RECOLTATUL GRÂULUI. Fermierul Vasile Vlasie, din comuna Matca, judeţul Galaţi, a început recoltatul grâului. Are un soi românesc pe care îl cultivă de mai mulţi ani şi care speră că îi va da o producţie medie de 5 tone la hectar.
La Matca, prima zi de recoltat la grâu
În comuna Matca, judeţul Galaţi, lanul de grâu în suprafaţă de 50 de hectare, bine îngrijit de fermierul Vasile Vlasie, ajunsese la maturitatea de recoltare. Astfel, de astăzi, 19 iulie 2017, a dat semnalul să se intre cu combina la recoltat.
Mai întâi am făcut câteva probe de lucru şi în jurul orelor 10.30 -11.00, când umidometrul a înregistrat că boabele din spic aveau 14,5 – 15 la sută apă, am intrat din plin la treierat. Am un om destoinic pe combină, Filimon Paraschiv, un mecanizator care ştie rostul campaniilor agricole. Va lucra atât timp cât îi va permite treierul, adică până ce se lasă roua către asfinţitul soarelui. În câteva zile bune de lucru finalizez lucrarea, ne-a declarat fermierul.
5.000 kg/ha la soiul de grâu românesc Dropia
Vasile Vlasie a continuat susţinând că şi în acest an, ca şi în cel precedent, soiul românesc cultivat, Dropia, nu-l va dezamăgi şi-i va oferi o medie la hectar de 5.000 kg de boabe aurii. Producţia a contractat-o cu un cunoscut jucător pe piaţa de agribussines care i-a furnizat şi input-urile pentru culturile sale agricole şi care va veni cu mijloacele proprii să-i preia recolta de grâu.
Culturile de primăvară, promiţătoare
Sunt destul de mulţumit de modul cum s-au dezvoltat până acum şi culturile de primăvară. Floarea este foarte bună la ora actuală, la fel şi porumbul, cu toate că din cauza răţişoarei porumbului a trebuit să întorc cam în jur de 88 hectare de porumb şi alte opt de floarea-soarelui. Aşadar, am fost nevoit ca jumătate din suprafaţa fermei mele s-o reînsămânţez în această primăvară, susţine fermierul.
Rapiţa – nelipsită în structura de cultură a fermierilor
Vasile Vlasie a terminat de recoltat rapiţa. Producţia obţinută a fost bunicică, peste 3.000 kg/ha şi a fost comercializată la preţul de 1,53 lei kilogramul. Suprafaţa cultivată a fost destul de mică, în jur de 10 hectare, atât cât a scăpat de gerul din iarnă. Sola a fost arată şi aşteaptă să fie pregătită pentru înfiinţarea viitoarei culturi.
Imediat după ce va sfârşi cu treieratul grâului, fermierul Vasile Vlasie va ara şi va pregăti patul germinativ pentru rapiţă. Deocamdată, pământul are apă suficientă, iar dacă va mai fi şi o ploicică, va fi bine venită.