SYNGENTA
Adama

Iată de ce SORGUL este rezistent la SECETĂ

Publicat: 30 decembrie 2019 - 17:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un nou studiu condus de cercetătorii Universităţii Berkeley din California dezvăluie modul în care sorgul îşi modifică expresia genelor pentru a se adapta condiţiilor de secetă.

Temperaturile ridicate şi pământul uscat nu reprezintă obstacole în calea dezvoltării vegetative normale pentru cultura sorgului, această cereală originară din Africa şi Australia rămânând verde şi productivă, chiar şi în condiţii care ar face ca alte plante să devină maronii, fragile şi inerte. Un studiu publicat recent în jurnalul 'Proceedings of the National Academy of Sciences' oferă prima privire detaliată asupra modului în care planta de sorg exercită un control rafinat asupra genomului său - dezactivarea şi activarea unor gene la primul semn de lipsă a apei, după care revenirea la starea iniţială când umiditatea din sol se încadrează în parametrii optimi - pentru a supravieţui când mediul climatic devine aspru şi arid.

"Sorgul este într-adevăr tolerant la secetă, şi dacă aflăm cum este capabil să depăşească aceste condiţii, atunci poate putem ajuta alte plante să supravieţuiască în acelaşi mod", a precizat Peggy Lemaux, cercetător la Departamentul Plantelor şi Biologie Microbiană în cadrul prestigioasei universităţi americane şi coautor al lucrării.

sorg_01_bDatele colectate pe parcursul a 17 săptămâni de pe câmpurile de testare din Central Valley relevă faptul că planta de sorg modulează expresia unui total de 10.727 gene, ceea ce reprezintă mai mult de 40% din genomul său, ca răspuns la condiţiile de secetă extremă. Multe dintre aceste schimbări apar la o săptămână după ce cultura nu mai este udată sau la o săptămână după ce este udată din nou.

Pentru a efectua cercetarea, echipa a cultivat plante de sorg în trei condiţii diferite de udare - secetă în perioada de pre-înflorire, secetă în perioada post-înflorire şi aplicaţii controlate ale apei - timp de trei ani consecutivi. În fiecare săptămână în timpul sezonului de creştere, membrii echipei de cercetare au recoltat cu atenţie probe din frunzele şi rădăcinile plantelor selectate şi au înfiinţat un laborator mobil în câmp în care au putut îngheţa rapid eşantioanele până când au fost prelucrate pentru a fi analizate. Apoi, cercetătorii de la Joint Genome Institute (JGI) au secvenţiat ARN-ul din fiecare eşantion pentru a crea datele transcriptomului, care dezvăluie care dintre zecile de mii de gene sunt transcrise şi utilizate pentru a produce proteine în anumite momente.

Cercetătorii au observat câteva modele interesante din datele transcriptomului. În primul rând, au descoperit că un set de gene cunoscute pentru a ajuta planta să promoveze relaţii simbiotice cu un tip de ciupercă care trăieşte în jurul rădăcinilor sale a fost dezactivat în condiţii de secetă. Acest set de gene a prezentat cele mai dramatice schimbări în activitatea genelor pe care le-au observat. În al doilea rând, s-a observat că anumite gene cunoscute ca fiind implicate în fotosinteză au fost de asemenea dezactivate ca răspuns la fenomenul de secetă şi au fost reactivate când stresul a dispărut.

"Oamenii s-au ferit cu adevărat să facă aceste tipuri de experimente pe teren, preferând să le efectueze în condiţii controlate, în laborator sau în seră. Dar cred că investiţia de timp şi resurse pe care noi am alocat-o va fi răsplătită în final, prin calitatea răspunsurilor pe care le obţinem, în ceea ce priveşte înţelegerea situaţiilor ce apar în condiţii de secetă reală", a concluzionat Peggy Lemaux.

Vizualizat: 3580 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat APIA ASTĂZI! Subvențiile APIA la plată!

Comunicat APIA ASTĂZI! Subvențiile APIA la plată!

