PROIECT DE ORDIN AL MINISTRULUI AGRICULTURII! Fermierii români înscriși în programul de tomate românești vor purta elemente de identificare în piețe, târguri, alte spații de vânzare unde-și comercializează roșiile, anunță un proiect de ordin al ministrului agriculturii, publicat marți, 30 mai, pe pagina oficială Ministerului Agriculturii.
Producătorii agricoli care valorifică tomatele în spații de vânzare, precum piețe agroalimentare, târguri și piețe ambulante vor purta elemente de identificare. Astfel, consumatorul este informat corect asupra provenienței mărfii și crește credibilitatea produselor autohtone.
Direcțiile pentru agricultură județene și a municipiulu București vor distribui aceste elemente de identficare pe baza unui proces-verbal. Monitorizarea distribuirii elementelor de identificare se realizează de către structurile cu atribuții în inspecții tehnice din cadrul direcțiilor pentru agricultură județene și a Municipiului București și de către Direcția Generală Control, Antifraudă și Inspecții din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Fermierii nu vor trebui să achite niciun leu pentru aceste elemente de identificare. Cheltuielile vor fi suportate integral de Ministerul Agriculturii.
Pe elementul de identificare sunt imprimate inscripții care permit recunoașterea în spațiile de vânzare a producătorilor agricoli, asigurând respectarea principiului trasabilităţii produsului tomate.
Elementul de identificare trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:
a) să fie confecționat din hartie A4, plastifiat transparent;
b) să fie imprimat cu titulatura " PROGRAM SUSȚINERE TOMATE 2017, beneficiar nr.
..........., direcția pentru agricultura a județului............/municipiului București”, de culoare negru, format Times New Roman, dimensiune 48, bold.
Direcțiile pentru agricultură județene și a Municipiului București transmit către MADR, Direcția Generală Politici Agricole, situația centralizatoare a necesarului de elemente de identificare a producătorilor agricoli, împreună cu elementele de identificare completate.
Pe baza situației centralizatoare, Direcția Generală Buget Finanțe și Fonduri Europene eliberează din magazie consumabilele necesare imprimării și plastifierii elementelor de identificare. Imprimarea se asigură de către Direcția Generală Politici Agricole.
Direcția Generală Buget Finanțe și Fonduri Europene asigură plastifierea elementelor de identificare.
Producătorii agricoli care vor să se înscrie în programul de tomate românești și să încaseze subvenția de 3.000 de euro/beneficiar/an/1.000 mp cu roșii cultivate în spații protejate mai au șansă să o facă până la data de 15 iunie 2017.
Sursa: Ministerul Agriculturii