SUBVENȚIILE FERMIERILOR STRĂINI SUNT URIAȘE. Fermierii din Franța, Spania, Belgia și Italia sunt sprijiniți de Guvern cu sume substanțiale. Între acești fermieri și cei din România există o diferență uriașă din acest punct de vedere. Nu este de mirare că producătorii agricoli din aceste țări asaltează piața din România cu produse la prețuri extrem de mici.
Concurența neloială pe piață între fermierii români și cei din alte țări ale Uniunii Europene este o temă aprig dezbătută și mereu de actualitate. Anul trecut, guvernele din Franța, Spania și Belgia și-au susținut producătorii agricoli cu sume substanțiale. Banii au fost alocați de la bugetul de stat al fiecărei țări. Cifrele au fost furnizate de emisiunea Viața Satului, TVR 1.
Guvernul din Franța – a oferit 600 de milioane de euro pentru sectorul agricol
Guvernul din Spania – ajutoare directe pentru cei care vând lapte în pierdere, 300 de euro/cap de bovină și au fost sprijiniți 3.000 de fermieri
Guvernul din Belgia – 76 de milioane de euro pentru crescătorii de porci și de vaci ca să fie protejați împotriva volatilității prețurilor.
Foarte interesantă este forma de sprijin pe care o practică Guvernul italian și o practică din 1955. TVA (taxă pe valoare adăugată n.r.) diferențiat, adică o parte din acel TVA rămâne la producător pentru a rezolva fluctuațiile de piață, a declarat Adrian Rădulescu, fost consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, actualmente președintele Asociației Fermierilor din România. O măsură de protecție pentru fermieri care nu ar fi fost schimbată din anul 1955.
Cele mai bune programe pentru domeniul creșterii porcilor le-ar avea spaniolii. Sunt ferme mijlocii asociate în structuri de tip cooperativă, ferme mari și ferme foarte mari. Spaniolii au unități de abatorizare și tranșare și au posibilitatea să vândă la export. Un alt exemplu vine din Anglia. Fermierii și procesatorii de carne s-au asociat, plătesc o cotizație, și-n acest fel au posibilitatea să controleze piața.
(Sursa: Viața Satului, TVR 1)