Săptămâna viitoare liderii fermierilor au posibilitatea să discute din nou cu conducerea Ministerului Mediului despre taxa de mediu de 2%, care va fi percepută pentru o listă întreagă de substanțe chimice folosite în agricultură. Iată ce spune ministrul mediului!
Fermierii s-au revoltat când au auzit că li se pregătește o nouă taxă. Au fost dezbateri aprinse în ce privește cei 2% pentru îngrășămintele chimice folosite în agricultură. Fermierii au perceput această taxă ca pe un nou bir care-i împovărează.
Nu este niciun fel de pericol și nu-i afectează sub nicio formă acest 2% la care noi facem referire. Eu am rugat ca, în perioada următoare, efectiv săptămâna viitoare, să mai purtăm o discuție cu toți producătorii astfel încât să cădem cumva la o înțelegere și să nu avem nicio problemă din punct de vedere al protecției mediului. Noi trebuie să fim foarte atenți la substanțele pe care le folosim ca îngrășăminte. În același timp, să nu-i afectăm nici pe dumnealor. Problema este că trebuie să respectăm toate normativele europene în vigoare și trebuie ca legislația românească să fie coroborată cu cea europeană. Deci, nu putem să folosim, indiferent de ce se întâmplă, anumite îngrășăminte care sunt toxice. Și sunt toxice până la urma urmei pentru populație, spune Grațiela Gavrilescu, ministrul mediului.
Actul normativ se află în dezbatere publică de aproape două luni. Noi am pus acest 2% și ca mod de siguranță, pentru respectarea normelor legislative de mediu, adaugă șefa de la Mediu. În actul normativ care prevede achitarea acestui procent din valoarea importului de îngrășăminte chimice, import pe care-l fac, de obicei, companiile multinaționale de inputuri, se precizează că fertilizatorii folosiți în agricultură sunt exceptați de la plata acestei taxe.