Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

FERMIERII ROMÂNI, EXCLUȘI DE PE LISTA DE PLATĂ A AJUTOARELOR EUROPENE!

Publicat: 16 decembrie 2018 - 08:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CINE A UITAT SĂ NOTIFICE BRUXELLES? România ar fi trebuit să notifice Comisia Europeană, Bruxelles, așa cum au făcut și alte state membre UE, că fermierii români au fost păgubiți de pe urma secetei și astfel agricultorii ar fi beneficiat de ajutoare europene din rezerva europeană de criză agricolă. Fermierii din alte țări UE s-au înfruptat din banii ăștia, noi, nu! Pentru că Ministerul Agriculturii, Guvernul României nu au notificat Bruxelles-ul la timp, spune Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

România, ca întotdeauna, se trezește când alții se culcă. România trebuia să facă notificare la Bruxelles, conform regulamentului european, atunci când s-a produs fenomenul. Primăvara aia secetoasă trebuia notificată la Bruxelles, lucru pe alte țări l-au făcut. Seceta din august până-n noiembrie trebuia notificată, pentru că este acel fond de criză din care s-au înfruptat alții, noi, nu! Și pot da exemplele câtorva țări, cam câți bani au primit. Și avem, Polonia care și-a făcut temele la timp și a luat 116 milioane de euro, Germania, care a luat 340 de milioane de euro, exemplele pot continua cu Finlanda, 80 de milioane de euro. Deci, s-au împărțit niște bani, pe niște realități, pentru că temele au fost făcute la timp. Asta trebuie să înțelegem. Deci, acum este blocat tot, chiar dacă ai mai vrea să faci ceva. În regulament spune așa că poți notifica la Bruxelles în situația în care țara membră recunoaște că are fenomenul. Chiar așa și scrie, a declarat Laurențiu Baciu.

Președintele LAPAR a fost întrebat de AGROINFO cine trebuia să facă aceste notificări?

Ministerul Agriculturii, Guvernul României. Vreau să vă spun că Liga Asociațiilor, prin semnătura mea, a depus la Ministerul Agriculturii, de foarte multe ori și de foarte multă vreme, a notificat ministerul să ia măsuri cu ceea ce se întâmplă. Dar ministerul nu a văzut ce se întâmplă?! Adică, chiar nu vezi că e prăpăd afară?! Sunt specialiști la Ministerul Agriculturii, a spus Baciu.

Laurențiu Baciu a adăugat că în statele respective, membre UE, fermierilor li s-au acordat și ajutoare de stat prin care să-și recupereze pagubele. Fermierul-șef dă exemplul Germaniei unde băncile și Fiscul au reeșalonat datoriile agricultorilor, fără să le perceapă penalități și dobânzi suplimentare. Cât privește atitudinea Ministerului Agriculturii în relația cu fermierii români, Baciu susține că acesta ascultă cererile agricultorilor și face promisiuni.

Sunt promisiuni aproape imposibil de realizat pentru că, înainte de toate, trebuie să recunoaștem că nu se depune niciun efort și nu este niciun interes. Toți privesc așa spre agricultură sau nu mai privesc deloc și nu găsesc resurse. În foarte multe situații, multele din ce în ce mai bizare, mai aiurea, s-au găsit fonduri, iar pentru a salva un sector de activitate care asigură hrana oamenilor, nu sunt resurse. Am avut curiozitatea și am scos cam ce măsuri au luat țările membre. Pe lângă notificări și pe lângă banii obținuți de la Uniunea Europeană, au luat și niște măsuri interne, pentru că tot în regulament spune că atunci, când țara respectivă notifică (la Bruxelles n.r.) și recunoaște fenomenul meteo poate da ajutoare de stat până la acoperirea 100% a pagubei. Să nu spunem acum că ne-a încurcat cineva. Dar la noi nu avem de unde împărți.

Am văzut ce au făcut conducerile celorlalte state membre UE. Au mai mult nerv, ca să nu spun altceva, în luarea unor decizii când apare o criză și nu au decât un singur scop, apărarea intereselor statului respectiv. Nu o să spună niciodată dacă i s-a adresat conducerea Germaniei băncilor să reeșaloneze datoriile pe care le au fermierii, fără penalizări, dobânzi, etc., dacă vor să mai lucreze și să câștige pe teritoriul Germaniei, băncile au executat. La noi, asemenea propunere este neconstituțională. Tot Germania le-a impus companiilor de asigurări, dacă vor să-și mai desfășoare activitatea pe teritoriul Germaniei, să facă pachete de asigurare în care să fie introdusă și seceta.

Guvernul Germaniei a ordonat Fiscului să reeșaloneze datoriile pe care le au fermierii, asta nu înseamnă să le șteargă, dar fără să mai ducă după ele penalizări și dobânzi, cum se întâmplă de obicei. La noi te închide foarte repede dacă ai o datorie la Fisc, nici nu contează valoarea datoriei, ai 5 lei, ți-a blocat conturile și își ia ăia 5 lei, a mai spus Baciu. 

Președintele LAPAR consideră că anul agricol 2018 a fost unul dificil. 

Vizualizat: 4804 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APROBAT DE GUVERN! CUANTUM SUBVENȚIE APIA OVINE/CAPRINE 17,9 EURO/ANIMAL!

APROBAT DE GUVERN! CUANTUM SUBVENȚIE APIA OVINE/CAPRINE 17,9 EURO/ANIMAL!

01 octombrie 2020 - 21:32

OFICIAL! Guvernul a aprobat astăzi o Hotărârea privind stabilirea pentru anul 2020 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, al plăţii pentru tinerii fermieri și a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine și caprine. Cuantumul sprijinului cuplat la ovine și caprine este 17,9 euro/cap de animal.

BANII ÎN CONTURILE FERMIERILOR! LISTA APIA CU FERMIERII DIN FIECARE JUDEȚ ȘI SUMELE PLĂTITE!

BANII ÎN CONTURILE FERMIERILOR! LISTA APIA CU FERMIERII DIN FIECARE JUDEȚ ȘI SUMELE PLĂTITE!

01 octombrie 2020 - 21:09

OFICIAL APIA! Agenția de Plăți și intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștință opiniei publice, situația rezultată în urma finalizării tuturor controalelor administrative și a plăților aferente Schemei de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, pentru fiecare județ în parte.

ANUNȚ APIA DE ULTIMĂ ORĂ! APIA MODIFICĂ MĂSURA 21!

ANUNȚ APIA DE ULTIMĂ ORĂ! APIA MODIFICĂ MĂSURA 21!

01 octombrie 2020 - 20:17

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari ai Măsurii 21 « Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza Covid-19«, că doar în data de 2 octombrie 2020, va SUSPENDA TEMPORAR  activitatea de primire a cererilor.

NU AM TEREN LA APIA, DAR AM ANIMALE, AM DREPTUL LA AJUTORUL COVID-19? RĂSPUNSUL ÎL DĂ UN ȘEF APIA!

NU AM TEREN LA APIA, DAR AM ANIMALE, AM DREPTUL LA AJUTORUL COVID-19? RĂSPUNSUL ÎL DĂ UN ȘEF APIA!

01 octombrie 2020 - 14:42

EXCLUSIV AGROINFO. Nu am teren la APIA, am doar animalele înregistrate, am dreptul la ajutorul Covid-19? Am teren la APIA, cresc animale, dar nu am animalele înregistrate la APIA, am dreptul la ajutorul Covid-19? AGROINFO a primit o avalanșă de astfel de mesaje, cu diferite situații, de la crescătorii de animale. Toate răspunsurile le dă, exclusiv pentru AGROINFO, un șef Serviciu Măsuri Specifice din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

MICII FERMIERI CER MINISTERULUI AGRICULTURII SĂ MODIFICE CONDIȚIILE PENTRU AJUTOARE MĂSURA 21!

MICII FERMIERI CER MINISTERULUI AGRICULTURII SĂ MODIFICE CONDIȚIILE PENTRU AJUTOARE MĂSURA 21!

