Însămânţările de toamnă se desfăşoară într-un ritm susţinut şi în judeţul Galaţi, producătorii agricoli profitând din plin de zilele bune de lucru în intenţia vădită de a recupera rămânerile în urmă.
Potrivit directorului Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi, Marius Ciprian Mihăilă, la această dată, au primit sub brazdă mirabila sămânţă în jur de 70 de mii de hectare din programul judeţean de 85.140 ha.
Grâul şi orzul - în ritm alert
Pe structura de cultură, situaţia existentă la instituţia de specialitate se prezintă în felul următor: rapiţa încă se mai seamănă pe ultimele suprafeţe din cele 18.800 propuse spre a fi cultivate; grâul s-a încorporat în sol pe mai bine de 45.000 de hectare din 56.480 ha, iar semănatul orzului se apropie de 75 la sută din suprafaţa de 8.200 de hectare programată.
Rămâneri în urmă la orzoaică şi triticale
Restanţe ceva mai semnificative se înregistrează la orzoaica de toamnă şi triticale, culturi care au fost înfiinţate pe mai puţin de jumătate din programul judeţean de 950 ha la orzoaică şi, respectiv, 500 ha – la triticale.
Ceapa, pe ultimele suprafeţe
Aproape de final se poziţionează şi cultivatorii de ceapă care în câteva zile bune de lucru vor încheia lucrarea de semănat pe cele 210 hectare stabilite, concentrate, îndeosebi, în bazinul legumicol Bădălan din apropierea municipiului Galaţi.
Arăturile deschid front de lucru semănăturii
De asemenea, arăturile pentru însămânţările de toamnă se desfăşoară pe ultimele hectare de teren (din suprafaţa de 85.140 ha) pentru a face front de lucru utilajelor pentru pregătirea solului şi maşinilor de semănat.
Aşa cum susţin specialiştii, lucrarea de bază s-a realizat în condiţii nu tocmai favorabile din cauza deficitului de apă în sol.
Producătorii agricoli gălăţeni vor să încheie campania de semănat până la sfârşitul acestei luni, convinşi fiind că orice oră bună de lucru irosită va conduce, neîndoielnic, la diminuarea producţiei din anul viitor.