FĂRĂ SUBVENȚII, HRANA AR FI MULT MAI SCUMPĂ. Fermierii sunt ajutați de subvențiile europene să producă ieftin. În mai multe țări din vestul Europei producătorii agricoli preferă să nu beneficieze de subvenții, dar să-și vândă produsele la un preț corect.
Este în interesul nostru să aruncăm cât mai puțină hrană la coșul de gunoi. Sumele care se pierd sunt foarte mari. Numai dacă avem în vedere câți bani se cheltuiesc la nivel european pentru a subvenționa agricultura pentru a produce, până la urmă, ieftin și pentru a permite fiecărui consumator să acceseze hrana la prețuri avantajoase. Practic, dacă ne uităm la bugetul european circa 40 de miliarde de euro se cheltuiesc anual pe agricultură. Deci sunt sume foarte mari și, din păcate, nu reușim să utilizăm eficient alimentele.
Discutând cu producătorii există riscul ca o mare parte din alimente să fie lăsate până ajung la expirarea datei și atunci, sigur că producătorii pierd foarte mult, a declarat ministrul agriculturii, Achim Irimescu, la conferința despre reducerea risipei alimentare, organizată marți, la Romexpo București.
Ministrul agriculturii mai spune că, după estimările Comisiei Europene, până-n 2050 cererea de alimente se va dubla și omenirea va ajunge la o criză alimentară. La fel cum s-a procedat și-n criza carburanților, cererea de alimente va scădea prin urcarea prețului acestora.
Actualmente, cel puțin în Uniunea Europeană, fără subvenții nu s-ar putea produce alimente la prețuri accesibile consumatorilor. Din discuții pe care le-am avut în state din vest producătorii au spus: preferăm să nu avem subvenții numai să fie prețuri remuneratorii.
Atunci când vei da pe un kilogram de carne prețul corect, în mod cert vei gestiona acest produs acasă sau pe traseul produsului cu mai mare atenție. Se constată la români că s-au obișnuit să umple frigiderul și pe urmă realizează că o mare parte din produse au termenul depășit. Recunosc că mi s-a întâmplat și mie. Cu toții avem obligația să ne schimbăm comportamentul, a adăugat șeful de la Agricultură.