Adama
Vinasa Rompak

Înfiinţarea culturilor de păioase se efectuează şi la jumătatea lunii decembrie

Publicat: 14 decembrie 2011 - 20:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Din cauza volumului redus de precipitaţii căzut în ultimele patru luni pe terenurile agricole din judeţul Hunedoara, doar 60% din suprafaţa programată  a fost însămânţată normal, în campania de toamnă a acestui an.

„Aportul de apă din precipitaţii în lunile august-noiembrie a fost de numai 25 de litri pe metrul pătrat, comparativ cu perioada similară din anul trecut, când cantitatea de precipitaţii a fost de 270 de litri pe metrul pătrat”, a declarat directorul executiv al Direcţiei Agricole Hunedoara, Ioan Ştefan.

Agricultorii ar putea continua însămânţările pentru a mai recupera din pierderi
Având în vedere că în ultima săptămână au fost semnalate câteva ploi slabe, agronomii recomandă fermierilor să continue arăturile de toamnă şi chiar însămânţările la păioasele de toamnă, chiar dacă, din punct de vedere calendaristic, ne aflăm la jumătatea lunii decembrie.

„În ultimele zile au căzut câteva ploi ce au totalizat peste 10 litri pe metrul pătrat. Este foarte puţin, dar e mai mult decât nimic. Totuşi, în sol avem acum umiditate până la vreo zece centimetri adâncime, fapt care ne conferă posibilitatea de intra în câmp. Recomandarea mea ar fi ca, de îndată ce pot intra în câmp, agricultorii să meargă şi să facă însămânţările de toamnă la culturile de păioase, în primul rând pentru a mai recupera din pierderi”, a precizat Ioan Ştefan, citat de Agerpres.

O iarnă blândă ar salva o parte din culturi
Potrivit specialiştilor, seceta va avea efecte negative în ceea ce priveşte recolta de anul viitor, însă totul depinde de regimul viitor al precipitaţiilor şi de starea vremii.
„O iarnă blândă, bogată în ploi şi ninsori, va permite recuperarea unei părţi importante din ceea ce s-a pierdut până acum”, spune Ioan Ştefan.
Conform datelor statistice, în judeţul Hunedoara au fost semănate circa 6.000 de hectare cu păioase, comparativ cu 9.000 de hectare însămânţate anul trecut. Cele mai mari suprafeţe sunt cultivate cu grâu, orzoaică, orz, secară, legume şi plante furajere.
Sursa: Agerpres

Vizualizat: 5221 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi – acţiuni de colectare şi gestionare a gunoiului de grajd

Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi – acţiuni de colectare şi gestionare a gunoiului de grajd

Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) a realizat, în cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” finanţat de Banca Mondială şi Guvernul României, recepția în teritoriu a platformelor comunale și platformelor individuale de colectare şi gospodărire a gunoiului de grajd în 9 comune, se arată într-un comunicat al MMP.

"Dacă vor, găsesc soluţii. Statul ar trebui să vadă subvenţiile pentru agricultură ca o investiţie"

Statul ar trebui să vadă subvenţiile pentru agricultură ca o investiţie, din care va scoate mai mulţi bani anul viitor, prin impozitele şi taxele plătite de producătorii agricoli, susţine preşedintele LAPAR, Nicolae Sitaru, care consideră că dacă vrea, Guvernul ar putea găsi soluţii pentru a da agricultorilor cei aproape 74 de euro pe hectar promişi tot anul. Sitaru speră că şeful Guvernului, Emil Boc, va accepta o întâlnire cu reprezentanţii producătorilor agricoli înainte de sfârşitul acestei săptămâni, când LAPAR a anunţat că va picheta sediile Ministerului Agriculturii şi Ministerului Finanţelor.

Producătorii agricoli din sectorul vegetal anunţă proteste

Producătorii agricoli din sectorul vegetal anunţă proteste

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR), ca reprezentant legal, în numele tuturor producătorilor agricoli din sectorul vegetal, îşi exprimă indignarea şi protestează energic faţă de înscrierea în Bugetul M.A.D.R. pentru anul 2012 a cuantumului maxim al P.N.D.C. (Plăţi Naţionale Directe Complementare) suma de 37,22 euro/ha, respectiv 162,19 lei/ha.

Tabără: Ministerul este preocupat de problema irigaţiilor şi de

Tabără: Ministerul este preocupat de problema irigaţiilor şi de "primul siloz", dar nu şi de producţia de grâu din 2012

După ce Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului au aprobat, cu 24 de voturi „pentru”, 12 voturi „împotrivă” şi 2 abţineri, bugetul pe 2012 al Ministerului Agriculturii, acestuia i-a fost acordată suma de 14,9 miliarde de lei, respectiv 2,54% din PIB.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii