În acest interval va predomina un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod normal, la nivelul întregii ţări.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -15...4°C, abaterile termice negative fiind de 1...10°C, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.
Temperatura maximă a aerului se va situa între -11...5°C, în aproape toată ţara.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între -20...2°C în majoritatea zonelor de cultură, cele mai scăzute valori înregistrându-se în depresiunile din estul Transilvaniei, determinând producerea îngheţului la sol.
Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ninsoare în aproape toate regiunile agricole, fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. Izolat, se va produce ceaţă, local asociată cu depunere de chiciură.
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apă a solului pe profilul 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va menţine în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime la nivelul întregului teritoriu.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, la speciile de câmp şi pomi-viticole se va menţine starea de repaus biologic în majoritatea zonelor de cultură. De asemenea, temperaturile minime din aer situate sub limitele biologice critice (-10...-15...-20°C), de rezistenţă a plantelor, precum şi în absenţa unui strat protector de zăpadă, va exista riscul deprecierii aparatului foliar prin îngălbeniri şi brunificări ale vârfului frunzelor.
Culturile de orz şi grâu de toamnă semănate în perioada optimă se vor afla în fazele de formare a frunzei a treia (60-100%) şi înfrăţire (30-100%), iar cele întârziate fenologic vor înregistra răsărirea (70-100%) şi apariţia frunzei a treia (10-100%).
Sub aspect fenologic, la rapiţa semănată în centrul, sudul şi estul ţării se va semnala înfrunzirea (8-14 frunze).
Pomii fructiferi şi viţa de vie îşi vor continua repausul vegetativ în toate plantaţiile, speciile având pe ansamblu o bună rezistenţă la condiţiile de iernare.
Recomandări de specialitate:
• Continuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la cerealierele de toamnă şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole;
• Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe pe bază de fosfor şi potasiu la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă.