SCHIMBARE PROGRAM PSD. Programul de guvernare al Partidului Social Democrat a suferit câteva schimbări. Impozitul pe terenul agricol lucrat va fi eliminat din 2018, în schimb impozitul pentru terenurile agricole care nu sunt lucrate timp de doi ani va fi dublat.
Potrivit modificărilor făcute în programul de guvernare PSD, facilitățile pentru fermierii români sunt:
● Eliminarea impozitului pe terenurile agricole lucrate;
● Impozit zero pentru tractoare și utilaje agricole;
● Cadastrarea, de către stat, a tuturor terenurilor agricole până în anul 2020
Programul PSD de măsuri legislative pentru sectorul agricol prevede:
● Revizuirea legislației din agricultură cu privire la achiziționarea terenurilor
● Revizuirea legislației din agricultură în vederea îmbunătățirii acesteia și a eliminării reglementărilor paralele – Codul Agriculturii.
● Simplificarea legislației și a procedurilor privind formele de sprijin din agricultură pe principiul “o singură cerere la o singură instituție”.
Îmbunătăţirea legislaţiei cu privire la trasabilitatea produselor agroalimentare.
● Realizarea unui sistem unitar de monitorizare a produselor intrate pe piaţa de consum care să facă posibilă eliminarea din “faşă” a produselor contrafăcute sau neconforme care pot afecta sănătatea consumatorului.
● Crearea de fonduri mutuale agricole pentru stabilitatea veniturilor în cazul volatilității prețurilor la produsele agricole sau a produselor înregistrate.
Revizuirea cu celeritate a legislației referitoare la managementul ambalajelor, ecarisaje și dejecții.
Alte modificări din programul de guvernare pe care PSD le-a făcut acum și care îi privesc și pe agricultori sunt:
Cei cu activităţi independente, atât PFA cât şi alte tipuri de persoane juridice vor datora impozit pe venit 10%, faţă de 16% în prezent, iar contribuţiile sociale şi de sănătate se vor plăti doar ca persoană fizică şi nu pe activitatea desfăşurată.
CAS-ul se va putea plăti la fondurile proprii de pensii (private), fără a mai exista obligaţia de a se plăti la bugetul asigurărilor sociale de stat, iar CASS-ul se va plăti integral ca persoană fizică, la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de numărul de activităţi desfăşurate. CASS nu se va plăti de către persoanele care realizează veniturile independente dar care sunt scutite de plata acestei contribuţii (pensionari, persoane cu handicap,tineri, persoane aflate în întreţinere etc).
Se va introduce o taxă pe solidaritate din 1 ianuarie 2018 şi o taxă suplimentară pentru produsele nocive.
O să dispară impozitul pe profit și o să fie introdus impozitul pe cifra de afaceri începând cu 1 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit şi va avea 2 sau 3 trepte de impozitare.
INTEGRAL PROGRAMUL DE GUVERNARE PSD AICI!
Sursa: Camera Deputaților