Deşi vremea nu a ţinut cu fermierii europeni anul trecut, producătorii de seminţe de porumb au reuşit să obţină recolte care asigură necesarul pentru campania de însămânţări din primăvara anului 2016, afirmă reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Seminţe de Porumb şi de Sorg din Franţa (FNPSMS).
Recolta de porumb pentru producţia de seminţe de calitate s-a încheiat în noiembrie 2015 în Europa. Condiţiile de vegetaţie din vara anului trecut au fost marcate de temperaturi foarte ridicate în perioada fecundării - stadiu-cheie în procesul de multiplicare în câmp. Însă producătorii de seminţe - agricultori şi societăţi agricole - au reuşit să limiteze pagubele, obiectivele de producţie fiind atinse în cea mai mare parte a zonei UE-28, susţin reprezentanţii FNPSMS.
România a realizat, în 2015, 110-115% din producţia de seminţe de porumb preconizată
Potrivit acestora, Franţa, primul producător european de seminţe de porumb şi lider mondial la export, furnizor de seminţe de calitate pentru numeroase ţări, şi-a realizat 98% din obiectivele de producţie. În Ungaria şi România - pe locul doi, respectiv trei printre statele producătoare de porumb din UE - rezultatele se situează la 85-90% şi, respectiv, 110-115% din producţia de seminţe de porumb preconizată.
Producţia medie în UE: 190 - 195 saci seminţe/hectar
Astfel, potrivit datelor furnizate de FNPSMS, producţia medie de seminţe de porumb de la nivelul Uniunii Europene ar trebui să fie cuprinsă între 190 şi 195 de saci de seminţe (a câte 50.000 boabe) la hectar, la o suprafaţă de producţie care, în 2015, totalizează 133.000 ha. Astfel, există premise certe pentru o ofertă de seminţe diversificată şi de calitate în toată Europa pentru campania de însămânţări din 2016, mai precizează reprezentanţii FNPSMS.