NU DISPARE IMPOZITAREA SUBVENȚIILOR APIA! După întâlnirea din 7 iunie 2018 pe care conducerea Ministerului Finanțelor Publice a avut-o cu liderii fermierilor din Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), primii finanțiști ai țării au ajuns la concluzia că scutirea de la plata impozitului pe subvențiile europene a fermierilor români nu le este favorabilă acestora.
Una dintre problemele fermierilor români, ridicată la dezbaterea din 7 iunie 2018, la care a participat președintele LAPAR, fermierul Laurențiu Baciu, a fost impozitarea subvențiilor pe care fermierii români le încasează de la Uniunea Europeană, impozitare care este la limita legii. Ministerul Finanțelor a răspuns la această problemă spinoasă și-n răspunsul dat le explică agricultorilor că neimpozitarea subvențiilor le este nefavorabilă. Cu alte cuvinte, ar fi în dezavantajul lor.
Din discutiile cu conducerea Ministerului Finanțelor Publice a reieșit că scutirea de impozit (a subvențiilor europene n.r.) nu este favorabilă fermierilor. Conform principiilor de bază ale contabilității, scutirea de la plata impozitului aplicat subvenției este însoțită de nedeductibilitatea cheltuielilor aferente veniturilor obținute din subvenții, se arată în comunicatul LAPAR, transmis pentru AGROINFO.
Cum a răspuns Ministerul Finanțelor Publice la celelalte probleme ridicate de conducerea LAPAR:
Deductibilitatea integrală a chetuielilor cu motorina fără limitarea cheltuielilor deductibile la valoarea a 78 l/ha.
RĂSPUNS MFP: Ministerul a emis o circulară către toate unitatile ANAF din țară prin care: “ Dispozitiile Guvernului nr.763/2013, respectiv ale Hotărârii Guvernului nr. 1174/2014, au avut ca scop acordarea unui ajutor de stat în agricultură, sub forma unei rate reduse de impozitare a motorinei”. Norma de consum stabilită de cele două acte normative, nu afectează deductibilitatea integrală a cheltuielilor efectuate pentru achiziționarea motorinei, daca acestea au fost realizate în scopul desfășurării activității și obținerii veniturilor de către fermieri.
Pasaj din răspunsul MFP dat liderilor fermierilor
Impozitarea arendei în natură.
RĂSPUNS MFP: Arenda în natură trebuie înregistrată astfel: de două ori, o dată, cheltuială și a doua oară, venit.
Conform Ghidului MFP (asupra căruia o să revenim n.r.), contravaloarea arendei în natură reprezintă cheltuiala deductibilă, compensarea dintre contravaloarea în natură a arendei, înregistrată ca venit și cea înregistrată drept cheltuială, este urmată de o a III-a operațiune: înregistrarea contravalorii arendei în natură drept cheltuială deductibilă în integralitate.
Adaosul comercial, De ce nu ne raportăm la prețurile de cost?
RASPUNS MFP: De acord cu propunerea LAPAR, promițând găsirea unei soluții.
Necesitatea unei amnistii fiscale pentru datoriile OUAI-urilor către ANIF.
RĂSPUNS MFP: Având în vedere suma datorată, maxim 500.000 euro- incluzând debit principal și accesorii și rolul OUAI-urilor în activitatea agricolă, Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a promis că, în temeiul unei colaborări cu MADR, va găsi solutța pentru adoptarea unui act normativ în sensul acordării unei amnistii fiscale.
Sursa: Comunicat LAPAR