Adama
Vinasa Rompak

FERMIERII MICI, PRIMII la PLĂTIT IMPOZITE, ULTIMII la ÎNCASAT 15.000 DE EURO!

Publicat: 04 martie 2017 - 14:55
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

EȘEC TOTAL PENTRU FERMIERII MICI! 15.000 de euro s-au pus la bătaie pentru o fermă de familie prin PNDR 2014-2020. Banii au rămas la AFIR. Fermierii s-au lăsat păgubași din pricina hățișului de acte de la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR). Fermierilor li se pretindea să depună la dosar inclusiv copii ale actelor de identitate ale proprietarilor care le-au dat în arendă terenul agricol, declară Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, pentru AGROINFO.

Fermierii mici ajung cu mare greutate la finanțările din bani europeni. Sunt atâtea piedici încât submăsura 6.3 – sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici din PNDR 2014-2020 s-a dovedit, până acum, un eșec. Deși suma maximă acordată, 15.000 de euro nerambursabili, este destul de tentantă pentru o exploatație agricolă de mici dimensiuni, fermierii renunță când văd hățișul de acte. 

La această submăsură, și în anul 2015 și în anul 2016, s-au depus proiecte de maxim 30%-35%  din plafonul alocat pentru anii respectivi. În anul 2015 s-a prelungit depunerea proiectelor până-n decembrie și în anul 2016, la fel, până-n decembrie. Fermele mici nu au accesat banii ăștia pentru că în ghidul solicitantului sunt niște lucruri care le împiedică să o facă. Nu dimensiunea exploatației este problema, a fost 8.000 SO (standard output), am înțeles că de anul acesta va fi de 4.000 SO, poate să rămână și de 1.000 SO.

Problema este alta. Dacă le spui la Ministerul Agriculturii de măsura 141 (sprijinirea fermelor agricole de subzistență, din fosta programare n.r.), iau foc, că s-au cheltuit bani. Sunt, într-adevăr, zone în țară unde fermierii nu au mers mai departe cu proiectele în anii 4 și 5, dar asta tot din pricina dânșilor, din pricina ghidurilor solicitantului atât de încâlcite. Au fost și fermieri neserioși, este adevărat.

Ce e cel mai dificil de realizat de către fermier este forma de proprietate. La măsura 141 (sprijinirea fermelor agricole de subzistență, din fosta programare n.r.)  puteam să vin cu un document, un certificat de atestare fiscală de la primărie, cu care demonstram folosința terenului. Actul spune și că nu ai datorii, dar era dat pe parcelă, bloc fizic. Pentru submăsura 6.3 nu mai pot să vin cu certificatul de atestare fiscală. E o anomalie ce se petrece la noi în țară, la ora actuală. Tata, săracul, a murit și eu nu am reușit să-mi fac certificat de moștenitor, submăsura se adresează unor fermieri amărâți care poate nu au posibilitatea să dezbată succesiunea, să plătească taxa de succesiune, declară Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, pentru AGROINFO.

În actualul ghid al solicitantului, fermierilor care vor cei 15.000 de euro li se cere să demonstreze utilizarea terenului agricol cu un vraf de acte: copie de la Registrul agricol al primăriei, vreo 12 pagini, contractele de arendă, tabelul centralizator pe bloc fizic, cu fiecare parcelă, documentele de proprietate ale terenului și chiar copia actului de identitate a proprietarului care le-a dat în arendă terenul. AFIR nu procedează, cum se întâmplă în cazul submăsurii 4.1 – investiții în exploatații agricole, să ia de bună baza de date de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), bază creată pentru acordarea subvențiilor agricole. 

Președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt și alți lideri ai fermierilor au fost joi, 2 martie, la Ministerul Agriculturii, să discute într-un grup de lucru cum pot fi eliminate aceste pretenții din ghidul solicitantului, pentru următoarea sesiune de depunere a proiectelor, în așa fel încât fermierii să beneficieze de acești bani. Nu să rămână sumele de la Uniunea Europeană necheltuite. Sesiunea pentru proiecte ar urma să se deschidă prin mai – iunie 2017.

La depunere dacă am găsi o formulă, să meargă pe APIA sau să fie acceptat, din nou,  acel certificat de atestare fiscală. Acel certificat de atestare fiscală se elibera de către primării pe tarla, pe bloc fizic. De exemplu, fermierul are 3.000 mp, pe certificat se identifică blocul fizic și parcela. Pentru că, v-am spus, a murit tata, a murit mama, a murit străbunicul, eu am rămas. Plătesc impozit pe casă, pe teren extravilan și intravilan, depun acte la APIA să încasez subvenția, dar când vreau să obțin fonduri europene, nu pot.

Adică, am o țară și două sisteme. APIA este tot o agenție de plăți, cum e AFIR. La APIA când te duci, mergi cu adeverința de la Registrul agricol și poți să primești subvenția. Când mă duc la AFIR, nu pot să accesez banii. Experții AFIR sunt polițiști, nu vă supărați.

Când vine la beneficiar acasă, face poliție: dă-mi titlul de proprietate al cedentului (proprietarul care i-a dat în arendă terenul n.r.), dă-mi buletinul și de aici începe tevatura. Și când se uită la titlul de propritetate și ăla născut în 1900 toamna, hai să-l vedem pe cedent. Și cedentul, săracul, e la 2 metri sub pământ. Nu vreau să spun neapărat că experții AFIR sunt de vină, oricum au exces de zel. Dacă procedura le permite, ei cer, spune Ion Păunel.

Următoarea întâlnire a grupului de lucru de la Ministerul Agriculturii va fi săptămâna viitoare, când se vor discuta ghidurile solicitantului pentru mai multe submăsuri din PNDR 2020.

Vizualizat: 12179 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Ioan Viisoara BT
|
03. 05, 2017. Sunday 11:48
Avem o Tara frumosa si bogata pacat ca e condusa de Praduitori care isi urmaresc interesul lor si nu al Fermierilor dau suventi nerambursabile la clientela lar si foarte putini Fermieri prind s au daca prind fonduri si se lasa pagubasi la cata hartii cer .
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii