Ministrul Agiculturii și Dezvoltării Rurale, 45 de membri ARBIO, peste 50 de investitori străini, organisme neguvernamentale, asociații profesionale și patronale din țară, dar și președinții organizațiilor europene de biomasă (AEBIOM), biogaz (EBA) și peleți (EIPS) s-au întâlnit în cadrul Conferinței de Inaugurare a proiectului ARBIO din 18 iunie, la București.
Ilias Papagiordiadis – președintele Asociației Române de Biomasă și Biogaz a deschis lucrările conferinței bucuros că, în sfârșit, biomasa și biogazul au început să fie atractive. Mircea Geoană a ținut să precizeze că actuala putere politică a înțeles că biomasa și biogazul au un potențial uriaș în România și acționează ca atare. Daniel Constantin a afirmat că „România are un potențial în agricultură extrem de important pentru a produce energie, pentru a produce biomasă și biogaz” folosind resturile vegetale din producția agricolă și dejecțiile de la fermele zootehnice „pentru a reduce costurile de producție”. Cât despre culturile pentru biomasă, ministrul spune că „sunt un million de hectare neproductive care pot fi folosite”. Printre politicenii prezenți la conferință, în calitate de speakeri, s-au numărat și Iulian Iancu – Președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, Emil Calotă Vicepreședinte ANRE, Ioan Dan Gheorghiu – Consilierul Primului Ministru și Președinte & CEO al Institutului de Studii și Proiectări Energetice, Carmen Boteanu – Director General Adjunct la MADR – Autoritatea de Management a PNDR. Atenția clasei politice pentru acest eveniment e un semn că biomasa și biogazul sunt în vizorul Guvernului. Au mai luat cuvântul liderul Pro Agro, Alexandru Jurconi, care a ținut să anunțe că a
devenit membru ARBIO, dar și Președintele FNGAL, Alexandru Potor.
În Europa sunt în acest moment aproape 14.000 de unități de biogaz, cu o putere instalată de 7.400 MW, iar în Suedia este o autostradă de 500 km cu 12 benzinării cu biometan. Din păcate în România sunt doar câteva instalații cu o putere totală de doar 7 MW. ARBIO are ca obiectiv schimbarea în bine a legislației, apariția tarifului unic pentru unitățile de până la 2 MW și multe alte măsuri ce ar putea da aripi acestui sector energetic de viitor. Biogazul este cea mai versatilă formă de energie verde și nu poate fi ignorat.
La tribună s-au mai prezentat și sponsorii evenimentului, firme care oferă soluții integrate în acest domeniu, dar și un birou de avocatură și o firmă de asigurări specializată pe acest segment. În final, Ilias Papageorgiadis s-a arătat încântat de eveniment și a promis că ARBIO va continua ceea ce a început.
Evenimentul a fost moderat de jurnalistul TVR Mihai Rădulescu, iar Agroinfo, Ferma și Recolte Bogate au fost parteneri media.