VERIFICĂRI LA APIA! AGROINFO vă dezvăluie ce s-a întâmplat sâmbătă și duminică la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Ministrul agriculturii i-a luat prin surprindere pe șefii și angajații APIA din țară. Fără să-i anunțe, Petre Daea a verificat la număr fermierii care și-au primit subvențiile pentru 2016 și, tot la număr, fermierii care au depus cererea unică pentru 2017.
Ministrul agriculturii, Petre Daea are un stil nou și neobișnuit de a lucra cu subordonații. Șeful de la Agricultură pare să nu se mulțumească cu raportările seci, în cifre sterile scrise pe hârtie, pe care le primește la cabinetul său. Așa cum s-ar fi mulțumit predecesorii lui. Raportările pe hârtie s-ar putea să nu corespundă cu realitatea sau, și mai rău, cum spunea fostul ministru al agriculturii, Achim Irimescu, subordonații pot să te și saboteze. Petre Daea spune că a vrut să fotografieze realitatea din teritoriu. Să vadă cu ochii lui cum se achită APIA de plata subvențiilor către fermieri.
La sfârșit de săptămână, șeful de la Agricultură s-a urcat în mașină, și-a luat prin sondaj la control centre locale și județene ale Agenției de Plăți. Singurul reprezentant media care l-a însoțit a fost reporterul grupului media FERMA și AGROINFO. Ministrul agriculturii a fost sâmbătă și duminică la sediile APIA din Mihăilești, Râmnicu Sărat, Vrancea și Iași. Interesant este că la descinderea prin sediile APIA nu a participat și directorul general APIA, Adrian Pintea.
În fiecare județ, la fiecare centru APIA, ministrul Daea a vrut să vadă unde sunt banii fermierilor, au ajuns banii la fermieri, ce spun fermierii că le-au venit subvențiile mai devreme cu 4-5 luni decât erau obișnuiți. Mai mult, Petre Daea le-a cerut șefilor APIA numere de telefon de la fermieri ca să-i întrebe personal pe agricultori dacă au subvențiile în conturi.
Ministrul Daea a oprit și la fermierii care cultivă roșii și care au făcut cerere pentru ajutorul de minimis de 3.000 de euro/1.000 mp cultivați cu tomate în spații protejate. Așa că i-a întrebat și față-n față pe fermieri dacă și-au încasat subvențiile de la APIA.
În fiecare sediu APIA, ministrul i-a întrebat pe angajați ce pregătire au, ce vechime au în instituție. A verificat cele două operațiuni la care muncește APIA în acest moment: autorizarea la plată a schemelor pe vegetal, pregătirea pentru demararea plăților pentru zootehnie și depunerea cererilor unice de plată pentru 2017.
Petre Daea i-a avertizat pe funcționarii APIA:
Nu vă lăsați seduși de experiența de la APIA din anii trecuți. Depunerile de cereri le încheiem până pe 15 mai 2017. O secundă nu depășesc 15 mai! Să nu vă bizuiți pe prevederea europeană (prevedere din regulamentele europene conform căreia fermierii mai pot depune cereri și după această dată, timp de 25 de zile, dar cu penalități de 1% pentru fiecare zi calendaristică de întârziere n.r.). La mine nu există penalitate! Ministrul Daea nu vrea penalități! Pe 15 mai se încheie totul. Închid sertarul pe data de 15 mai!
Îi vom stresa pe fermieri până vor veni, l-a asigurat șeful APIA Iași. Sergiu Jităreanu.
Măi, frate român, fermier al țării românești, de ce nu vii la APIA dacă vrei să-ți iei subvenția?! Pe 15 mai, aleluia! Eu am făcut eforturi să schimb Ordinul 619 (actul normativ care stabilește criteriile de eligibilitate pentru toate schemele de sprijin din agricultură n.r.), să schimb acte, și iată, sâmbăta și duminica umblu zănatic prin țară pentru a vedea cum stau lucrurile și pentru a introduce energie în sistem, le-a spus ministrul angajaților APIA.
Petre Daea le-a atras atenția angajaților APIA să aibă o atitudine prietenească cu fermierii. Să nu vă bizuiți că nu mai vin. Pe unde am fost în control, mă voi mai duce, i-a avertizat pe cei de la APIA șeful de la Agricultură.