CINE A UITAT SĂ NOTIFICE BRUXELLES? România ar fi trebuit să notifice Comisia Europeană, Bruxelles, așa cum au făcut și alte state membre UE, că fermierii români au fost păgubiți de pe urma secetei și astfel agricultorii ar fi beneficiat de ajutoare europene din rezerva europeană de criză agricolă. Fermierii din alte țări UE s-au înfruptat din banii ăștia, noi, nu! Pentru că Ministerul Agriculturii, Guvernul României nu au notificat Bruxelles-ul la timp, spune Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
România, ca întotdeauna, se trezește când alții se culcă. România trebuia să facă notificare la Bruxelles, conform regulamentului european, atunci când s-a produs fenomenul. Primăvara aia secetoasă trebuia notificată la Bruxelles, lucru pe alte țări l-au făcut. Seceta din august până-n noiembrie trebuia notificată, pentru că este acel fond de criză din care s-au înfruptat alții, noi, nu! Și pot da exemplele câtorva țări, cam câți bani au primit. Și avem, Polonia care și-a făcut temele la timp și a luat 116 milioane de euro, Germania, care a luat 340 de milioane de euro, exemplele pot continua cu Finlanda, 80 de milioane de euro. Deci, s-au împărțit niște bani, pe niște realități, pentru că temele au fost făcute la timp. Asta trebuie să înțelegem. Deci, acum este blocat tot, chiar dacă ai mai vrea să faci ceva. În regulament spune așa că poți notifica la Bruxelles în situația în care țara membră recunoaște că are fenomenul. Chiar așa și scrie, a declarat Laurențiu Baciu.
Președintele LAPAR a fost întrebat de AGROINFO cine trebuia să facă aceste notificări?
Ministerul Agriculturii, Guvernul României. Vreau să vă spun că Liga Asociațiilor, prin semnătura mea, a depus la Ministerul Agriculturii, de foarte multe ori și de foarte multă vreme, a notificat ministerul să ia măsuri cu ceea ce se întâmplă. Dar ministerul nu a văzut ce se întâmplă?! Adică, chiar nu vezi că e prăpăd afară?! Sunt specialiști la Ministerul Agriculturii, a spus Baciu.
Laurențiu Baciu a adăugat că în statele respective, membre UE, fermierilor li s-au acordat și ajutoare de stat prin care să-și recupereze pagubele. Fermierul-șef dă exemplul Germaniei unde băncile și Fiscul au reeșalonat datoriile agricultorilor, fără să le perceapă penalități și dobânzi suplimentare. Cât privește atitudinea Ministerului Agriculturii în relația cu fermierii români, Baciu susține că acesta ascultă cererile agricultorilor și face promisiuni.
Sunt promisiuni aproape imposibil de realizat pentru că, înainte de toate, trebuie să recunoaștem că nu se depune niciun efort și nu este niciun interes. Toți privesc așa spre agricultură sau nu mai privesc deloc și nu găsesc resurse. În foarte multe situații, multele din ce în ce mai bizare, mai aiurea, s-au găsit fonduri, iar pentru a salva un sector de activitate care asigură hrana oamenilor, nu sunt resurse. Am avut curiozitatea și am scos cam ce măsuri au luat țările membre. Pe lângă notificări și pe lângă banii obținuți de la Uniunea Europeană, au luat și niște măsuri interne, pentru că tot în regulament spune că atunci, când țara respectivă notifică (la Bruxelles n.r.) și recunoaște fenomenul meteo poate da ajutoare de stat până la acoperirea 100% a pagubei. Să nu spunem acum că ne-a încurcat cineva. Dar la noi nu avem de unde împărți.
Am văzut ce au făcut conducerile celorlalte state membre UE. Au mai mult nerv, ca să nu spun altceva, în luarea unor decizii când apare o criză și nu au decât un singur scop, apărarea intereselor statului respectiv. Nu o să spună niciodată dacă i s-a adresat conducerea Germaniei băncilor să reeșaloneze datoriile pe care le au fermierii, fără penalizări, dobânzi, etc., dacă vor să mai lucreze și să câștige pe teritoriul Germaniei, băncile au executat. La noi, asemenea propunere este neconstituțională. Tot Germania le-a impus companiilor de asigurări, dacă vor să-și mai desfășoare activitatea pe teritoriul Germaniei, să facă pachete de asigurare în care să fie introdusă și seceta.
Guvernul Germaniei a ordonat Fiscului să reeșaloneze datoriile pe care le au fermierii, asta nu înseamnă să le șteargă, dar fără să mai ducă după ele penalizări și dobânzi, cum se întâmplă de obicei. La noi te închide foarte repede dacă ai o datorie la Fisc, nici nu contează valoarea datoriei, ai 5 lei, ți-a blocat conturile și își ia ăia 5 lei, a mai spus Baciu.
Președintele LAPAR consideră că anul agricol 2018 a fost unul dificil.