Toamna secetoasă le-a dat mari bătăi de cap agricultorilor români. În judeţul Ialomiţa, ploile căzute la jumătatea lunii noiembrie au mai salvat situaţia, cel puţin în ceea ce priveşte grâul şi orzul; pentru rapiţă era prea târziu.
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli de Cereale şi Plante Tehnice Ialomiţa, Marin Nedu ne-a spus că „Grâul şi orzul sunt bine, în parametrii normali. A plouat vreo 55 de litri pe metru pătrat săptămâna trecută (17 – 23 noiembrie. n.r.). La rapiţă, starea este foarte diversificată, adică de la rapiţă foarte mică, la plante mici şi mari intercalate şi până la rapiţă foarte mare. S-a dezvoltat după cum au fost ploile în septembrie, dar şi în funcţie de perioada în care s-a semănat. Sunt situaţii în care pe anumite parcele cultura nu a avut umiditate destulă, a răsărit apoi s-a uscat, dar densitatea este suficientă, pentru că rapiţa are o plajă foarte largă de compensare la densitate, de la zece până la o sută de plante pe metru pătrat, ideal este sub 50 de plante pe metru pătrat. Nu ar fi probleme din acest punct de vedere, important este cum va ieşi din iarnă”, ne-a explicat Marin Nedu.
Reprezentantul agricultorilor ialomiţeni a semănat toamna trecut grâu pe 400 de hectare, orzoaică pe 300 de hectare şi rapiţă pe 250 de hectare. „Faţă de anul trecut şi chiar faţă de acum doi ani, când octombrie a fost mai cald şi rapiţa, chiar şi cea semănată mai târziu, a evoluat foarte bine, anul acesta am avut un octombrie mai rece, în special noaptea, şi s-a cunoscut, pentru că rapiţa a răsărit mai târziu şi este într-o fază mai mică. Acum depinde cum o fi iarna, dacă vine zăpada până la geruri nu este nicio problemă”, ne-a explicat agricultorul.
Detalii despre starea culturilor de toamnă găsiţi în revista Recolte bogate – decembrie 2014!