Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Fermierii riscă să rămână fără despăgubiri! Cât durează constatarea pagubelor produse de secetă

Publicat: 22 septembrie 2022 - 19:54
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În multe zone din țară, fermierii așteaptă de o lună și jumătate întocmirea proceselor verbale pentru constatarea pagubelor generate de seceta pedologică, susțin reprezentanții fermierilor. 

Aceștia îi cer ministrului Agriculturii, Petre Daea, să finalizeze procesele verbale și raportul centralizator privind calamitățile generate de seceta pedologică până la 1 octombrie, pentru a putea acorda fermierilor despăgubiri până la finalul acestui an.

Redăm, mai jos, scrisoarea deschisă adresată ministrului Agriculturii, Petre Daea, de reprezentanții fermierilor:

”Alianța pentru Agricultură și Cooperare dorește să se adreseze dumneavoastră si Instituțiilor pe care M.A.D.R. le are în subordine, respectiv, le conduceți, cu privire la importanța urgentării realizării proceselor verbale de evaluare și constatare a daunelor produse de seceta pedologică severă și arșița atmosferică.

Deși Fermierii au transmis ÎNȘTIINȚĂRI DE DAUNE la culturile agricole înființate în anul agricol 2021 - 2022 cauzate de fenomenul meteorologic asimilat unei calamități naturale – seceta severă pedologică și atmosferică - manifestată în perioada septembrie 2021 – august 2022 și au solicitat evaluare și soluționare în conformitate cu atribuțiile legale stabilite de legislația în vigoare, sunt multe zone unde fermierii au depus înștiințări la primării de 30-45 de zile și nu au fost realizate și transmise procesele verbale.

Vă reamintim că procesele verbale sunt foarte importante atât pentru a informa APIA, ANAF, cât și pentru elaborarea și aprobarea cadrului legal pentru acordarea despăgubirilor în funcție de cât de gravă și de mare este amplitudinea fenomenului corelat cu procentul de până la maximum 40% din cheltuielile calculate în fișele tehnologice de un institut de cercetare de profil (ICEADR), care pot fi acordate.

Pentru că abia după ce MADR deține raportul centralizator care cuprinde pierderile totale suferite de fermierii din România care au depus înștiințări de daună se poate notifica Comisia Europeană privind intenția țării noastre de a acorda despăgubiri și suma totală care va fi acordată, ținând cont de maximul prevăzut de legislația europeană, trebuie urgentată centralizarea acestora și insistăm pentru finalizarea raportului centralizator până la 1 octombrie 2022, pentru a avea sumele necesare la rectificarea bugetară a și putea acorda despăgubirile până la 31.12.2022.

Stimate Domnule Ministru, vă solicităm a dispune, în regim de urgență, toate măsurile posibile care se impun, făcând uz de pârghiile guvernamentale de comunicare de care dispuneți în relația cu Direcțiile Agricole, Prefecturile, Consiliile Județene, pentru a urgenta realizarea proceselor verbale de evaluare și constatare a daunelor produse de seceta pedologică severă și arșița atmosferică, realizarea și comunicarea publică a raportului centralizator privind calamitățile generate de seceta pedologică, prevăzut în anexa nr. 5 la Ordinul 97/2020 cu modificările și completările ulterioare, până la 10 octombrie 2022.

Dați dovadă de seriozitate și profesionalism!”

Potrivit datelor MADR, suprafața totală afectată de secetă pentru care s-au încheiat procese-verbale de constatare a pagubelor până la 12 septembrie era de 536.941 de hectare. Detalii AICI: MADR: Suprafața agricolă afectată de secetă!

Vizualizat: 699 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

DAJ: Plată despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă!

DAJ: Plată despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă!

Conducerea Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Bihor a solicitat primăriilor să se implice mai mult în precompletarea datelor din dosarele pentru acordarea de despăgubiri pentru fermierii afectaţi de seceta pedologică.

Condiția obligatorie pentru ca fermierii să obțină despăgubiri secetă!

Condiția obligatorie pentru ca fermierii să obțină despăgubiri secetă!

Seceta pedologică trebuie declarată la nivel de unitate administrativ-teritorială (UAT) pentru ca fermierii, crscătorii de animale să poată beneficia de despăgubiri pentru pierderile suferite. În cazul în care nu se declară secetă la nivel de UAT, chiar dacă terenurile fermierilor sunt distruse de secetă, aceștia nu pot obține despăgubiri, spune directorul Direcției Agricole Județene Caraș Severin, Sorin Borugă.

