Agricultorii din judeţul Harghita lucrează cu greu pământurile. Seceta extremă nu permite pregătirea optimă a patului germinativ pentru culturile de toamnă, astfel încât doar jumătate din suprafaţa programată a fost lucrată.
Potrivit directorului Direcţiei pentru Agricultură (DADR) Harghita, Torok Jeno, arăturile de toamnă se efectuează foarte greu, cu un consum mare de motorină, din cauza solului uscat şi bolovănos. Şi culturile de toamnă au avut de suferit din cauza deficitului de umiditate din sol. „Unele parcele, semănate mai timpuriu, arată bine, sunt frumoase. Dar există culturi de toamnă la care răsărirea este întârziată şi neuniformă, din cauză că pregătirea patului germinativ a fost dificilă, pe fondul secetei pedologice”, a explicat Torok Jeno, citat de Agerpres.
Seceta persistă în majoritatea zonelor agricole
Nici prognoza agrometeorologică nu aduce veşti bune pentru fermieri. Potrivit ANM, în săptămâna următoare aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură.
„Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi izolat extremă), se vor înregistra pe suprafeţe agricole extinse din sud-estul, estul şi local centrul şi sudul ţării”, se arată în buletinul ANM.
În acelaşi timp, regimul hidro-termic din aer şi sol favorabil va determina intensificarea proceselor de creştere şi dezvoltare, în aproape toate zonele de cultură. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi în general bună şi medie pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe suprafeţele cu deficite de apă în sol.