Suprafaţa totală afectată de secetă înregistrată până acum la MADR a ajuns la 683.527 de hectare, în 38 de judeţe, arată datele comunicate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Principalele culturi de toamnă afectate sunt: grâu şi triticale - 189.267 hectare, orz, orzoaică, ovăz, secară - 29.761 hectare, rapiţă - 26.766 hectare. De asemenea, sunt afectate următoarele culturi de primăvară: porumb - 253.074 hectare, floarea soarelui - 128.601 hectare, soia - 19.241 hectare, plante furajere - 18.864 hectare.
Situaţia suprafeţelor calamitate pentru care s-au întocmit procese verbale de constatare este în curs de finalizare la prefecturi pentru culturile de toamnă recoltate la care s-a încheiat raportarea pe 30 august 2022. MADR precizează că pot exista modificări la unele culturi în ceea ce priveşte suprafaţa afectată, după centralizarea proceselor verbale transmise de prefecturi, rezultând astfel suprafeţe mai mici faţă de raportările anterioare.
Cele 38 de judeţe - inclusiv București - care au raportat pagube din cauza secetei sunt: Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, zona municipiului Bucureşti, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj,Gorj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.
Săptămâna trecută, fermierii reuniți în Alianța pentru Agricultură și Cooperare i-au cerut ministrului Agriculturii, Petre Daea, să finalizeze procesele verbale și raportul centralizator privind calamitățile generate de seceta pedologică până la 1 octombrie, pentru a putea acorda fermierilor despăgubiri până la finalul acestui an.
Aceștia susțin că, în multe zone din țară, fermierii așteaptă de o lună și jumătate întocmirea proceselor verbale pentru constatarea pagubelor generate de seceta pedologică. Detali aici: Fermierii riscă să rămână fără despăgubiri! Cât durează constatarea pagubelor produse de secetă
„Din câte am văzut, din declarațiile domnului ministru Daea, nu există nici o sumă în bugetul României pentru a asigura despăgubiri pentru anul acesta, însă dumnealui a spus că poate la următoarea rectificare bugetară, vom vedea, în funcție de suprafață, de grad de afectare pe culturi, dacă putem spera la despăgubiri sau nu. Cred că ministerul, alături de asociațiile profesionale ale fermierilor, ar trebui să facă un inventar al fermelor care sunt foarte afectate și dacă și în anul 2020 au avut producții mici, dar probabil că la porumb anul acesta este mai prost decât 2020, să găsească o formulă prin care să-i ajute”, a declarat, Nina Gheorghiță, icepreședinte LAPAR, la RFI.