Adama
Vinasa Rompak

Harghita: Doar 73% din suprafaţa programată a fost însămânţată, activitatea a fost sistată

Publicat: 15 noiembrie 2011 - 14:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Din cauza secetei prelungite, în judeţul Harghita s-a însămânţat doar 73% din suprafaţa de 10.800 de hectare programată pentru această toamnă şi activitatea a fost sistată.

Potrivit directorului Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Harghita, Torok Jeno, pământul este atât de tare încât nu se poate prelucra un pat germinativ corespunzător, iar din acest motiv plantele nu răsar, iar activitatea a fost sistată.

Ar trebui să plouă cel puţin 30-35 litri / mp
Şeful DADR Harghita a precizat că deficitul de apă pentru culturile de grâu şi secară este cuprins între 280 - 350 de metri cubi la hectar, iar în cazul culturilor de lucernă deficitul ajunge la 1.400 de metri cubi la hectar. „Cu alte cuvinte, ar trebui să plouă cel puţin 30 - 35 de litri pe metru pătrat, ca să ude solul corespunzător”, a spus Torok Jeno, citat de Agerpres.

El a adăugat că „până în luna august în Harghita a plouat aproape normal, dar de atunci nu s-au mai înregistrat decât sporadic precipitaţii, iar în ultimele trei luni seceta este mai mare decât cea din 1947”.

Potrivit sursei citate, situaţia s-ar putea remedia dacă ar ploua sau dacă ar ninge, altfel în primăvară, există riscul ca multe dintre suprafeţe să aibă nevoie de reînsămânţare. „Acolo unde s-a însămânţat şi au răsărit plantele nu este sigur că vor rezista, dacă nu vine o ploaie. În plus, plantele abia răsărite sunt sensibile la ger şi nu ştim dacă vor rezista peste iarnă. (...) Dacă vine o zăpadă suntem salvaţi, dacă nu, cred că va trebui să reînsămânţăm în primăvară, ceea ce înseamnă cheltuieli suplimentare, dar şi o posibilă criză de sămânţă”, a spus Torok Jeno.

O soluţie riscantă: însămânţarea înainte de îngheţ
Directorul DADR Harghita a mai spus că ar trebui să se mai însămânţeze aproximativ trei mii de hectare cu grâu şi secară şi, în unele zone, ar putea fi luată în calcul o variantă mai puţin practicată, dar care ar putea avea succes, şi anume însămânţarea înainte de îngheţ.
Torok Jeno a explicat că se însămânţează înainte de a veni îngheţul, iar sămânţa rămâne în pământ fără să încolţească şi răsare în primăvară.

„Este un oarecare risc, dar s-a practicat şi pe vremuri, iar acum este un caz excepţional. (...) Practic, sămânţa rezistă mai bine în sol până în primăvară, decât dacă ar fi răsărit planta şi nu ar fi fost suficient de crescută pentru a rezista. (...) Am primit semnale din unele zone ale judeţului că se doreşte o astfel de însămânţare”, a conchis Torok Jeno, potrivit Agerpres.

Vizualizat: 1577 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Galaţi: O campanie de toamnă întârziată

Galaţi: O campanie de toamnă întârziată

¤ Însămânţările – 64 la sută

În judeţul Galaţi, campania de toamnă se desfăşoară cu o oarecare  întârziere. Cauzele: vremea nefavorabilă şi organizarea care nu s-a prea ... dat pe brazdă! Din situaţia operativă pusă la dispoziţie de Profira Onode, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi, rezultă că arăturile pentru însămânţările de toamnă s-au realizat în proporţie de 83 la sută, dintr-un program de 94.910 hectare a fost brăzdată o suprafaţă de 78.900 hectare.

Producţia de grâu de anul viitor - pusă sub semnul întrebării din cauza secetei

Producţia de grâu de anul viitor - pusă sub semnul întrebării din cauza secetei

Seceta din ultimele luni a afectat puternic stadiul de vegetaţie al culturilor de toamnă, iar lipsa precipitaţiilor continuă să pună sub semnul întrebării  producţia de grâu de anul viitor.

Irigaţiile – noile restructurări au adus noi taxe

Irigaţiile – noile restructurări au adus noi taxe

În această toamnă, guvernul a decis să transforme Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) în Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), care va avea aproximativ aceleaşi atribuţii, dar numărul angajaţilor va fi redus de la 5.000 la 1.500. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii