Guvernul României are în intenţie să finanţeze lucrările de construcţie a hidrocentralei de pe râul Siret de la Cosmeşti, judeţul Galaţi. Un prim pas a fost făcut.
Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern mai mulţi proprietari de terenuri din judeţele învecinate Vrancea şi Galaţi vor primi despăgubiri pentru exproprierea unui număr de 14 parcele deţinute în localităţile vrâncene Mărăşeşti şi Garoafa, 59 de sole din Cosmeşti, tot atâtea din Nicoreşti şi trei parcele din Movileni, unităţi administrativ-teritoriale aparţinând de judeţul Galaţi. Pe aceste suprafeţe de teren se vor executa lucrările de construcţie la acest obiectiv energetic.
Tabloul despăgubirilor
Astfel, pe site-ul Executivului a fost postat un tabel cu fiecare persoană fizică, instituţie şi agent economic vizate a fi expropriate, precum şi preţul hectarului după care s-ar face plata despăgubirilor. Suma totală ar urma să fie de maximum 2.798.969 lei. De asemenea, cei interesaţi pot lua legătura cu reprezentanţii guvernamentali până pe 14 noiembrie 2014.
Hidrocentrala cu puterea instalată de 41,8 MW
Iniţial, lucrările pe şantierul hidrocentralei Cosmeşti au fost inaugurate în anul 2010, dar fost imediat abandonate din lipsa surselor de finanţare. Acest obiectiv energetic de investiţie, proiectat încă din 1991 pentru o putere instalată de 41,8 MW, va fi echipat cu două turbine Kaplan de 20,9 MW, va asigura un debit instalat de 396 mc/s şi va înregistra o producţie anuală (an mediu hidrologic) între 200-240 GWh, în funcţie de volumul de apă utilizat pentru irigaţii. Lungimea totală a digurilor este prevăzută a fi de 10,1 km, din care sunt finalizaţi deja 6,8 km.
De asemenea, conform proiectului, barajul de tip stăvilar, dimensionat la clasa a III-a de importanţă, va avea în componenţă cinci stavile segment (16 x 10 metri), ce pot evacua un debit de viitură de 4.630 mc/s.
Fermierii aşteaptă realizarea unei amenajări pentru irigaţii
Această nouă capacitate energetică de investiţie a trezit un viu interes şi din partea producătorilor agricoli din zonă pentru că s-ar putea repune pe agenda publică şi realizarea unei amenajări pentru irigaţii. La Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale există depus un proiect prin urmează să se pună în operă un sistem de alimentare cu apă din Siret menit să asigure irigarea unei suprafeţe cultivate de circa 20 de mii de hectare.
Sursa: Viaţa liberă - Galaţi