SUBVENȚIE APIA URIAȘĂ! 6.000 de euro/ha vor încasa anumiți fermieri români. Subvenția este plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) timp de un an. Pentru următorii 11 ani, suma achitată acestor fermieri pe hectar va scădea, dar nu foarte mult.
Fermierii români din zona de sud a țării care au depus la Agenția de Plăți proiecte pentru programul Prima Împădurire vor încasa în primul an de înființare a plantației forestiere pe terenuri agricole 6.000 de euro/ha, spune Ionel Măgeruș, consilier superior APIA Bistrița Năsăud.
Pe lângă această sumă, fermierii mai încasează, în primul an, bani pentru îngrijirea plantației, aproximativ 500 de euro/ha și bani pentru elaboararea proiectului, 700 de euro/an. Astfel, cei din zona de sud, unde punctajul acordat proiectelor este mai mare, au toate șansele să încaseze, în primul an, o sumă de peste 7.000 de euro/ha.
În alte zone ale țării, sprijinul pe hectar pentru împădurire este ceva mai mic, dar valoarea rămâne substanțială.
De exemplu, fermierii din Bistrița Năsăud care au depus proiecte pentru SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul PNDR 2020, gestionată de APIA, vor primi, în primul an, 2.600 de euro/ha pentru înfiinţarea plantaţiei, plus 487 de euro pentru îngrijire și suma de 700 de euro/ha pentru elaborarea proiectului.
Sprijinul se primeşte timp de 12 ani. În zona noastră, în al doilea an se dă o sumă de 1295 de euro/ha pentru întreţinere, în al treilea an câte 1100 de euro/ha, în anii 4 şi 5 câte 109 euro/ ha şi în anul şase 55 de euro/ha, a declarat Ionel Măgeruşan, consilier superior la APIA Bistriţa-Năsăud, pentru Timp Online.
În Bistrița Năsăud sunt 7 persoane care au accesat la APIA acest program. Cea mai mare suprafață pentru care se cer banii este deținută în satul Jelna de Daniel Moldovan, fost primar al comunei Cetate.
Terenul acesta fiind unul foarte degradat, care necesita investiţie mare, am decis să accesez aceşti bani fiindcă e o afacere de viitor. Peste 20 de ani voi putea recolta lemnul pe care îl vom planta acum, salcâm şi frasin. Se ştie că România are deja probleme cu lemnul. Din câte proiecte am făcut eu şi am implementat, acesta mi s-a părut cel mai uşor pentru că mi-a trebuit un aviz de la Consiliul Județean, l-am obţinut într-o zi, unul de la Garda Forestieră şi l-am obţinut în două zile, mi-am făcut proiectul într-o săptămână, a fost vizita în teren, printre cele mai uşoare. După ce îmi aprobă proiectul, voi face lucrările din fonduri proprii şi mi le vor deconta, a declarat fostul primar, pentru aceeași sursă.
ATENȚIE! Arborii plantați nu pot fi tăiați până nu ajung la maturitate. Plantația forestieră trebuie întreținută și îngrijită. Nerespectarea acestor condiții înseamnă sistarea subvenției și obligarea fermierilor de a returna banii încasați până la acel moment.
IMPORTANT! Termenul limită de depunere a proiectelor de împădurire la APIA este 31 martie 2017.