor şi fructelor şi până la implementarea tehnologiei acvapontice în România.
Excedent financiar de peste 100 mii euro
În staţia-pilot a Institutului, s-au produs anul trecut aproape 200 mii fire de răsaduri altoite (de pepeni, tomate, ardei şi vinete), veniturile obţinute prin comercializare ridicându-se la aproape 250 mii lei.
De altfel, în 2016, excedentul financiar al Institutului HORTING a depăşit 100 mii euro.
„La sfârşitul anului trecut, am pus în funcţiune o secţie de producere a sucului natural din fructe şi legume, cu o capacitate de procesare de 500 kg/oră. Ca urmare, am produs cele dintâi cantităţi de suc de mere, iar în perioada imediat următoare vom ieşi pe piaţă cu sucul de vişine şi de topinambur”, ne-a declarat pentru AGROINFO omul de ştiinţă, Marian Bogoescu.
Tehnologia acvapontică şi sera geodezică
Unul dintre proiectele inedite puse în operă de cercetătorii şi specialiştii din această prestigioasă instituţie ştiinţifică este “Implementarea tehnologiei acvaponice în România pentru creşterea veniturilor şi îmbunătăţirea stării de sănătate în zonele defavorizate” cofinanţat de Confederaţia Elveţiană cu aproximativ 150 mii franci elveţieni (85 %). Au fost realizate sisteme acvaponice, dar şi o seră geodezică în care se vor cultiva legume pentru hrănirea speciilor de peşte crescute în sistem protejat.
Şi în acest an sunt create premisele obţinerii unor bune rezultate în activitatea ştiinţifică şi productivă a Institutului HORTING.