17 ianuarie 2025 - 19:22

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată peste 90% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024.

Syngenta, lider în preemergență și postemergență timpurie la porumb cu noul pachet erbicid Lumax® Dual® Next

Syngenta, lider în preemergență și postemergență timpurie la porumb cu noul pachet erbicid Lumax® Dual® Next

16 ianuarie 2025 - 18:34

Syngenta continuă tradiția pe poziția de lider în preemergență și postemergență timpurie la cultura de porumb odată cu lansarea pachetului erbicid Lumax® Dual® Next.

Noi subvenții APIA aprobate ASTĂZI de Guvern!

Noi subvenții APIA aprobate ASTĂZI de Guvern!

16 ianuarie 2025 - 15:45

Guvernul a aprobat astăzi, 16 ianuarie 2025, Hotărârea pentru modificarea și completarea HG nr.1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului Strategic (PS) PAC 2023-2027, finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și de la bugetul de stat.

Aprobată de Guvern ASTĂZI: Hotărâre ajutoare fermieri!

Aprobată de Guvern ASTĂZI: Hotărâre ajutoare fermieri!

16 ianuarie 2025 - 15:37

Guvernul a aprobat astăzi, 16 ianuarie 2025, Hotărârea pentru modificarea și completarea HG nr.1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul Strategic (PS) PAC 2023-2027.

Document! Cuantum pe hectar subvenția APIA lucernă pentru anul 2024!

Document! Cuantum pe hectar subvenția APIA lucernă pentru anul 2024!

16 ianuarie 2025 - 06:04

Fermierii, crescătorii de animale care au solicitat anul trecut la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sprijinul cuplat vegetal pentru lucernă așteaptă să primească această plată în acest an, în contul anului trecut. Agroinfo vă informează care este cuantumul pe hectar aferent anului 2024.

Sumele APIA plătite ASTĂZI fermierilor, crescătorilor de animale!

Sumele APIA plătite ASTĂZI fermierilor, crescătorilor de animale!

15 ianuarie 2025 - 19:23

În perioada 02 decembrie 2024 – 15 ianuarie 2025, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată suma totală de 337.658.900 euro (1.679.964.783 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 639.440 fermieri. 

Participarea României la expoziția internațională Săptămâna verde 2025

Participarea României la expoziția internațională Săptămâna verde 2025

15 ianuarie 2025 - 15:33

În perioada 17 – 26 ianuarie 2025, se desfășoară la Berlin, Germania, cea de-a 89-a ediție a expoziției „Săptămâna Verde 2025” (Grüne Woche). Anual, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) participă la această expoziție cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, în cadrul căruia experți din MADR promovează produsele agroalimentare românești recunoscute la nivel național și european.

Diferență uriașă: 500 dolari/ha în România față de 3.600 dolari/ha în Germania!

Diferență uriașă: 500 dolari/ha în România față de 3.600 dolari/ha în Germania!

15 ianuarie 2025 - 07:07

Între fermierii români și cei germani există diferențe uriașe în ceea ce privește creditele agricole, se arată într-o analiză făcută de zf.ro pe baza datelor Organi­zaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

Vești bune pentru fermieri! Au crescut prețurile!

Vești bune pentru fermieri! Au crescut prețurile!

15 ianuarie 2025 - 06:23

Vești bune pentru fermierii care au mizat pe oleaginoase: floarea-soarelui, rapiță și soia! Anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

14 ianuarie 2025 - 16:35

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025 inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie - 31 decembrie 2024).

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Cultivatorul Treffler: mod de lucru și avantaje

Cultivatorul Treffler: mod de lucru și avantaje

A fost numit ”cea mai bună alternativă ecologică la glifosat”. Utilizat la dezmiriștire, la prelucrarea terenului și chiar la semănat direct, cultivatorul de precizie Treffler, de la Tehnodiesel, a schimbat modul de lucru într-o fermă din România care exploatează 3.700 ha de teren în sistem ecologic.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii