Federația Sindicatelor Terra susține că fermierii vor suferi pierderi din pricina întârzierii campaniei de depunere a cererilor unice de plată, informează Agerpres.
Deşi la 1 martie 2015 trebuia să înceapă depunerea de cereri pe suprafaţă la APIA, acest lucru nu se întâmplă şi, mai grav, nici nu se cunoaşte data la care va începe depunerea cererilor, dar se ştie că data de sfârşit este 15 iunie 2015. Cu alte cuvinte, termenul nu se prelungeşte proporţional cu perioada în care nu s-au făcut înscrieri. În aceste condiţii, este limpede că foarte mulţi potenţiali beneficiari vor fi pe de o parte excluşi. Vor fi excluşi artificial şi abuziv de la finanţarea indirectă prin depunerea de proiecte şi pe de altă parte de la finanţarea directă, acuză Federația.
Șeful APIA, Mihai Puțintei, a recunoscut că o singură cerere pentru subvențiile din sectorul zootehnic și vegetal a complicat lucrurile. Atât sistemul online IPA, cât și funcționarii nu sunt încă pregătiți. Sesiunea de primire a cererilor unice de plată va fi deschisă undeva la sfârșitul lunii martie, a confirmat și George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
O altă problemă semnalată este noul PNDR care nu a fost încă aprobat de Comisia Europeană. Documentul va fi doar ceea ce era deja previzibil: un nou program elaborat pe baza statisticilor (care sunt doar statistici), a experienţei altor state membre şi nicidecum un program bazat pe realitatea fizico-geografică din România şi capacitatea agricultorilor.
Federaţia Terra mai spune că ghidurile solicitantului sunt imposibil de pus în practică din cauza numeroaselor inadvertențe. Fermierii vor fi împiedicați de o banală adeverință să înainteze dosarele proiectelor pentru măsurile de finanțare care se vor lansa mâine. Pentru că nu s-a dat startul campaniei de depunere a cererii unice de plată, ei nu vor avea cum să obțină adeverința prin care APIA trebuie să le confirme că sunt înregistrați cu suprafețele pe care le exploatează. Aceste informații nu există, deocamdată, în baza de date a Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură.
În fiecare an se reface această evidență. Sunt unii fermieri care-și transferă exploatațiile sau renunță la ele. Dosarele proiectelor se pot completa ulterior, fermierii au câteva luni la dispoziție, a spus Puțintei.