01 octombrie 2020 - 08:59

VOCEA FERMIERILOR! Micii fermieri care cultivă legume în spații protejate sunt nemulțumiți de condițiile de acordare a ajutorului excepțional stabilit prin Măsura 21. Mai mult, ei au observat neconcordanțe între fișa Măsurii 21 și Ghidul solicitantului. Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli din Olt, organizație membră în Uniunea Salvăm Țăranul Român, a anunțat că a solicitat Ministerului Agriculturii modificarea condițiilor în așa fel încât de ajutor să beneficieze mai mulți fermieri.

TERMEN SUBVENȚII APIA 31 OCTOMBRIE 2020! ACTE OBLIGATORII PENTRU AJUTORUL DE STAT!

TERMEN SUBVENȚII APIA 31 OCTOMBRIE 2020! ACTE OBLIGATORII PENTRU AJUTORUL DE STAT!

01 octombrie 2020 - 08:18

PLĂȚI FERMIERI. Până la data de 31 octombrie 2020 inclusiv, fermierii pot depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 aprilie - 30 iunie 2020 (trim. III al anului 2020), a transmis APIA o informare pentru AGROINFO.

PLATA AVANSULUI APIA 2020! SUMA MAXIMĂ PE HECTAR ESTIMATĂ LA 169 EURO/HA!

PLATA AVANSULUI APIA 2020! SUMA MAXIMĂ PE HECTAR ESTIMATĂ LA 169 EURO/HA!

01 octombrie 2020 - 07:49

SUBVENȚII APIA 2020! Fermierii români beneficiază și-n acest an de un avans la plățile directe pe suprafață cuvenite pentru anul de cerere 2020. Plata avansului va începe la data de 16 octombrie 2020. AGROINFO a estimat suma pe hectar pe care APIA le-o va plăti în avans fermierilor din cuantumul plăților directe pe suprafață.

FERMIERII ROMÂNI, MEMBRI CU DREPTURI DEPLINE ÎN CEA MAI MARE ORGANIZAȚIE A FERMIERILOR DIN EUROPA!

FERMIERII ROMÂNI, MEMBRI CU DREPTURI DEPLINE ÎN CEA MAI MARE ORGANIZAȚIE A FERMIERILOR DIN EUROPA!

30 septembrie 2020 - 14:45

COMUNICAT. Din data de 29 septembrie 2020, Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România LAPAR, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal UNCSV și Asociația Producătorilor de Porumb din România APPR, reunite în cadrul Alianței pentru Agricultură și Cooperare, au devenit membre cu drepturi depline în COPA-COGECA. cea mai mare organizație a fermierilor din Europa.

CALENDAR PLATA SUBVENȚIILOR APIA ÎN OCTOMBRIE!

CALENDAR PLATA SUBVENȚIILOR APIA ÎN OCTOMBRIE!

30 septembrie 2020 - 13:02

OFICIAL APIA. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a stabilit calendarul pentru luna octombrie pentru plata subvențiilor agricole aferente anului de campanie 2020.

CINE NU A SOLICITAT PLĂȚI DIRECTE LA APIA, NU BENEFICIAZĂ DE AJUTORUL DE MAXIM 7.000 EURO!

CINE NU A SOLICITAT PLĂȚI DIRECTE LA APIA, NU BENEFICIAZĂ DE AJUTORUL DE MAXIM 7.000 EURO!

30 septembrie 2020 - 07:21

AJUTOARE EXCEPȚIONALE APIA. Fermierii, crescătorii de animale, care nu au încasat anul trecut plăți directe de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sau nu au solicitat anul acesta, prin cererea unică, plăți directe de la APIA, nu se încadrează la condițiile APIA pentru ajutorul excepțional cu caracter temporar acordat în contextul crizei sanitare.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Stiai că o singură linguriță de sol productiv conține în general între 100 de milioane și 1 miliard de bacterii? Despre sol, sămânță și tratamente, în episodul 3 al ”Fermy Show”!

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Peste 8 tone de orz la hectar în ferma lui Călin Tomescu! Ce a făcut diferenţa dintre orz şi grâu?

Bancul zilei

La audieri

La audieri
La audieri, suspecta blondă: Detalii