Adama
Vinasa Rompak

Ialomiţa: Sectorul agricol vegetal se află în impas

Publicat: 09 ianuarie 2012 - 14:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În judeţul Ialomiţa, sectorul agricol vegetal se află în impas. Culturile de toamnă sunt parţial răsărite, iar stadiul de dezvoltare al plantelor este mult sub nivelul optim, pentru această perioadă, spun specialiştii ialomiţeni.

„La rapiţă am semănat cam 47 % din cât am planificat, respectiv  26.000 de ha, suprafaţă din care, în condiţiile actuale, este posibil ca doar câteva hectare să iasă bine din iarnă. Marea majoritate a plantelor sunt abia în două frunze şi este foarte probabil să nu reziste. Nici la culturile de orz, orzoaică şi grâu nu stăm cu mult mai bine”, ne-a spus Vasilica Pocotilă, director al Direcţiei Agricole Ialomiţa.

Pentru arături nu îngheţul a fost problema, ci seceta
Potrivit acesteia, nici lucrările de pregătire a patului germinativ pentru culturile de primăvară nu au mers mai bine. În această campanie, arăturile s-au efectuat dificil şi cu consum crescut de carburanţi, nu din cauza îngheţului, ca în alţi ani, ci din cauza secetei.
„Din punct de vedere al lucrărilor pentru înfiinţarea culturilor de primăvară, putem spune că aproape toată iarna s-au mai făcut arături ici - colo, însă, spre deosebire de alţi ani, anul acesta nu îngheţul a fost problema, ci seceta. Acolo unde nu s-au făcut arături a fost din cauza pământului secetos, care nu a permis intrarea cu plugul”, a adăugat Vasilica Pocotilă.

În 2012, irigaţiile să devină o prioritate în agricultură
Conducerea DADR Ialomiţa a adresat fermierilor un mesaj pentru anul agricol 2012.
„Pentru 2012, nu pot să le urez fermierilor decât să aibă parte de condiţii climatice bune şi să se poată mobiliza pentru a convinge ministerul şi pe cei responsabili cu irigaţiile că este mare nevoie ca aceste sisteme să fie funcţionale, să devină o prioritate în agricultură pentru că este singura şansă pentru anii următori, iar efectele sunt vizibile în ultimii ani”, a încheiat Vasilica Pocotilă.

Vizualizat: 1524 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Specialiştii recomandă fermierilor culturile de primăvară

Specialiştii recomandă fermierilor culturile de primăvară

Culturile înfiinţate în toamna anului 2011 traversează o stare critică, din cauza secetei din ultima perioadă, o secetă acută atât atmosferică, cât şi pedologică. Deficitul de apă din sol îşi pune amprenta asupra stării de vegetaţie a culturilor, spun agronomii din judeţul Botoşani. 

DADR Cluj reia plata subvenţiei de stat pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr

DADR Cluj reia plata subvenţiei de stat pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr

Direcţia Agricolă şi de Dezvoltare Rurală (DADR) Cluj va relua plăţile întrerupte la 31 decembrie 2009, reprezentând subvenţia pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr cu contracte şi producţia predată la fabrica de procesare de la Luduş.

Anul acesta agricultorii clujeni îşi pun speranţele în cultura de porumb

Anul acesta agricultorii clujeni îşi pun speranţele în cultura de porumb

Pentru agricultorii care nu au reuşit să efectueze arăturile de toamnă în 2011, din cauza lipsei precipitaţiilor şi a solului foarte uscat, şansa de a avea totuşi un an agricol bun este să cultive porumb în primăvară, spun specialiştii Direcţiei Agricole Cluj.

Valea Mărului - Pădurea care aduce ploaia

Valea Mărului - Pădurea care aduce ploaia

„Îmi doresc din suflet ca ogoarele vălmărenilor să fie binecuvântate de Dumnezeu cu apă şi cu roade. Şi sunt sigur că de plouat, va ploua la Valea Mărului, pentru că, noi, faţă de alţii, am reuşit să împădurim în ultimii ani peste 600 de hectare de teren. De fiecare dată când trece un nor deasupra aşezării îşi lasă ce trebuie să-şi lese, adică binecuvântata apă, mult aşteptată de pământ”, ne-a declarat Florin Virgil Doca, primarul din comuna gălăţeană Valea Mărului.

BULETIN AGROMETEOROLOGIC  05 – 11 Ianuarie 2012

BULETIN AGROMETEOROLOGIC 05 – 11 Ianuarie 2012

Caracteristici meteorologice
Vremea caldă de la începutul perioadei va intra treptat într-un proces de răcire, devenind normală sub aspect termic, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii