Primăria comunei Guşoieni în parteneriat cu Consiliul Judeţean şi Staţiunea de Cercetare Pomicolă Râmnicu Vâlcea a realizat o plantaţie pilot de nuc altoit.
„Este vorba de o specie mai puţin obişnuită de nuc, fructul este dublu ca dimensiune faţă de cel clasic, iar recolta la fel este două ori mai mare decât se obţine de la arborele clasic. Suprafaţa pilot este de un hectar, iar deja cetăţenii vor şi ei să dezvolte astfel de plantaţie, mai ales că nuca este căutată pe piaţa de patiserii din România. În acest sens, în urma unor proiecte europene au fost organizate cursuri de calificare în domeniul pomiculturii”, a declarat miercuri primarul localităţii, Nicolae Concioiu.
Potrivit acestuia, nu doar pomicultura a reînviat în comuna Guşoieni situată în bazinul Drăgăşani, ci şi viticultura. „După 20 de ani în care plantaţiile de vie nobilă au fost distruse efectiv, oamenii preferând să-şi pună porumb în locul viţei, mentalităţile s-au schimbat şi deja avem două ferme viticole aici, una din ele fiind de 40 de hectare. Se cultivă din nou crâmpoşie, sauvignon, cabernet, fetească şi negrul de Drăgăşani. Aceste două ramuri au fost foarte dezvoltate până în 1989, viticultura şi pomicultura, tradiţii care se pare că au renăscut în Guşoieni”, a mai spus primarul, potrivit Agerpres.
Merele de Vâlcea cuceresc pieţele belgienilor
Cea mai mare plantaţie de măr din judeţul Vâlcea aparţine unei companii belgiene. Producătorii au anunţat că anul acesta vor să dubleze suprafaţa livezii, ajungând la 30 de hectare, a declarat luni primarul comunei Copăceni, Tironel Tâmplărescu.
Merele produse aici sunt livrate direct în Belgia. „Am discutat în aceste zile cu belgienii care deţin plantaţia de meri de pe teritoriul comunei noastre. Investitorii sunt mulţumiţi de producţia pe care au realizat-o aici, în ultimii ani. Vreau să spun că recolta merge direct la Bucureşti şi apoi pe pieţele belgiene. Deci dacă în prezent suprafaţa plantaţiei respective ocupă 15 hectare, belgienii vor ca în acest an să dubleze plantaţia şi să ajungă la aproximativ 30 de hectare. Un lucru important de menţionat este că pomicultorii străini vor să dezvolte şi alte tipuri de culturi, cum ar fi căpşunile. Noi le oferim tot sprijinul şi ne-am dori ca şi alţi investitori să ia exemplul belgienilor şi să revigorăm pomicultura din judeţ”, a spus primarul din Copăceni.