Adama
Vinasa Rompak

Rapiţa şi grâul intră în iarnă sub nivelul minim de dezvoltare

Publicat: 16 decembrie 2011 - 14:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Aflaţi deja la jumătatea lunii decembrie şi luând în calcul lipsa precipitaţiilor din ultima perioadă, fermierii îşi fac tot mai multe griji cu privire la starea de vegetaţie a culturilor. Rapiţa este „o cultură compromisă”, în opinia acestora, iar pentru grâu, „zăpada ar putea salva culturile”. 

Cheltuieli mai mari şi culturi compromise
În toamna acestui an, în judeţul Iaşi au fost însămânţate 12.000 de hectare cu rapiţă şi alte 25.000 de hectare cu grâu. „Rapiţa este o cultură compromisă pentru anul 2012, din cauza perioadei lungi de secetă care a afectat-o în special în faza însămânţatului şi în perioada de germinaţie. Regimul hidric al solului nu a influenţat însămânţarea grâului, pentru că tot ceea ce înseamnă cultură de grâu a beneficiat de două – trei ploi, chiar dacă au fost nesemnificative, au fost destul de bune cât să pornească în vegetaţie. Costurile cu înfiinţarea culturilor au fost desigur, mai mari ”, ne-a declarat Cătălin Roşca, directorul Direcţiei Agricole pentru Dezvoltare Rurala Iaşi.

Zăpada ar putea salva culturile
La intrarea în iarnă, plantele au nevoie de un nivel minim de dezvoltare, pentru ca în anotimpul geros să stagneze sub stratul de zăpadă, spun specialiştii.

De această dată însă, precipitaţiile sub formă de ninsoare sau ploaie sunt vitale pentru crearea şi menţinerea nivelului de umiditate din sol, iar pentru agricultori lipsa acestora înseamnă pierderi. „La ora actuală seceta nu mai este o problemă, pentru că plantele nu mai intră în creştere. Însă, dacă această iarnă nu va avea precipitaţii suficiente pentru a asigura necesarul hidric al solului, indiferent că sunt sub formă de ninsoare sau ploaie, am putea avea probleme. Dacă pe toată perioada de iarnă vom avea secetă, toate culturile vor fi calamitate”, a adăudat şeful DADR Iaşi.

Sistemele de irigaţii nu mai sunt o soluţie
De cele mai multe ori atunci când vorbim de secetă ajungem şi la sistemele de irigaţii. Fermierii se declară dezamăgiţi de investiţiile făcute în acest sector, chiar dacă sunt cazuri în care sistemele de irigaţii nu i-ar fi ajutat foarte mult. „Am putea interveni cu sistemele de irigaţii, dar dacă nivelul apei din pânza freatică nu va fi bun, iar nivelul apei din fluvii va fi, de asemenea, unul prea scăzut pentru a putea permite irigarea, va fi inutilă existenţa pompelor de irigaţii. Sistemul de irigaţii ajută în timpul anului, în cazul în care se anunţă secetă pe o perioadă mai scurtă de timp”, a conchis Cătălin Roşca.

Vizualizat: 4708 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Agrostar: Bugetul Agriculturii pe 2012 va falimenta fermierii

Agrostar: Bugetul Agriculturii pe 2012 va falimenta fermierii

Preşedintele Federaţiei Agrostar, Ştefan Niculae acuză un buget prea mic pentru Ministerul Agriculturii pe 2012 şi cere demisia sau demiterea ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, pentru că, în opinia sa, nu a făcut suficiente demersuri pentru a obţine un buget mai mare pentru acest minister.

Din cauza deşertificării, judeţul Galaţi vrea să „revendice” şi alte zone defavorizate

Din cauza deşertificării, judeţul Galaţi vrea să „revendice” şi alte zone defavorizate

Din datele oficiale rezultă că, în perioada 16 octombrie – 28 noiembrie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Galaţi a plătit un număr de 24 de mii de fermieri cu avans la subvenţia pe suprafaţă de 42 de euro pe hectar, însemnând aproximativ 45 de milioane de lei. 

APIA: Fermierii români vor putea accesa aplicaţia IPA online din bibliotecile publice

APIA: Fermierii români vor putea accesa aplicaţia IPA online din bibliotecile publice

Fermierii români vor putea accesa aplicaţia IPA online privind digitizarea parcelelor agricole prin intermediul bibliotecilor publice, în acest sens fiind semnat un procol de colaborare între Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură - APIA şi Fundaţia IREX România.

BULETIN AGROMETEOROLOGIC  15 - 21 Decembrie 2011

BULETIN AGROMETEOROLOGIC 15 - 21 Decembrie 2011

Caracteristici meteorologice
În primele zile ale intervalului 15 – 21 decembrie 2011 se va menţine un regim termic al aerului mai ridicat  decât în mod obişnuit, după care, spre sfârşitul perioadei se va produce o răcire treptată a vremii, aceasta devenind normală, în aproape toată ţara.

Guvernul a aprobat plăţi pe suprafaţă de 32,42 euro/hectar din bugetul naţional

Guvernul a aprobat plăţi pe suprafaţă de 32,42 euro/hectar din bugetul naţional

Guvernul a hotărât în 14 decembrie că producătorii agricoli vor primi din bugetul naţional doar 141,27 de lei pe hectar, echivalentul a 32,42 euro pe hectar, în contul plăţii naţionale directe complementare pe suprafaţă pentru 2011.

Dolj: Autorităţile cer ajutorul Guvernului pentru culturile calamitate de secetă

Dolj: Autorităţile cer ajutorul Guvernului pentru culturile calamitate de secetă

Autorităţile din judeţul Dolj solicită intervenţia Guvernului şi a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a-i ajuta pe producătorii agricoli din judeţ care se confruntă cu probleme din cauza secetei şi pentru a declara calamitate culturile afectate de lipsa precipitaţiilor.

Înfiinţarea culturilor de păioase se efectuează şi la jumătatea lunii decembrie

Înfiinţarea culturilor de păioase se efectuează şi la jumătatea lunii decembrie

Din cauza volumului redus de precipitaţii căzut în ultimele patru luni pe terenurile agricole din judeţul Hunedoara, doar 60% din suprafaţa programată  a fost însămânţată normal, în campania de toamnă a acestui an.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii