Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

FERMIERII ROMÂNI, EXCLUȘI DE PE LISTA DE PLATĂ A AJUTOARELOR EUROPENE!

Publicat: 16 decembrie 2018 - 08:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CINE A UITAT SĂ NOTIFICE BRUXELLES? România ar fi trebuit să notifice Comisia Europeană, Bruxelles, așa cum au făcut și alte state membre UE, că fermierii români au fost păgubiți de pe urma secetei și astfel agricultorii ar fi beneficiat de ajutoare europene din rezerva europeană de criză agricolă. Fermierii din alte țări UE s-au înfruptat din banii ăștia, noi, nu! Pentru că Ministerul Agriculturii, Guvernul României nu au notificat Bruxelles-ul la timp, spune Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

România, ca întotdeauna, se trezește când alții se culcă. România trebuia să facă notificare la Bruxelles, conform regulamentului european, atunci când s-a produs fenomenul. Primăvara aia secetoasă trebuia notificată la Bruxelles, lucru pe alte țări l-au făcut. Seceta din august până-n noiembrie trebuia notificată, pentru că este acel fond de criză din care s-au înfruptat alții, noi, nu! Și pot da exemplele câtorva țări, cam câți bani au primit. Și avem, Polonia care și-a făcut temele la timp și a luat 116 milioane de euro, Germania, care a luat 340 de milioane de euro, exemplele pot continua cu Finlanda, 80 de milioane de euro. Deci, s-au împărțit niște bani, pe niște realități, pentru că temele au fost făcute la timp. Asta trebuie să înțelegem. Deci, acum este blocat tot, chiar dacă ai mai vrea să faci ceva. În regulament spune așa că poți notifica la Bruxelles în situația în care țara membră recunoaște că are fenomenul. Chiar așa și scrie, a declarat Laurențiu Baciu.

Președintele LAPAR a fost întrebat de AGROINFO cine trebuia să facă aceste notificări?

Ministerul Agriculturii, Guvernul României. Vreau să vă spun că Liga Asociațiilor, prin semnătura mea, a depus la Ministerul Agriculturii, de foarte multe ori și de foarte multă vreme, a notificat ministerul să ia măsuri cu ceea ce se întâmplă. Dar ministerul nu a văzut ce se întâmplă?! Adică, chiar nu vezi că e prăpăd afară?! Sunt specialiști la Ministerul Agriculturii, a spus Baciu.

Laurențiu Baciu a adăugat că în statele respective, membre UE, fermierilor li s-au acordat și ajutoare de stat prin care să-și recupereze pagubele. Fermierul-șef dă exemplul Germaniei unde băncile și Fiscul au reeșalonat datoriile agricultorilor, fără să le perceapă penalități și dobânzi suplimentare. Cât privește atitudinea Ministerului Agriculturii în relația cu fermierii români, Baciu susține că acesta ascultă cererile agricultorilor și face promisiuni.

Sunt promisiuni aproape imposibil de realizat pentru că, înainte de toate, trebuie să recunoaștem că nu se depune niciun efort și nu este niciun interes. Toți privesc așa spre agricultură sau nu mai privesc deloc și nu găsesc resurse. În foarte multe situații, multele din ce în ce mai bizare, mai aiurea, s-au găsit fonduri, iar pentru a salva un sector de activitate care asigură hrana oamenilor, nu sunt resurse. Am avut curiozitatea și am scos cam ce măsuri au luat țările membre. Pe lângă notificări și pe lângă banii obținuți de la Uniunea Europeană, au luat și niște măsuri interne, pentru că tot în regulament spune că atunci, când țara respectivă notifică (la Bruxelles n.r.) și recunoaște fenomenul meteo poate da ajutoare de stat până la acoperirea 100% a pagubei. Să nu spunem acum că ne-a încurcat cineva. Dar la noi nu avem de unde împărți.

Am văzut ce au făcut conducerile celorlalte state membre UE. Au mai mult nerv, ca să nu spun altceva, în luarea unor decizii când apare o criză și nu au decât un singur scop, apărarea intereselor statului respectiv. Nu o să spună niciodată dacă i s-a adresat conducerea Germaniei băncilor să reeșaloneze datoriile pe care le au fermierii, fără penalizări, dobânzi, etc., dacă vor să mai lucreze și să câștige pe teritoriul Germaniei, băncile au executat. La noi, asemenea propunere este neconstituțională. Tot Germania le-a impus companiilor de asigurări, dacă vor să-și mai desfășoare activitatea pe teritoriul Germaniei, să facă pachete de asigurare în care să fie introdusă și seceta.

Guvernul Germaniei a ordonat Fiscului să reeșaloneze datoriile pe care le au fermierii, asta nu înseamnă să le șteargă, dar fără să mai ducă după ele penalizări și dobânzi, cum se întâmplă de obicei. La noi te închide foarte repede dacă ai o datorie la Fisc, nici nu contează valoarea datoriei, ai 5 lei, ți-a blocat conturile și își ia ăia 5 lei, a mai spus Baciu. 

Președintele LAPAR consideră că anul agricol 2018 a fost unul dificil. 

Vizualizat: 4521 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

După doi ani de zile în care s-au informat şi au încercat mai multe modele de tractoare, Ciprian şi Denisa Nedin Gruia, tineri fermieri din Pesac, judeţul Timiş, şi-au cumpărat, în 2019, de la firma Tehnodiesel, un tractor Massey Ferguson 7722, cu motor AGCO Sisu de 220 CP şi transmisie Dyna 6. Ciprian Nedin Gruia spune că şi-a dorit un tractor robust, cu care să poată lucra în orice condiţii, iar tractorul Massey Ferguson este perfect pentru el.

Interviu cu: Ciprian Nedin Gruia şi Denisa Nedin Gruia, fermieri, judeţul Timiş
Reporter: Violeta Mat

Operator video şi montaj: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Găini străine

Găini străine
Un ardelean, la piaţă: Detalii