Adama
Vinasa Rompak

Fermierii reiau lucrările de înfiinţare a culturilor de toamnă

Publicat: 13 octombrie 2011 - 15:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Având în vedere seceta prelungită din lunile august-septembrie, fermierii au sistat lucrările din campania de toamnă. Însă, precipitaţiile căzute în ultimele zile i-au determinat pe aceştia să reia înfiinţarea culturilor de rapiţă, grâu, orz şi triticale.

Prognoza meteorologică pentru perioada 11 – 15 octombrie estimează precipitaţii în toate regiunile agricole ale ţării, mai însemnate cantitativ în zonele sudice, sud-estice şi estice ale ţării.

Astfel, se va produce îmbunătăţirea conţinutului de umiditate din sol, în special în zonele agricole din sudul, sud-estul şi estul ţării, procesele de germinare-răsărire la culturile de rapiţă deja înfiinţate, precum şi pregătirea terenurilor pentru însămânţările la culturile de toamnă (orz şi grâu) desfăşurându-se astfel în condiţii favorabile de umiditate.

În Olt fermierii încheie recoltarea porumbului

Recoltarea porumbului în judeţul Olt se apropie de final, până în prezent fiind strânsă producţia de pe o suprafaţă de 123.500 ha din 125.514 ha suprafaţă cultivată, obţinându-se o producţie medie de 3.700 kg/ha, după cum a informat Marius Ciobanu, şeful serviciului Inspecţii Implementare Politici Agricole din cadrul Direcţiei Agricole Olt.

Potrivit sursei citate, arăturile de toamnă s-au efectuat pe o suprafaţă de 55.930 ha, iar situaţia la însămânţări se prezintă astfel: 10.000 ha au fost însămânţate cu grâu, 1.000 ha - cu orz, 925 ha - triticale şi 10.000 ha - rapiţă.

„Ploile din ultima perioadă au fost binevenite, ţinând cont de seceta prelungită din perioada anterioară, care a afectat cultura de rapiţă. În mod normal, rapiţa ar fi trebuit să răsară până pe 10 octombrie. Sperăm ca lucrările să poată fi reluate de fermieri, iar germinaţia să fie bună la culturile însămânţate în toamna anului 2011” , a declarat Marius Ciobanu.

Tractor la arat_b

Galaţi: Arăturile pentru însămânţare s-au realizat doar pe un sfert din suprafaţă

În judeţul Galaţi, arăturile de toamnă au fost realizate doar pe un sfert din suprafaţa destinată însămânţărilor, cauza principală fiind seceta prelungită, a declarat, şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, Profira Onode, potrivit agerpres.

Conform spuselor acesteia, din cele 65.300 hectare care ar fi trebuit pregătite pentru însămânţare în judeţul Galaţi, au fost arate doar 15.461.

Potrivit datelor de la DADR Galaţi, au fost arate doar 13.600 hectare pentru cultivarea rapiţei pentru ulei, 75 hectare pentru legume de câmp (toate cu ceapă), 734 hectare pentru semănat orz, 160 hectare pentru orzoaica de toamnă, 792 hectare grâu şi secară şi 100 hectare triticale.

Vizualizat: 2396 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

LAPAR: MADR intenţionează să taie 75 euro din SAPS

LAPAR: MADR intenţionează să taie 75 euro din SAPS

Membrii LAPAR şi toti producătorii agricoli din sectorul vegetal din România, luând cunoştiinţă de proiectul de act legislativ privind stabilirea pentru anul 2011, a cuantumului maxim al plăţilor directe pe suprafaţă şi a plăţilor separate pentru zahăr, care se acordă în agricultură pentru  sectorul vegetal, protestează şi sunt profund ingrijoraţi de iniţierea acestui act normativ, care stabileşte pentru anul 2011 pentru schema unică pe suprafaţă SAPS, un cuantum maxim de plată pe hectar de 100,65 euro.

Agricultorii buzoieni au recoltat peste o jumătate de milion de tone de porumb

Agricultorii buzoieni au recoltat peste o jumătate de milion de tone de porumb

La Buzău, fermierii au obţinut peste 500.000 de tone de boabe, de pe cele 106.000 de hectare cultivate cu porumb pentru consum, fiind cea mai ridicată producţie din ultimii cinci ani.

BULETIN AGROMETEOROLOGIC 13-19 Octombrie 2011

BULETIN AGROMETEOROLOGIC 13-19 Octombrie 2011

Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai rece decât în mod normal, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Prahova: Producţii bune la porumb, grâu şi struguri

Prahova: Producţii bune la porumb, grâu şi struguri

În judeţul Prahova, porumbul a fost recoltat pe circa 90% din suprafaţa totală cultivată, iar producţia medie este aproape dublă faţă de cea de anul trecut, a declarat, purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Prahova, Marian Marcu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii