Seceta a îngreunat efectuarea lucrărilor de toamnă în judeţul Galaţi. Astfel, din cele 85.140 de hectare planificate, agricultorii gălăţeni au reuşit să semene pe numai 59.163, reprezentând doar 69% din totalul suprafeţei programate.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi, la grâu, fermierii gălăţeni au înfiinţat culturi de grâu pe 39.440 de hectare dintre cele 56.480 de hectare propuse, reprezentând 69%. La triticale, s-a semănat pe doar 39% din suprafaţa propusă, adică pe 195 de hectare dintre cele 500 planificate. La orz, s-au înfiinţat culturi pe 4.550 de hectare dintre cele 8.220 propuse, adică 55%.
Fermierii gălăţeni şi-au propus să semene orzoaică pe 950 de hectare, până în prezent cultura fiind înfiinţată pe doar 250 de hectare, respectiv 26%.
„La momentul de faţă, problema principală este că nu se poate ara şi nu se poate semăna din cauza secetei. Conţinutul de apă din sol e prea scăzut, aşa că sămânţa nu are condiţiile necesare pentru germinare”, a declarat, pentru Agerpres, Petre Grigore - preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Galaţi.
Mehedinţi: 10.000 de hectare au rămas necultivate cu grâu
Şi în Mehedinţi, fermierii care îşi planificaseră însămânţarea a peste 55.000 de hectare cu grâu nu au reuşit să finalizeze la timp lucrările. Astfel, 10.000 de hectare au rămas necultivate. Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Agricole şi Dezvoltare Rurală (DADR) Mehedinţi, Monica Lungu, situaţia a fost cauzată de condiţiile climaterice extreme, în special seceta, care nu au permis efectuarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ la timp. „Conform specialiştilor, din cele 45.000 de hectare cu grâu doar pe aproximativ 50% acesta a răsărit. Să sperăm că vremea îi va favoriza pe agricultori şi recoltele de anul viitor nu vor avea de suferit”, a spus Monica Lungu.