DAȚI DRUMUL AJUTOARELOR PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE! Președintele României, Klaus Iohannis, a refuzat de la promulgare, într-o singură zi, 7 mai 2018, două legi din agricultură care prevăd acordarea unor ajutoare pentru crescătorii de animale. Ambele scheme de minimis ar trebui să fie acordate fermierilor români, începând chiar din acest an. Tergiversarea promulgării acestor legi i-a adus la disperare pe fermieri!
Pe 7 mai 2018, președintele Klaus Iohannis a transmis către Curtea Consttituțională a României două sesizări de neconstituționalitate pentru două legi din agricultură. Este vorba de două programe de acordare a unor ajutoare de stat fermierilor români. Prima lege se referă la ajutorul de stat pentru fermele de creștere a păsărilor, iar cea de-a doua, refuzată de la promulgare a doua oară de șeful statului, se referă la ajutorul de stat pentru fermele de reproducție în sectorul suine.
CITEȘTE ȘI: IOHANNIS A RESPINS ASTĂZI O LEGE pentru FERMIERI!
CITEȘTE ȘI: IOHANNIS RESPINGE A DOUA OARĂ SUBVENȚIONAREA CRESCĂTORILOR de PORCI!
Disperați, fermierii fac un apel la președintele României, la instituțiile statului, să nu mai tergiverseze promulgarea acestor legi. Organizațiile fermierilor vin cu date concrete despre importurile de carne de porc, de ouă și păsări făcute de România, în timp ce fermele de creștere a păsărilor și a suinelor dau faliment. Inserăm scrisoarea deschisă transmisă nouă de organizațiile fermierilor din cele două sectoare din agricultură.
Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România și Asociația Fermierilor din România au aflat cu surprindere că Președinția României respinge și trimite Curții Constituționale a României pentru analiză și avizare Legea privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție și Legea privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și creștere în sectorul avicol.
Cele două legi au fost elaborate în baza Orientărilor UE privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol și forestier și în zonele rurale, pentru perioada 2014 – 2020, publicate în Jurnalul Oficial al UE, seria C, nr. 204 din 1 iulie 2014.
De asemenea, legile în fază de proiect au fost notificate la Comisia UE și au fost consultate cu fermierii din România.
Nu cunoaștem procedura din punct de vedere juridic, dar nu este foarte clar dacă avizarea de către Comisia UE se face în fază de proiect sau după publicarea în Monitorul Oficial al României.
De aceea, facem apel la toate instituțiile abilitate ale statului să grăbească procedurile de avizare și publicare a celor două legi, având în vedere că acestea produc efecte începând cu anul 2018 și până în anul 2020, orice întârziere ducând la neaplicarea programelor în anul 2018.
Investițiile în sectoarele de creștere a porcilor și a păsărilor sunt foarte necesare și urgente, întrucât România este dependentă de importul de carne de porc, carne de pasăre și ouă consum.
În anul 2017, România a importat 250 mii tone carne de porc, adică echivalentul a 3,0 mil porci, 160 mii tone carne de pasăre și 163 mil. ouă consum. De asemenea, România este dependentă de materialul biologic care se crește în aceste ferme, astfel în anul 2017 s-au importat peste 1 mil. capete purcei pentru îngrășat și cca. 20% din materialul biologic necesar fermelor avicole.
Într-o țară care se clasează în primele locuri la producția de cereale în UE, întârzierea publicării acestor legi, stopează dezvoltarea zootehniei, întârzie zootehnicizarea agriculturii, iar fermierii nu înțeleg motivele pentru care acest lucru se întâmplă.
Fermierii apelează la Președinția României, să analizeze fără părtinire legile care au drept scop sprijinul pentru sute de fermieri din sectorul animal și mii de fermieri din sectorul vegetal lăsând deoparte aspectele politice și să militeze pentru dezvoltarea agriculturii românești.
Consiliul Director APCPR
IOAN LADOȘI
Președinte
Consiliu de Administrație UCPR
ILIE VAN
Președinte
Consiliul Director AFR
ADRIAN RĂDULESCU
Președinte