ECHILIBRAREA SUBVENȚIILOR EUROPENE! Subvențiile primite de fermierii români ar putea crește după 2020, când se va adopta o nouă Politică Agricolă Comună (PAC). Se vor lua bani de la fermierii din Franța și Germania și li se vor da fermierilor din Europa care încasează subvenții mai mici, anunță ministrul agriculturii, Achim Irimescu.
Din 2020 va fi o nouă Politică Agricolă Comună. La nivel european sunt deja dezbateri, eu am spus, sigur, sunt puncte de vedere ale agricultorilor noștri. Echilibrarea plăților la nivel european fiindcă sunt dezechilibrate, știți bine. Chiar dacă s-a făcut o reducere a decalajului, între ultimii 5, printre care se numără și România, țările baltice, chiar ultimii 6, inclusiv Portugalia. O redistribuire a banilor de la producătorii agricoli din Franța și Germania, în principal, pentru că ei au, la nivel de subvenție totală, sumele cele mai mari, undeva la peste 10 miliarde de euro pe an. În acest sens, cred eu, că se va mai face un pas și se vor apropia subvențiile.
Rămâne de văzut dacă în sus sau în jos, dar, după cum se anunță conjunctura, cred mai degrabă că vor mai coborî ei și vom mai urca noi, dar nu foarte mult. Sperăm, totuși, în condițiile angajamentului. Franța ne-a invitat, la începutul lui septembrie, la o conferință la care au fost 23 de miniștri ai agriculturii, unde s-a discutat despre viitorul Politicii Agricole Comune. Au continuat discuțiile la ultimul Consiliu, la dejunul de lucru au fost discuții pe această temă, spune minstrul agriculturii, Achim Irimescu.
Potrivit ministrului agriculturii, prin ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se pierd 8 miliarde de euro anual de la bugetul UE și, implicit, de la bugetul alocat agriculturii, care reprezintă peste 30% din 144 de miliarde de euro, bugetul european anual.
Rămâne de văzut cum se vor distribui banii rămași. În altă ordine de idei, nu cred că vor fi schimbări atât de mari în Politica Agricolă Comună, adică nu cred că se va renunța la subvenții pe următorii 7 ani, 2021-2026, cred că se va rafina pe ici, pe colo. În opinia specialiștilor, reforma cea mai drastică a fost reforma Cioloș, prin care s-au introdus o mulțime de scheme de plată pentru avantajul țărilor din est și, implicit, a României, a adăugat Irimescu.
Ministrul Achim Irimescu a participat joi, 8 decembrie 2016, la Congresul Porumbului.