Adama
Vinasa Rompak

FOTO. Portret de CREATOR DE SOIURI

Publicat: 12 august 2016 - 15:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În doar câteva tușe timide cu soare, frunze, rădăcini și întotdeauna cerul îmbrățișat cu pământul. Timide sunt și mâinile acestui creator de soiuri de soia din inima Ardealului, doctorul în Agronomie Eugen Mureșanu, cercetător la SCDA Turda și membru corespondent ASAS, care a plagiat doar tentația creației de la Dumnezeu.

L-am întâlnit prima dată acum 2 ani și de atunci mi-am tot propus să vi-l aduc cumva întreg și dumneavoastră. Știu că talentul meu nu e destul de împlinit pentru a reuși să transmit o imagine cât de cât aproape de realitate. Dar mă voi folosi de suflet și fotografie pentru a completa acest tablou.
Fericirea din ochii albaștrii ai creatorului de soia Eugen Mureșanu nu se poate scrie. Dar am simțit-o de aproape. Modestia și determinarea acestui gen de om, cercetătorul aplicat din orice domeniu, le adaugă o aură specială care, oricât ar căuta epigonii, nu o vor putea avea niciodată. E ceea ce face diferența dintre creator și nimicurile infinite ale vieții cotidiene.

eugen-muresanu_b

Pe 11 august, la Agrichim Fetești, acolo unde Viorel Nica dezvoltă din chiar primul an al proiectului o platformă Donau Soja, creatorul de soiuri de soia de la SCDA Turda, Eugen Mureșanu, și-a văzut pentru prima dată „copilașii” evoluând în sistem irigat. Nu că nu și-ar fi dorit până acum, dar din păcate restricțiile financiare din cerectare limitează drastic posibilitățile de informare la sursă. Din fericire SCDA Turda este pe un trend ascendent economic pentru că au deschis ochii către piață. Rezultatele se văd deși mai este mult de lucrat la marketing. Acolo unde se face diferența dintre excelență și profit prin excelență.

dima-si-muresanu_b

Genul acesta de evenimente în câmp sunt o muncă greu de redat în câteva cuvinte. E vorba de câteva luni de eforturi, grijă și cheltuieli pentru câteva minute de evidență. Acești fermieri ar trebui apaludați îndelung pentru aceste eforturi și eu o fac de fiecare dată. Am asistat deseori la pregătirile de câmp și emoțiile celor care au depus acest efort de propovăduire a creaților către cei care le vor folosi pentru a produce mai mult și mai bine. Am făcut această paranteză generoasă pentru a vă povesti cum suferea Eugen Mureșanu când câteva turbioane produse de furtunile de acum 2 ani i-au cam încâlcit la propriu experiențele pregătite pentru platforma Donau Soja. Apoi, când noi, privitorii de rând, eram extaziați de rezultatele platformei, ochii cercetătorului înotau în lacrimi. Nu vă mai povestesc de bucuria cu care ne-a prezentat apoi câmpurile de selecție, testare și dezvoltare a soiurilor de soia. 16 la număr, omologate de SCDA Turda. Acolo am cunoscut și două tinere cercetătoare care aveau aceeași privire care trece prin oameni și se așează undeva în viitor.

nica-muresanu-dima_b

Tocmai de aceea sunt un susținător al cercetării și mă lupt în felul meu pentru binele acestui sector de activitate (ce caraghios sună în termeni oficiali acest teritoriu al minții și sufletului fără de care nici măcar iarba nu ar îndrăzni să crească altfel).

M-am uitat cu atenție la evoluția cercetătorului ardelean în Câmpia Română (dealtfel a lucrat ceva vreme la INCDA Fundulea, acolo unde a cunoscut-o pe colega noastră de breaslă Aurica Măturaru). Dumitru Manole l-a îmbrățișat cald, așa cum și domnia sa a făcut cu toți cunoscuții. Inclusiv cu mine. Moment în care am simțit la propriu furnicături prin inimă, dovada că acest om pune dragoste și într-o banală îmbrățișare de salut. 

muresanu-si-nica_b

De fapt ar fi foarte greu să vă conving de cât suflet este nevoie pentru a face boabele de orice fel să se iubească și să aducă copii neasemuiți pe lume. O să ziceți că e prea multă poezie dar vă asigur că nici Einstein, nici alt mare cercetător din această lume, oricât de aplecat spre științele exacte, nu ar fi reușit să vadă viitorul fără această, uneori blestemată, poezie.

Poezia cercetării trebuie susținută financiar de cei care vor folosi visarea acestor oameni minunați pe post de suport pentru profit. Politicieni, oameni de afaceri și negustori din toată țara întoarceți-vă fața către cercetarea românească și să nu mai permiteți să ne plece mintea și sufletul din țară. 
Cât despre pământ, acesta va fi întotdeauna aici dar populat cu semințe străine de sufletul nostru!

Vizualizat: 2422 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii