EXCLUSIV AGROINFO. Asta e haiducie! Să ia subvenția de la mine și să dea la altul. Numai haiducii luau de la bogați și dădeau la săraci. Dacă se plafonează subvențiile, eu pierd anual 1,5 milioane de euro. Sper să nu se întâmple așa ceva pentru că ne adunăm și ieșim în stradă. Și noi știm unde e Bruxelles, amenință fermierul Dimitrie Muscă, unul dintre agricultorii vocali și cunoscuți ai României. Fermierul deține Combinatul Agroindustrial Curtici, Arad, exploatează 7.600 ha, are ferme de vaci și porci.
Propunerea pentru plafonarea subvențiilor agricole în noul exercițiu financiar 2021-2027 stârnește revolta marilor fermieri români care vor fi direct afectați de această decizie a Bruxelles-ului.
VIDEO AICI CU DECLARAȚIA INTEGRALĂ A FERMIERULUI DIMITRIE MUSCĂ, DATĂ PENTRU AGROINFO!
Nu cred că le dă cineva dreptul să facă acest lucru. Ia de la mine subvenția și dă la altul. Pentru că această subvenție este acordată pe unitatea de suprafață, pe hectar. Asta se cheamă piraterie, asta se cheamă haiducie. Nimic altceva! Nu-ți poți permite! Este vorba de subvenția pe hectar. Unul cu 50 de hectare de pământ. Astăzi, produce atât și are un venit de atât, când credeți că ajunge să-și cumpere în fiecare an 5 hectare de pământ să ajungă și el mare, în condițiile în care hectarele de pământ, la ora actuală, sunt în jur de 10.000 de euro și peste 10.000 de euro. Ceea ce este sub 10.000 de euro (prețul pe hectar n.r.) sunt pământuri proaste sau în zone rău famate. Sigur, minciunile lui Daea nu trebuie să le luăm în calcul, dar dacă spunem că a crescut producția românească, importam grâu și porumb și acum ducem 5 milioane de tone de grâu (la export n.r.), da, este adevărat. Pământurile s-au comasat, pământurile au ajuns în mâna celor care știu ce să facă cu pământurile, au investit, au avut bani și au investit fiecare leu.
Una este să fac eu investiții și alta să facă cel cu 50 de hectare. Eu, pentru că nu am credite la Curtici, nici la bancă, niciun leu, îmi pot permite și anul acesta să-mi cumpăr o combină care va fi 500.000 de euro, să-mi cumpăr un tractor care va fi 300.000 de euro. Când poate acel fermier cu 50 de hectare?! Nu mai poate. Dar nimeni nu le spune: uniți-vă. Că dacă vă uniți, creați o forță și voi. Dar știți cum e? Că așa e la români, unde sunt doi, unul trebuie să fie șef, a declarat fermierul Dimitrie Muscă (în foto), pentru AGROINFO.
Dimitrie Muscă susține că fermierii din România nu sunt bine reprezentați la Bruxelles, europarlamentarii români nu apără și interesele marilor fermieri, iar actuala conducere a Ministerului Agriculturii "a pus botul la plafonare".
Văd că conducerea ministerului nostru, actuală, a pus botul la așa ceva. Cei dinainte au spus că se opun categoric. Ăștia au pus botul și au spus: da, suntem de acord cu plafonarea. Iar europarlamentarii, ce să mai spun?! L-am văzut pe europarlamentarul Buda (Daniel Buda n.r.) și i-am spus: dacă-mi luați mie un milion și jumătate de euro, pe cele 7600 de hectare, dacă-mi luați banii aceștia, asta nu înseamnă decât că am să cresc prețul foarte mult. El îmi spune că o să aducem marfă din Franța. Păi, uite cine ne reprezintă! Nu am nimic cu omul, ferească Dumnezeu să am ceva cu el. Nu suntem reprezentați de forța care trebuie să se bată pentru noi, a spus Muscă.
Fermierul din Arad mai spune că agricultorii români sunt dezbinați. Muscă a dat exemplul ciobanilor români care au protestat cu miile în decembrie 2015 în fața Parlamentului și așa, uniți, au reușit să modifice Legea vânătorii care le restricționa numărul de câini la stână.
Ia uitați-vă ce frumos ies în stradă francezii și-și rezolvă problemele. Asta vreau să subliniez, că în această masă mare de oameni suntem o masă amorfă, care nu a făcut nimic, care nu știm să ne unim. Dacă nu ne unim și apare câte o voce dintr-o parte sau alta de țară, asta pățim. Fermierii români nu sunt uniți deloc. Am tot spus exemplul ciobanilor care s-au dus și au obținut mai mulți câini. Suntem dezbinați, o să găsim o formă de a ne uni și o să reacționăm pe măsură.
Deși este unul dintre marii fermieri ai României, Dimitrie Muscă spune că nu a fost chemat la consultările care se fac la Ministerul Agriculturii cu fermierii pentru elaborarea Planului Național Strategic, documentul care va sta la baza acordării tuturor ajutoarelor din agricultură în perioada 2021-2027, noua Politică Agricolă Comună. Dimitrie Muscă transmite un mesaj conducerii MADR. El amenință cu proteste care nu se vor opri până la Bruxelles.
Domnilor, dacă ne plafonați subvențiile, ne distrugeți. Distrugeți țara! Eu pierd anual 1,5 milioane de euro. Eu sper să nu se întâmplă așa ceva pentru că ne adunăm și ieșim în stradă. Și noi știm unde e Bruxelles-ul. (...) Asta-i haiducie, să iei de la mine și să-i dai celui sărac. Păi, numai pirații făceau așa ceva. Luau de la bogați și dădeau la săraci. Păi, domle, eu nu reprezint pământul Muscă, eu reprezint 5.000 de hectare a oamenilor din zonele alea, din 3-4 comune, avertizează Muscă.
Fermierul Dimitrie Muscă a participat astăzi, 6 februarie 2020, la Congresul Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR), De la fermieri pentru fermieri. Evenimentul s-a desfășurat în București, iar printre speakeri au fost Mihail Dumitru, director adjunct DG Agri, Comisia Europeană, europarlamentarii Dacian Cioloș (Renew) și Daniel Buda (PPE).