În judeţul Ialomiţa, sectorul agricol vegetal se află în impas. Culturile de toamnă sunt parţial răsărite, iar stadiul de dezvoltare al plantelor este mult sub nivelul optim, pentru această perioadă, spun specialiştii ialomiţeni.
„La rapiţă am semănat cam 47 % din cât am planificat, respectiv 26.000 de ha, suprafaţă din care, în condiţiile actuale, este posibil ca doar câteva hectare să iasă bine din iarnă. Marea majoritate a plantelor sunt abia în două frunze şi este foarte probabil să nu reziste. Nici la culturile de orz, orzoaică şi grâu nu stăm cu mult mai bine”, ne-a spus Vasilica Pocotilă, director al Direcţiei Agricole Ialomiţa.
Pentru arături nu îngheţul a fost problema, ci seceta
Potrivit acesteia, nici lucrările de pregătire a patului germinativ pentru culturile de primăvară nu au mers mai bine. În această campanie, arăturile s-au efectuat dificil şi cu consum crescut de carburanţi, nu din cauza îngheţului, ca în alţi ani, ci din cauza secetei.
„Din punct de vedere al lucrărilor pentru înfiinţarea culturilor de primăvară, putem spune că aproape toată iarna s-au mai făcut arături ici - colo, însă, spre deosebire de alţi ani, anul acesta nu îngheţul a fost problema, ci seceta. Acolo unde nu s-au făcut arături a fost din cauza pământului secetos, care nu a permis intrarea cu plugul”, a adăugat Vasilica Pocotilă.
În 2012, irigaţiile să devină o prioritate în agricultură
Conducerea DADR Ialomiţa a adresat fermierilor un mesaj pentru anul agricol 2012.
„Pentru 2012, nu pot să le urez fermierilor decât să aibă parte de condiţii climatice bune şi să se poată mobiliza pentru a convinge ministerul şi pe cei responsabili cu irigaţiile că este mare nevoie ca aceste sisteme să fie funcţionale, să devină o prioritate în agricultură pentru că este singura şansă pentru anii următori, iar efectele sunt vizibile în ultimii ani”, a încheiat Vasilica Pocotilă.