ZIUA PORUMBULUI LA PORUMBENI. Genetica moldovenească bate de multe ori genetica multinaționalelor! S-a dovedit acest lucru la Porumbeni, în Republica Moldova, unde pe 3 septembrie a fost Ziua Porumbului! O avanpremieră la Ziua Porumbului de la Orezu, din ferma lui Nicolae Sitaru, unul dintre cei mai mari producători de cereale din România.
AGROINFO a vizitat loturile cu genetică moldovenească care reușește să țină aproape și uneori să bată genetica multinaționalelor. Unii hibrizi creați la Institutul de Fitotehnie din Porumbeni au rusticitatea Oltului și posibilități de afirmare apropiate de genetica de top. În Kazahstan, hibridul Porumbeni 458 MRf (FAO 450) a bătut toate marile companii (Pioneer, Syngenta sau Limagrain) conform afirmațiilor făcute de directorul Institutului, dr. Pintilie Pîrvan (fost deputat în primul parlament moldovean și semnatar al Declarației de Independență).
Pintilie Pîrvan, directorul Institutului de Fitotehnie din Porumbeni, Republica Moldova
Din 2013, de când Pintilie Pîrvan a preluat conducerea Institutului activitatea de promovare a geneticii create la Porumbeni s-a îndreptat și către România. Așa se face că la ultimile 2 ediții ale Zilei Porumbului organizate la Orezu, în fema Elsit a lui Nicolae Sitaru, Porumbenii au venit să-și prezinte oferta. Deocamdată sunt doar 3 hibrizi omologați în țară și alți 3 care se află în procedură de omologare la ISTIS.
Acum 2 ani cinci din cei șase hibrizi aflați în lotul demonstrativ, printre care și hibridul Porumbeni 458 MRf (FAO 450) au dat producții de peste 9 tone. Iar Porumbeni 461, un hibrid simplu, tolerant la boli, rustic chiar, a trecut de 10 t, în condițiile anului 2014 din Ialomița, fără irigații. Am mai remarcat în lan hibrisul cu bob sticlos Porumbeni 402 MRf, omologat în Republica Moldova pentru utilizare alimentară (făină, crupe, fulgi de porumb). Un porumb roșu și cu bobul ca de sticlă.
Loturile de la Porumbeni sunt pe o zonă colinară înaltă, iar ultima ploaie care a contat prea puțin (pentru imagine, mai mult deoarece aici e mult mai verde) a căzut doar pe lotul din stânga. Fermierii prezenți pe 3 septembrie 2016, la Porumbeni, au avut parte de o experiență inedită.
Fermierii care vor să vadă pe viu, dar și cântăriți, hibrizii de la IF Porumbeni, cu producții de record de 9 tone/ha și chiar 10 tone/ha, o pot face la Ziua Porumbului de la Orezu, organizată la fermierul Nicolae Sitaru acasă, pe 8 septembrie.