Odată cu desprimăvărarea şi de îndată ce condiţiile meteo au permis, agricultorii au început lucrul în câmp.
Primele acţiuni în câmp au avut ca obiect aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi de potasiu, la culturile însămânţate în toamnă.
La mijlocul lunii trecute, inginerul Iosif Ţicra, din zona Silistraru, judeţul Brăila, avea de fertilizat o suprafaţă de aproximativ 500 ha însămânţate în toamnă. „Noi respectăm cartarea agrochimică şi administrăm îngrăşămintele în funcţie de necesarul fiecărei parcele. Ne-am calibrat tehnologia pentru obţinerea unei producţii medii de grâu de 7.000 kg boabe la hectar. Fertilizăm cele 210 ha aflate în cultură cu o doză de 200 kg de azot substanţă brută la hectar, ceea ce înseamnă circa 60-70 kg s.a. Şi aceasta, în condiţiile în care, în toamnă am mai dat încă 200 kg/ha de diamoniu fosfat realizat 18% azot şi 46% fosfor, în total, 64% substanţă activă”, ne-a declarat fermierul.
Pentru a realiza lucrarea într-un timp cât mai scurt, în aproximativ o săptămână, la jumătatea lunii martie, s-a acţionat cu o maşină de administrat amendamente MA-3,5.
Genetică şi productivitate
Potrivit specialistului, cultura grâului este foarte promiţătoare, fiind intrată în faza de înfrăţire încă din toamnă. „În general, noi punem grâul după floarea-soarelui, alegem atent genetica, de obicei folosim în cultură soiuri occidentale care au dovedit un potenţial productiv superior şi care oferă indici superiori de panificaţie, în condiţiile de sol, de climă şi de irigare din zona noastră”, a continuat Ţicra.
Mai multe detalii despre lucrări specifice în campania de primăvară puteţi citi în revista Recolte Bogate – aprilie 2014.