Alte articole in aceasta categorie

Sorin Moise (MADR): Procentul de produse bio româneşti este mult mai mare decât în statisticile oficiale

Sorin Moise (MADR): Procentul de produse bio româneşti este mult mai mare decât în statisticile oficiale

23 septembrie 2022 - 17:31

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Sorin Moise crede că tot mai mulți fermieri români se vor orienta către culturile ecologice, din cauza creșterii preţurilor la îngrășăminte şi carburanţi.

Ce suprafețe și efective de animale sunt certificate ecologic în România!

Ce suprafețe și efective de animale sunt certificate ecologic în România!

23 septembrie 2022 - 13:17

Comisia Europeană și principalele instituții din Uniunea Europeană sărbătoresc, în data de 23 septembrie, „Ziua europeană a produselor ecologice”.

Noi sume maxime eligibile pentru proiectele cu fonduri europene!

Noi sume maxime eligibile pentru proiectele cu fonduri europene!

22 septembrie 2022 - 22:32

Începând cu 13 septembrie 2022, autoritățile publice și Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații își pot crește cu 25% valoarea proiectelor aflate în curs de implementare, conform OUG 64/2022, dar fără a depăși valoarea sprijinului nerambursabil din noua versiune a PNDR 2020.

Cine primește mai mulți bani din PNDR 2020!

Cine primește mai mulți bani din PNDR 2020!

22 septembrie 2022 - 22:04

Cum a reîmpărțit MADR peste 130 de milioane de euro din PNDR 2020 și cine poate primi mai mulți bani. AFIR estimează că aproape 2.400 de proiecte vor solicita actualizarea prețurilor.

MADR: Doar 37 de județe au raportat suprafețe afectate de secetă

MADR: Doar 37 de județe au raportat suprafețe afectate de secetă

22 septembrie 2022 - 20:20

Suprafaţa agricolă afectată de secetă înregistrată până pe 22 septembrie a ajuns la 630.378 de hectare, în 37 de judeţe, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Scheme de ajutor de stat în valoare de 4 miliarde euro!

Scheme de ajutor de stat în valoare de 4 miliarde euro!

21 septembrie 2022 - 20:37

Premierul României, Nicolae Ionel Ciucă a anunțat semnarea convențiilor de garantare pentru IMM Invest Plus, programul prin care Guvernul alocă 4 miliarde euro pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii din România.

Scenarii climatice pentru România! Raport ce va fi lansat în decembrie!

Scenarii climatice pentru România! Raport ce va fi lansat în decembrie!

21 septembrie 2022 - 20:02

Peste 120 de reprezentaţi-cheie ai sistemului public, privat, civic şi academic dezbat, pe 21 şi 22 septembrie, în cadrul a opt grupuri de lucru tehnice scenariile climatice pentru România anului 2030, iar concluziile vor fi incluse într-un raport ce va fi lansat în luna decembrie a acestui an.

Ministrul Daea ASTĂZI: Crescătorii de animale vor primi, în premieră, anul acesta avansul APIA!

Ministrul Daea ASTĂZI: Crescătorii de animale vor primi, în premieră, anul acesta avansul APIA!

21 septembrie 2022 - 16:48

”Crescătorii de animale care beneficiază de sprijinul cuplat în sectorul zootehnic vor primi, în premieră anul acesta, avansul APIA", a anunțat astăzi ministrul agriculturii, Petre Daea, la finalul ședinței de Guvern. Executivul a aprobat astăzi, așa cum a anunțat deja Agroinfo, plafoanele alocate pentru plata sprijinului cuplat zootehnic (SCZ). 

Primăria unei comune vrea să cedeze 50 ha pășune pentru o centrală fotovoltaică! Crescătorii se opun!

Primăria unei comune vrea să cedeze 50 ha pășune pentru o centrală fotovoltaică! Crescătorii se opun!

21 septembrie 2022 - 08:53

Primăria comunei Gura Foii, județul Dâmbovița, este în negocieri pentru concesionarea unei suprafețe de 50 ha de pășune pentru construirea unei centrale fotovoltaice. Comuna are 130 ha de pășune și-n localitate mai sunt 10 crescători de animale. Crescătorii se opun acestei decizii a primăriei.

Guvern ASTĂZI: Aprobarea cuantumului sprijinului cuplat zootehnic pentru acest an!

Guvern ASTĂZI: Aprobarea cuantumului sprijinului cuplat zootehnic pentru acest an!

21 septembrie 2022 - 07:38

Pe lista proiectelor supuse astăzi, 21 septembrie 2022, aprobării Guvernului, în ședința săptămânală, se află proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea plafoanelor alocate schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, precum și pentru stabilirea cuantumului acestora, pentru anul de cerere 2022, informează un comunicat al Executivului.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica! LIVIU STANIMIR: Costul inputurilor scade marja de profit

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii