Între formularele care trebuie completate de fermieri pentru cererea unică s-a adăugat un nou tabel centralizator cu actele care demonstrează utilizarea legală a terenurilor.
Tabelul inserat în noua versiune a Ordinului de ministru 619 din 6 aprilie 2015 privind criteriile de acordare a subvențiilor conține 7 rubrici: numărul și data documentului, numele proprietarului/arendatorului/concedentului, data până la care terenul este la dispoziția fermierului, suprafața totală din document, blocul fizic, numărul parcelei utilizate și declarată în cererea unică de plată și suprafața proprietate/arendată, concesionată, componentă a suprafeței parcelei declarate.
Tabelul este conceput pentru a întări sintagma: identificarea fără echivoc a parcelelor agricole utilizate și pentru a-i scuti pe fermieri să ducă o valiză de documente la APIA. În cazul în care va fi nevoie, funcționarii APIA vor completa două formulare de corecție și se va solicita fermierului clarificarea diferențelor de suprafață.
Fiecare parcelă trebuie digitizată, trecută în tabel, iar ultima coloană, numărul 7, ar trebui să arate corespondența între contractul de arendă și parcela din blocul fizic. E puțin aiurea și cam amețită coloana asta din tabel, dar, deocamdată, o lăsăm așa, spune Daniel Ciobanu, vicepreședinte LAPAR, unul dintre fermierii care au făcut propuneri pentru modificarea Ordinului 619.
Fermierul adaugă că în discuția cu ministrul Daniel Constantin, cu secretarul de stat George Turtoi și șeful APIA Mihai Puțintei, liderii fermierilor au vrut să elimine din Ordin și prevederea potrivit căreia au dreptul la subvențiile din agricultură și cetățenii români care au domiciliul în străinătate. Ei pot depune cererile unice la Consulatele României din țările respective. Dacă locuiesc în străinătate cum pot face agricultură în România? ! este revoltat vicepreședintele LAPAR. Ministrul Agriculturii le-a explicat fermierilor că nu se poate renunța la articolul respectiv din actul normativ pentru că s-ar încălca Regulamentul euopean.