DATE BRUTE DIN STUDII VOR FI REANALIZATE! Discuţiile cu referire la estimarea riscurilor în legătură cu substanţa activă glifosat, folosită în pesticide, au determinat Agenţia Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) să furnizeze informaţii brute din diferite studii.
„Împreună cu documentele de referinţă publicate deja pe site-ul EFSA, informaţiile furnizate sunt suficiente pentru a permite terţilor să verifice estimările EFSA şi ale statelor membre UE privind siguranţa glifosatului“, relatează EFSA. Cererea pentru a obţine informaţii suplimentare a fost depusă de către patru deputaţi europeni din partea Partidului Verde.
„Dorim să facilităm o analiză ştiinţifică independentă a datelor, ceea ce ar fi, de fapt, sarcina EFSA, pentru a putea estima cât este de dăunător glifosatul“, a spus deputatul Martin Häuslin. Încă nu se ştie cine se va ocupa de această sarcină. şi Agenţia Europeană pentru Produse Chimice ECHA intenţionează să analizeze până la finalul lui 2017 care sunt riscurile folosirii glifosatului. Întrebarea este însă dacă aceasta va folosi sau nu alte metode decât EFSA, a afirmat Häusling.
Comisia Europeană a prelungit autorizaţia pentru folosirea glifosatului până la finalul anului viitor, bazându-se pe avizele EFSA şi ale Institutului Federal de Analiză a Riscurilor (BfR). Ambele instituţii au dat asiurări că glifosatul nu este cancerigen. Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), instituţie afiliată Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii OMS, a afirmat că substanţa este „probabil cancerigenă“ pentru oameni.
BfR a criticat această evaluare, spunând că nu are o bază ştiinţifică. Într-un studiu publicat ulterior al unei comisii OMS şi a Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură FAO se spune că glifosatul nu este cancerigen într-un dozaj normal. Glifosatul este cel mai vândut pesticid la nivel mondial, dar şi în Germania, potrivit agrarticker.de.