KWS+
Reclama header after big part 2

FERMIERII ROMÂNI, EXCLUȘI DE PE LISTA DE PLATĂ A AJUTOARELOR EUROPENE!

Publicat: 16 decembrie 2018 - 08:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CINE A UITAT SĂ NOTIFICE BRUXELLES? România ar fi trebuit să notifice Comisia Europeană, Bruxelles, așa cum au făcut și alte state membre UE, că fermierii români au fost păgubiți de pe urma secetei și astfel agricultorii ar fi beneficiat de ajutoare europene din rezerva europeană de criză agricolă. Fermierii din alte țări UE s-au înfruptat din banii ăștia, noi, nu! Pentru că Ministerul Agriculturii, Guvernul României nu au notificat Bruxelles-ul la timp, spune Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

România, ca întotdeauna, se trezește când alții se culcă. România trebuia să facă notificare la Bruxelles, conform regulamentului european, atunci când s-a produs fenomenul. Primăvara aia secetoasă trebuia notificată la Bruxelles, lucru pe alte țări l-au făcut. Seceta din august până-n noiembrie trebuia notificată, pentru că este acel fond de criză din care s-au înfruptat alții, noi, nu! Și pot da exemplele câtorva țări, cam câți bani au primit. Și avem, Polonia care și-a făcut temele la timp și a luat 116 milioane de euro, Germania, care a luat 340 de milioane de euro, exemplele pot continua cu Finlanda, 80 de milioane de euro. Deci, s-au împărțit niște bani, pe niște realități, pentru că temele au fost făcute la timp. Asta trebuie să înțelegem. Deci, acum este blocat tot, chiar dacă ai mai vrea să faci ceva. În regulament spune așa că poți notifica la Bruxelles în situația în care țara membră recunoaște că are fenomenul. Chiar așa și scrie, a declarat Laurențiu Baciu.

Președintele LAPAR a fost întrebat de AGROINFO cine trebuia să facă aceste notificări?

Ministerul Agriculturii, Guvernul României. Vreau să vă spun că Liga Asociațiilor, prin semnătura mea, a depus la Ministerul Agriculturii, de foarte multe ori și de foarte multă vreme, a notificat ministerul să ia măsuri cu ceea ce se întâmplă. Dar ministerul nu a văzut ce se întâmplă?! Adică, chiar nu vezi că e prăpăd afară?! Sunt specialiști la Ministerul Agriculturii, a spus Baciu.

Laurențiu Baciu a adăugat că în statele respective, membre UE, fermierilor li s-au acordat și ajutoare de stat prin care să-și recupereze pagubele. Fermierul-șef dă exemplul Germaniei unde băncile și Fiscul au reeșalonat datoriile agricultorilor, fără să le perceapă penalități și dobânzi suplimentare. Cât privește atitudinea Ministerului Agriculturii în relația cu fermierii români, Baciu susține că acesta ascultă cererile agricultorilor și face promisiuni.

Sunt promisiuni aproape imposibil de realizat pentru că, înainte de toate, trebuie să recunoaștem că nu se depune niciun efort și nu este niciun interes. Toți privesc așa spre agricultură sau nu mai privesc deloc și nu găsesc resurse. În foarte multe situații, multele din ce în ce mai bizare, mai aiurea, s-au găsit fonduri, iar pentru a salva un sector de activitate care asigură hrana oamenilor, nu sunt resurse. Am avut curiozitatea și am scos cam ce măsuri au luat țările membre. Pe lângă notificări și pe lângă banii obținuți de la Uniunea Europeană, au luat și niște măsuri interne, pentru că tot în regulament spune că atunci, când țara respectivă notifică (la Bruxelles n.r.) și recunoaște fenomenul meteo poate da ajutoare de stat până la acoperirea 100% a pagubei. Să nu spunem acum că ne-a încurcat cineva. Dar la noi nu avem de unde împărți.

Am văzut ce au făcut conducerile celorlalte state membre UE. Au mai mult nerv, ca să nu spun altceva, în luarea unor decizii când apare o criză și nu au decât un singur scop, apărarea intereselor statului respectiv. Nu o să spună niciodată dacă i s-a adresat conducerea Germaniei băncilor să reeșaloneze datoriile pe care le au fermierii, fără penalizări, dobânzi, etc., dacă vor să mai lucreze și să câștige pe teritoriul Germaniei, băncile au executat. La noi, asemenea propunere este neconstituțională. Tot Germania le-a impus companiilor de asigurări, dacă vor să-și mai desfășoare activitatea pe teritoriul Germaniei, să facă pachete de asigurare în care să fie introdusă și seceta.

Guvernul Germaniei a ordonat Fiscului să reeșaloneze datoriile pe care le au fermierii, asta nu înseamnă să le șteargă, dar fără să mai ducă după ele penalizări și dobânzi, cum se întâmplă de obicei. La noi te închide foarte repede dacă ai o datorie la Fisc, nici nu contează valoarea datoriei, ai 5 lei, ți-a blocat conturile și își ia ăia 5 lei, a mai spus Baciu. 

Președintele LAPAR consideră că anul agricol 2018 a fost unul dificil. 

Vizualizat: 4876 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

FERMIERII ROMÂNI POT CÂȘTIGA SUPLIMENTAR ÎNTRE 45 EURO ȘI 105 EURO/HA/AN!

FERMIERII ROMÂNI POT CÂȘTIGA SUPLIMENTAR ÎNTRE 45 EURO ȘI 105 EURO/HA/AN!

15 ianuarie 2021 - 06:45

ANALIZĂ. Fermierii români pot obţine venituri suplimentare ca urmare a implicării lor în combaterea schimbărilor climatice, prin vânzarea de certificate de carbon în piaţa internaţională, potrivit opiniei reprezentanţilor unei platforme online de tranzacţionare a cerealelor şi materiilor prime agricole care au făcut o analiză.

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

15 ianuarie 2021 - 06:25

SUBVENȚII AGRICULTURĂ. Noile subvenții, eco-schemele, vor fi introduse atât în sectorul vegetal, cât și-n zootehnie. Crescătorii de animale pot obține bani pentru a reduce emisiile de metan provenite de la animale, iar fermierii din sectorul vegetal, pentru a extinde agricultura ecologică, a anunțat joi Comisia Europeană.

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

14 ianuarie 2021 - 18:46

SENTINȚĂ DEFINITIVĂ. Marian Zlotea, fost europarlamentar PDL şi fost şef al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, la 8 ani și 6 luni de închisoar, consideră că este nevinovat şi anunţă că a părăsit România şi că se află în altă ţară, unde a cerut statut de refugiat politic.

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

14 ianuarie 2021 - 18:12

COMUNICAT. O delegație din partea Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal(U.N.C.S.V.) a avut azi, 14 ianuarie 2021, o întâlnire de lucru cu ministrul agriculturii, Adrian Oros și  echipa tehnică cu responsabilități pe sectorul cooperativelor, informează UNCSV într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

14 ianuarie 2021 - 13:30

SUBVENȚII PLĂTITE DOAR CELOR CARE AU ANIMALE ȘI CELOR CARE LUCREAZĂ PĂMÂNTUL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că se lucrează intens la finalizarea unei baze reale de date cu numărul de animale din România, pentru care se vor plăti anul acesta subvenții APIA. De asemenea, șeful de la Agricultură a mai anunțat că subvențiile pe hectar de anul acesta vor ajunge doar la cei care lucrează pământul.

Rusia va CREŞTE TAXA de EXPORT inclusiv pentru cerealele furajere

Rusia va CREŞTE TAXA de EXPORT inclusiv pentru cerealele furajere

14 ianuarie 2021 - 10:38

Ministrul rus al agriculturii a propus o creștere de 20 EUR/tonă a taxei de export pentru grâu şi noi taxe pentru cerealele furajere începând din luna martie, deoarece guvernul caută modalități de a tempera creșterea costurilor cu produsele alimentare.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 14 - 20 Ianuarie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 14 - 20 Ianuarie 2021!

14 ianuarie 2021 - 10:09

Caracteristici meteorologice. În prima parte a intervalului va predomina un regim termic al aerului în general normal, după care, vremea va intra într-un proces de răcire accentuată, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

SUBVENȚII APIA PENTRU 2020 CARE AJUNG LA FERMIERI DUPĂ 31 MARTIE 2021!

SUBVENȚII APIA PENTRU 2020 CARE AJUNG LA FERMIERI DUPĂ 31 MARTIE 2021!

14 ianuarie 2021 - 09:29

TERMENE APIA. Subvențiile APIA pe hectar care ajung la fermierii români după 31 martie 2021 sunt sprijinul cuplat la lucernă, sprijinul cuplat la soia, sprijin cuplat pentru cânepă pentru ulei și/sau fibră, sprijin cuplat la orez. Plata acestor subvenții europene pe hectar este condiționată de depunerea unor documente justificative la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Termenul limită pentru acte este 31 martie 2021 pentru plățile pe hectar aferente lui 2020.

SUBVENȚIA APIA DE 800 DE EURO/HA! TERMEN PENTRU PLATĂ, 31 IANUARIE!

SUBVENȚIA APIA DE 800 DE EURO/HA! TERMEN PENTRU PLATĂ, 31 IANUARIE!

14 ianuarie 2021 - 08:19

PLATA SUBVENȚIILOR APIA! Pentru a încasa sprijinul cuplat la sfecla de zahăr, aferent anului 2020, fermierii care au solicitat această plată de la APIA fac dovada comercializării unei producţii minime de 26.400 kg/ha. Actele se depun la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 31 ianuarie 2021, anunță APIA.

Egiptul a anulat ultima licitaţie pentru grâu

Egiptul a anulat ultima licitaţie pentru grâu

13 ianuarie 2021 - 19:58

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în Egipt a anulat licitația de marţi (12.01.2021) după ce ofertele primite au crescut cu 30USD/tonă, comparativ cu licitaţia din decembrie 2020.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016.

„Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone.

Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Drum ciudat

Drum ciudat
De acasă de la mine până la primul bar fac doar 10 minute. Detalii