În Galaţi, începe să prospere o afacere pe zona produselor naturale. Anul trecut a fost autorizată o microunitate de producerea brăgii, iniţiativă privată de familie, condusă de Mariana şi Ismail Dilaver.
Braga – „produsul tractor” al afacerii
„Pe lângă bragă, - „produsul tractor” al afacerii noastre - am început să producem Socată, fireşte, din flori de soc, şi Teeya, din flori de tei, sunt băuturi naturale, obţinute prin procese fermentative, care au început să placă publicului, să câştige piaţa”, ne-a declarat Ismail Dilaver.
Şi cum se spune că „omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car”, încă din vara trecută şi-a aprovizionat materia primă – florile de soc şi de tei – pentru perioada sezonului rece.
Socată şi Teeya – băuturi răcoritoare naturale
Reţetele de fabricaţie sunt rezultate în urma mai multor ani de testări. „Eu sunt de profesie inginer de chimie alimentară, iar socata a fost o băutură pe care o fac în casă de peste trei decenii. Am făcut numeroase testări până am ajuns la o reţetă optimă, din punctul de vedere al unui specialist şi, totodată, un înrăit consumator. Aş fi putut să facem băuturi răcoritoare din siropuri, dar ne respectăm ca firmă şi ca afacere, dacă luaţi o sticlă de-a noastră o să vedeţi că va conţine polenul de la flori, îl lăsăm special să se vadă că sunt făcute din flori, în mod natural, nu din altceva”, a susţinut Mariana Dilaver.
Preţul nu este unul mare: braga dulce şi fermentată – 4 lei/litrul; socata – 4 lei/l, iar teeya – 5 lei/l ; iar la fiecare 5 sticle de 2 litri achiziţionate într-o lună, cumpărătorii primesc încă una cadou din partea firmei.
Laborator de gemuri
Trebuie să mai spunem că Teeya este tot o băutură fermentativă, dar, pe lângă flori de tei, mai conţine şi lămâi, iar Socata, obţinută tot prin proces fermentativ, are în reţetă lămâi şi portocale.
„Acum, lucrăm la amenajarea unui laborator care va fi autorizat în curând pentru gemuri şi conserve naturale. O să procesăm materia primă de sezon, iar pentru început, vom ieşi pe piaţă cu gem de gutui, de dovelac, de sfeclă roşie şi gem de mere. Noi am fi bucuroşi să putem lansa aceste produse în perioada Paştelui”, a precizat Ismail Dilaver.