Adama
Vinasa Rompak

Ialomiţa: Producţiile de cereale, floarea soarelui şi rapiţă, superioare celor din 2010

Publicat: 04 octombrie 2011 - 13:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producţiile medii obţinute anul acesta la culturile de grâu, orz şi orzoaică, porumb, floarea soarelui şi rapiţă au fost superioare celor de anul trecut, însă agricultorii din Ialomiţa, sunt îngrijoraţi cu privire la culturile ce se vor însămânţa în această toamnă.

Conform datelor din situaţiile întocmite de Direcţia Agricolă Ialomiţa, producţia obţinută la grâu a fost, în medie, de 4.400 kg/ha, faţă de anul trecut când a fost de 3.023 kg/ha.

Cerealele au avut producţii bune
Dacă în anul 2010 grâul a fost recoltat de pe o suprafaţă de 103.015 hectare, producţia obţinută fiind de 311.389 de tone, în 2011, de pe o suprafaţă sensibil mai mare, producţia totală a fost de 459.309 tone.
Şi la orz şi orzoaică producţia medie la hectar a fost foarte bună, de 4.095 de kg/ha, faţă de 2.966 kg/ha media de anul trecut. Producţia totală obţinută de pe o suprafaţă de 22.580 de hectare cultivate a fost anul acesta de 92.470 de tone, mult mai mare chiar şi în condiţiile în care suprafaţa cultivată a fost cu aproximativ 6.000 de hectare mai mică decât anul trecut.

Producţiile la rapiţă şi la floarea-soarelui, superioare lui 2010
De asemenea, la rapiţă, producţia medie a fost de 2.100 de kg/ha, faţă de 1.881 kg/ha anul trecut. Şi la floarea soarelui producţiile obţinute sunt foarte bune, de pe 78.410 hectare cultivate obţinându-se 167.480 tone, în medie 2.136 de kg/ha, faţă de anul trecut când s-au recoltat 1.684 kg/ha de pe o suprafaţă de 63.960 hectare.

Recoltele de anul viitor sunt ameninţate de secetă
Referitor la seceta din această toamnă fermierii spun că această toamnă este una atipică, iar condiţiile meteo sunt destul de nepotrivite pentru a înfiinţa culturile. „Rămânem cu speranţa că timpul se va îndrepta, pentru că dacă nu vor fi ploi vor fi probleme serioase asupra culturilor de toamnă, dar şi cu efecte serioase asupra culturilor de primăvară. Nu se poate pregăti terenul, nu se poate ara pentru culturile care se vor semăna în primăvară. Am semănat peste 400 de hectare de rapiţă şi sunt puţine şanse ca ea să răsară şi să putem avea o producţie bună anul viitor. Dar cheltuielile s-au făcut, iar asta o să-i coste pe toţi agricultorii care au înfiinţat o asemenea cultură'', a spus, potrivit Agerpres, reprezentantul unei societăţi agricole din localitatea Smirna, Vasile Berbecel.

În lipsa sistemelor de irigaţii sau a unor posibilităţi de a aduce apa pe câmp, agricultorii ialomiţeni sunt sceptici cu privire la producţiile ce se vor obţine din culturile ce vor fi însămânţate în toamnă. „Nu prea avem cu cine discuta şi este un lucru foarte grav. Noi, multe dintre societăţile agricole, ne-am cumpărat instalaţii de irigat moderne, rampe, prin programe europene, plătim în fiecare an ratele la aceste instalaţii, le păzim în câmp şi în schimb nu primim apă. Eu găsesc că cea mai importantă problemă pentru agricultură este, în această perioadă, folosirea irigaţiilor. Dar cu cine să discutăm? Nimeni din cei care sunt îndreptăţiţi nu discută despre aceste lucruri. Au crescut cheltuielile cu apa de irigaţii, nu se mai subvenţionează energia, şi de aici derivă toate celelalte”, a adăugat fermierul ialomiţean.

Vizualizat: 2449 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Seceta din această toamnă a compromis cultura de rapiţă a fermierilor tulceni

Seceta din această toamnă a compromis cultura de rapiţă a fermierilor tulceni

Campania de însămânţat rapiţă s-a încheiat în judeţul Tulcea. Până acum agricultorii tulceni au reuşit să însămânţeze cu rapiţă doar 10.000 din cele 51.000 de hectare propuse pentru acest an, potrivit datelor de la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Tulcea.

APIA: Cererile pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole ecologice se depun până la 17 octombrie

APIA: Cererile pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole ecologice se depun până la 17 octombrie

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii că, până la data de 17 octombrie 2011 inclusiv, se pot depune cererile de solicitare a ajutorului specific acordat pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică.

Seceta ar putea crea o presiune asupra culturii de grâu şi preţului acestuia

Seceta ar putea crea o presiune asupra culturii de grâu şi preţului acestuia

În cazul în care seceta persistă, iar precipitaţiile nu vor cădea în perioada imediat următoare, fermierii s-ar putea reorienta către culturile de primăvară.

Schimbările climatice: Este momentul pentru diversificarea culturilor

Schimbările climatice: Este momentul pentru diversificarea culturilor

În faţa ameninţărilor generate de schimbările climatice care determină secete, inundaţii, paraziţi se impune diversificarea producţiilor agricole, avertizează specialiştii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii