LOVITURĂ PUTERNICĂ! Acum încasează aproximativ 17 milioane de euro din subvenții europene. Exploatează cea mai mare suprafață agricolă din România și deține cea mai mare fermă din Europa. Plafonarea subvențiilor pe fermă, propunerea Comisiei Europene, îl lasă pe acest fermier român fără milioane de euro încasate anual de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
Este pe primul loc în clasamentul subvențiilor europene încasate de la APIA. Suprafața pe care o exploatează și pe care o solicită la plată, an de an, este de cca 57.000 de hectare, concesionate de la Agenția Domeniilor Statului (ADS). Vorbim, desigur, despre Agricost SA Insula Mare a Brăilei, cea mai mare fermă vegetală din Europa. Ca să vă dați seama de pierderea pe care o va suferi această fermă prin plafonarea plăților directe, măsură gândită de Comisia Europeană pentru PAC post 2020, vă spunem că în 2017, Agricost a încasat de la APIA 9,4 milioane de euro subvenţii agricole pe suprafață, la care se vor adăuga sprijinul financiar aferent Măsurii 13 - Zone defavorizate, precum şi plata sprijinului cuplat în sectorul vegetal pentru suprafeţele cultivate anul trecut cu lucernă şi soia. Un calcul estimativ s-ar opri în jurul a 17 milioane de euro, acelaşi nivel al subvenţiilor din 2016. O avere! Imaginați-vă cum e să rămână din această sumă uriașă de 17 milioane de euro doar 100.000 de euro și ceva compensații. Lovitura este puternică pentru acest fermier!
Constantin Duluțe, proprietarul Agricost Insula Mare a Brăilei, cel care se gândește tot mai mult în ultimul timp să-și vândă afacerea unor șeici arabi, a făcut o declarație, în exclusivitate pentru AGROINFO.
„Nu este o certitudine! E greu să mă pronunţ pentru că nu ştiu ce măsuri compensatorii vor fi! Să aşteptăm! Eu sper să nu se întâmple! Sigur acum sunt vorbe, mai durează până când să se pună în practică programul ăsta. Mai aşteptăm!”, ne-a declarat Constantin Duluţe.
De întâmplat se va întâmpla, credem noi, odată ce Comisia Europeană a votat această propunere. Acum, negocierile se duc aprig în jurul sumei la care vor fi limitate subvențiile pe fermă. În acest moment, plafonarea se face la 100.000 de euro/fermă. Cert este că banii economisiți de la marii fermieri, din această plafonare, vor rămâne în țările membre UE și pot fi distribuiți fermierilor mici și medii, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, pentru AGROINFO.
AGROINFO l-a mai întrebat pe fermierul Constantin Duluțe, care sunt noutățile în Insula Mare a Brăilei. Am încercat să aflăm dacă proprietarul a perfectat tranzacția cu șeicii arabi.
„Nu plouă! Încercăm săptămâna viitoare să declanşăm campania de seceriş la orz”, a declarat Constantin Duluţe, fără să facă vreo referire la grupul de investitori din Abu Dhabi cu care negociază vânzarea fermei.
În acest sezon agricol, Agricost are semănate cu orz peste 8.000 de hectare şi aproape 15.000 cu grâu. Anul trecut, compania a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 360 milioane de lei, cu un profit net de peste 73,3 milioane de lei, mai mult decât în 2016.
Comisia Europeană a comunicat pe data de 1 iunie 2018 că s-a votat propunerea de plafonare a plăților directe la suma de 100.000 de euro/fermă și reducerea acestor plăți începând de la suma de 60.000 de euro. Măsură care ar urma să fie aplicată în noua Politică Agricolă Comună, post 2020. În același timp, sprijinul acordat pe suprafață va fi majorat pentru fermierii mici și medii. INTEGRAL AICI COMUNICATUL COMISIEI EUROPENE!