Zona Brateşului de Sus din lunca Prutului a fost cea mai afectată de inundaţiile catastrofale din luna septembrie. Puhoaiele de apă dezlănţuite au rupt digul de protecţie din dreptul fostului IAS Folteşti năvălind peste lanurile cultivate.
Şi acum, după mai bine de o lună de la dezastru, se mai pot vedea rănile pământului, câmpurile cultivate suprasaturate de apă la jumătate de metru, sutele de hectare acoperite cu o crustă groasă de mâl. Producătorii agricoli au suferit pagube de zeci de milioane de euro. Societăţile agricole au reuşit să dea arenda la oameni. La o lună după ce terenurile le-au fost inundate, statul nu le-a dat niciun ban fermierilor gălăţeni.
Folteşti: 1.000 ha acoperite de apă şi mâl
În balta Folteştilor, mai bine de 1.000 de hectare zac în apă şi-n mâl. Din datele centralizate la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi rezultă că, numai în extravilanul comunei Folteşti, au fost calamitate, după cum urmează: 255 de hectare cu floarea-soarelui, 359 de hectare cu porumb, 269 de hectare cu rapiţă, 107 hectare cu lucernă şi aproape 10 hectare cu legume. La acestea, li se adaugă ogoarele de toamnă pe 105 hectare spulberate de ape.
Ştefan Druică : pierderi de 2 milioane de lei
Administratorul exploataţiei agricole SC Dru Agro SRL, Ştefan Druică, ne spune cu durere că valoarea pierderilor la culturile de porumb şi floarea-soarelui se ridică undeva la 2 milioane de lei. În vară, fermierul a irigat din belşug porumbul, aplicând chiar şi trei udări, ca apa să vină să-i ia totul! Costurile pe hectarul de porumb îl costaseră, atunci, peste 5.000 de lei. La aceste pierderi se adaugă şi cele două adăposturi pentru animale distruse şi animalele înecate care au fost în calea apelor dezlănţuite.
Frumuşiţa: 10 ferme şi zeci de cultivatori în pagubă
Din situaţia existentă la Primăria Frumuşiţa, un număr de 10 exploataţii agricole sunt înregistrate cu pagube. La acestea se adaugă şi zecile de mici producători agricoli care deţin parcele de teren reduse în baltă. Cele mai mari suprafeţe calamitate în proporţie de sută la sută au fost în câmpurile de producţie lucrate de SC Brateş Prut Frumuşiţa SA. Astfel, fermierul Marian Băilă are distruse 264 de hectare de rapiţă, 131 de hectare de floarea-soarelui, 101 hectare de porumb şi 45 de hectare de lucernieră.
Pierderi importante la rapiţă (50 de hectare), la sorg (30 de hectare) şi la porumb a suferit şi SC Ghedin Test SRL, administrată de Tudorel Gheonea.
În judeţul Galaţi, au înregistrat pierderi substanţiale la culturile agricole de pe urma valului de inundaţii mai multe exploataţii agricole, precum: SC Brateş Prut Frumuşiţa SA, SC Dru Agro SRL, SC Agrocov SRL, SC ItalAgro SRL, SC Ghedin Test SRL.